Kultura

RAZKRIVAMO: In nominiranci za viktorje so …

Saša Mesarić, Marjana Vovk, Dunja Turk / Stop
14. 5. 2014, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

7. junija bomo v SNG Maribor podelili viktorje za medijske uspehe v letu 2013. Kdo so dobitniki šestih viktorjev popularnosti in šestih strokovnih viktorjev, boste lahko videli v neposrednem televizijskem prenosu na 1. programu TV Slovenija, zdaj pa razkrivamo po tri nominirance v vsaki od tekmovalnih kategorij.

Viktorji popularnosti

TV-OSEBNOST

Slavko Bobovnik, voditelj oddaj Odmevi in Tarča

V začetku leta je novica o odhodu Slavka Bobovnika iz nacionalke dvignila veliko prahu. Voditelj Odmevov in oddaje Tarča se je nato kljub mamljivi ponudbi odločil, da ostane na TV Slovenija. Takrat je povedal, da je tudi zaradi odgovornosti do gledalcev dolžan ostati. Imel je prav, nominirali so ga za svojega najljubšega TV-voditelja.

Klemen Slakonja, voditelj oddaj Zadetek v petek in Je bella cesta

Pop TV je bil lansko jesen izjemno ponosen na novo »pridobitev« – prihaja voditelj mnogih talentov, so rekli. Klemnova publika je ob njegovem odhodu iz TV3 Medias malce osupnila, a si ob napovedi Je belle ceste spet oddahnila. Simpatični voditelj pa še vedno najbolj navdušuje z izjemnimi imitacijami, ki so vse boljše in boljše.

Vid Valič, voditelj oddaje Vid in Pero šov

Vid ali Pero, težko se je odločiti. A gledalci so se in v dvojcu VIP šova izbrali Vida Valiča. Ne le, ker je zabaven, pronicljiv, tako drzen kot včasih tudi predrzen. Vid Valič se je v zadnjih letih iz stand up komika razvil v televizijskega voditelja, ki ohranja pozornost občinstva, tudi kadar se ne šali.

 

TV-ODDAJA

Vid in Pero šov (Pop TV)

Brez zadržkov bi jo lahko poimenovali paradna oddaja lanske sezone na Pop TV. Če ste bili v pretekli sezoni v soboto večer željni TV-zabave, ste preklopili na VIP šov. Skeči, ob katerih se Slovenci smejemo še teden dni, do naslednje oddaje, zabavne domislice in pogovori brez dlake na jeziku. Nominacija paradne oddaje Pop TV med najbolj priljubljene ni presenečenje.

Odmevi (TVS)

Slavko Bobovnik, Igor E. Bergant in Rosvita Pesek, trojica voditeljev, ki skupaj z raziskovalno ekipo vzdržuje visoko raven zaupanja gledalcev. Soočanja politikov, strokovnjakov, pronicanje v srž vsakodnevnih družbenih problematik in jasna ter neposredna vprašanja vsem, ki pridejo v studio. Odlike, ki jih gledalstvo ceni.

Moja Slovenija (TVS)

Dve ekipi znanih Slovencev se pomerita v zabavnih družabnih igrah in kvizu vprašanj o naši deželi – sobotno oddajo že peto sezono spremlja mlado in staro. Voditelj je seveda ljubljenec televizijskega občinstva, sproščen in simpatičen Mario Galunič, ob njem pa igralka Nina Valič in komik Boris Kobal z obilico dobre volje in zagnanosti.

 

GLASBENI IZVAJALEC

Tanja Žagar

Številka 3 je naslov nove, nedavno izdane plošče Tanje Žagar, sicer njene četrte. Kot nakazujeta skladbi Številka 3 in Vino, vino, pevka ostaja v energičnih disco ritmih, ki jo poleg njene skupine Avantura spremljajo tudi na nastopih v živo. Tanja enega viktorja popularnosti že ima.

Modrijani

 

Lanski dobitniki viktorja so od takrat postali le še bolj izpostavljeni in priljubljeni – poleg številnih nastopov in dvakrat razprodane tradicionalne Noči Modrijanov so veliko storili za promocijo slovenske narodno-zabavne glasbe, tudi prek televizijske oddaje Slovenski pozdrav, ki jo vodi njihov pevec Blaž Švab. Trenutno pripravljajo novo ploščo.

Siddharta

Siddharta so redni gosti viktorskega odra, večkrat so na njem stali kot zmagovalci (leta 2004 so dobili tudi viktorja za posebne dosežke za koncert na bežigrajskem stadionu), pa tudi kot nastopajoči. Preteklo leto je minilo v znamenju ustvarjanja nove plošče, ob desetletnici omenjenega koncerta pa so ponovno nastopili s simfoničnim orkestrom; koncert iz Cankarjevega doma so izdali tudi na DVD-ju in CD-ju.

 

RADIJSKA POSTAJA

Radio Center

Večkrat nagrajen z viktorjem popularnosti se je tudi tokrat podal v boj za želeni kipec. Lani sta štafeto najbolj prepoznavnih voditeljev prevzela zabavna »jutranjika« Ana Praznik in Štefko Bratkovič, a tradicija nagradnih iger na Centru še vedno ni pojenjala – za kar so se jim poslušalci zahvalili tudi z nominacijo med najboljše.

Radio 1

Od zgodnjega jutra in satire za zajtrk pa vse do iskanja norcev z reporterjem Jako. Radio, ki bi lahko bil na recept za več dobre volje in veliko smeha, pa naj bo z Mamo Manko ali Denisom Avdićem. Umirjen popoldan z Robertom Roškarjem ali Ivjano Banić, vikend sladica pa z Boštjanom Romihom.

Val 202

Ujamejo vse, pravijo! Ali prav vse, ne vemo, a poslušalstvo jim že desetletja ostaja zvesto. Številne njihove oddaje so postale stalnica radijskega valovanja. Izštekani, Kje pa vas čevelj žuli?, Frekvenca X, Toplovod, Generator, Na piedestal, Zapisi iz močvirja … oddaje, ki bi jih slovenski poslušalci še kako pogrešali. Predvsem pa so sami in tudi njihovo poslušalstvo ponosni na projekt Botrstvo.

 

RADIJSKA OSEBNOST

Jože Činč

Arhiv Svet24

Jože že ima doma viktorja za televizijsko osebnost, a v zadnjih letih se je ustalil v radijskem studiu. Na ljutomerskem Radiu Maxi, kjer je zmagovalec resničnostnega šova Big Brother slavnih v službi, skrbi za zabaven začetek dneva in obilo smeha ob skritem mikrofonu. Svoj delež za nominacijo pa je morda prispeval celo lanski Činčev goli koledar.

Denis Avdić

 

Dobitnik doslej štirih viktorjev popularnosti se je tudi letos zavihtel med tri nominirance, vse pa kaže, da, čeprav ga kariera vodi tudi na televizijske zaslone, poslušalci še vedno stavijo nanj, na njegove hudomušne šale in imitacije.

Miro Mutvar

Voditelj na Radiu Ljubljana je tudi glasbenik in basist skupine The Drinkers, ki tako svojo ljubezen do glasbe s koncertnih odrov prenaša tudi v radijski studio in vedno stavi na dobri rock. Vse kaže, da tudi njegovi poslušalci.

 

SPLETNA STRAN

Eno najbolj priljubljenih in razvejenih spletnih mest 24ur.com ima v svoji redakciji že dva viktorska kipca in prav tako svoje stalne obiskovalce, ki so spletno stran tudi letos uvrstili med trojico nominirancev. Ga bodo odnesli v svoje uredništvo tudi letos?

Novice, trendi, kultura, estrada, kronika, šport in še in še. Planet Siol.net je že nekaj let v vrhu najbolj priljubljenih spletnih strani, sploh med tistimi, ki vsakodnevno brskajo za novicami in uporabnimi informacijami. Medtem pa še preberejo kakšno od odličnih kolumn.

Ni ga rockerja na sončni strani Alp, ki ne bi občasno pokukal na spletno mesto slorock.si. Želite preživeti večer na koncertu, ujeti svoj najljubši bend, morda celo sami nastopiti na kakšnem žuru ali pa si le zavrteti rockersko uspešnico? Potem slorock.si verjetno poznate in ste mu izglasovali nominacijo.

  

STROKOVNI VIKTORJI

VODITELJI INFORMATIVNE TV-ODDAJE 

• Slavko Bobovnik, voditelj oddaj Odmevi in Tarča na TVS

Slavko Bobovnik je eden najbolj prepoznavnih obrazov ne le informativnega programa, ampak celotne nacionalne televizijske hiše, ki ji je zvest že trideset let. S svojimi izkušnjami, kilometrino, znanjem, neposrednostjo in nepopustljivostjo je voditelj, ki mu zaupamo in verjamemo. Bo letos prejel svojega petega strokovnega viktorja? 

• Igor E. Bergant, voditelj oddaj Odmevi in Tarča na TVS

Iz svoje »prejšnje« kariere športnega voditelja in komentatorja je v informativni program prenesel in vgradil nekaj dobrih stvari: več sproščenosti, hitro odzivanje, posluh za podrobnosti, pogled na širšo sliko itd., ter z vsem tem ustvaril svoj lasten, opazen slog vodenja. 

• Rosvita Pesek, voditeljica oddaj Odmevi in Tarča na TVS

Velja, da Rosvita Pesek od sogovornikov vedno dobi odgovore. Je zahtevna in stroga, a korektna in poštena – to so prave novinarske vrednote, česar se zaveda tudi Akademija Viktor, zato je Rosvito uvrstila med letošnje nominirance.

 

VODITELJI ZABAVNE TV-ODDAJE 

• Klemen Slakonja, voditelj oddaj Zadetek v petek in Je bella cesta

Klemen Slakonja je fant številnih talentov (in obrazov), ki jih s pridom vključuje v svojo oddajo. Imitator, igralec, pevec, voditelj, improvizator in še kaj bi se našlo. Z neusahljivim virom idej in ravno prav začinjenim humorjem, ki se dotika tako medijske kot politične scene, navdušuje tako gledalce kot Akademijo Viktor. 

• Peter Poles, voditelj oddaje Vid in Pero šov

Zabaven, sproščen in navihan voditelj, ki se hitro znajde v vseh situacijah in pogovor ali dogajanje vedno odpelje tja, kamor je treba. Če je Vid »odštekani«, potem je Pero »prizemljeni«. Ve, kje so meje dobrega okusa, zna se pogovarjati z gosti, zanimira gledalce in mimogrede odigra še kakšen skeč.

• Mario Galunič, voditelj oddaje Moja Slovenija

Starosta voditeljev televizijskih šovov se je z Mojo Slovenijo še posebej sprostil in pokazal svojo veselo plat ter dokazal, da se zabava in kakovost ne izključujeta. Vedno skrbno pazi na slovenski jezik in drži vse niti v rokah, hkrati pa (si) dovoli obilico smeha in uživanja v dogajanju.

 

OBETAVNA MEDIJSKA OSEBNOST

 • Anže Zevnik, igralec iz nadaljevanke Nova dvajseta (TVS)

Igralec Lutkovnega gledališča Maribor nas je navdušil kot Endi v seriji Nova dvajseta. Odlikujejo ga energičnost, sproščenost, navihanost in prijaznost, kar je prepričljivo vnesel tudi v svoj televizijski lik. Upamo, da ga kmalu vidimo še v kaki seriji ali morda celo oddaji. 

• Ana Žontar Kristanc, voditeljica oddaje Ana kuha (Pop TV)

Pop TV
Ana Žontar Kristanc, znana televizijska kuharica, je julija rodila drugega sinčka Liama.

Ana, ki v teh dneh pričakuje prvega otroka, je na naše male zaslone prinesla prijetno svežino. Kljub poplavi kuharskih oddaj Ana kuha izstopa ravno zaradi voditeljice, ki ne skriva, da ni profesionalna kuharica, ampak nas raje povabi, da se učimo skupaj z njo. Pred kamerami je prijetno klepetava in naravna. 

• Nina Košorok, voditeljica oddaje Razred zase (TVS)

Improvizatorica in študentka medicine se je odlično znašla kot voditeljica mladinske oddaje Razred zase. Nič čudnega, ko pa pravi, da bi rada svoje življenje kar najbolje izkoristila, zato jo zanima toliko različnih stvari, uči se, na primer, solopetja, vodi mladinski pevski zbor, dejavna je pri skavtih …

 

INFORMATIVNA TV-ODDAJA 

• Odmevi (TVS)

Že sedemnajst let gledalcem prinašajo večerne novice in analize najpomembnejših dogodkov dneva. Z iskanjem podrobnosti, osvetljevanjem ozadij in soočanjem gostov gledalcem ponujajo poglobljen vpogled v aktualne teme. Nič čudnega, da ima oddaja že enajst viktorjev. 

• 24 ur (Pop TV)

Osrednja dnevnoinformativna oddaja televizije Pop TV ostaja ena najbolj priljubljenih in gledanih informativnih oddaj pri nas. Stavijo na prepoznavne voditeljske obraze in zagnano novinarsko ekipo, ki novice podaja na zanimiv, dinamičen in bogat grafično podkrepljen način. 

• Dnevnik (TVS)

Osrednja informativna oddaja nacionalke je seveda najstarejša informativna oddaja na Slovenskem, ki se poleg številčne novinarske ekipe iz različnih uredništev ponaša tudi z razvejeno mrežo dopisnikov in posebnih poročevalcev, ki informacije prinašajo naravnost s kraja dogodkov.

 

ZABAVNA IN IGRANA TV-ODDAJA 

• Dobro jutro (TVS)

 

Oddaja, ki nas že zjutraj založi z novicami, servisnimi informacijami, nasveti, zanimivostmi … Posebnost oddaje je, da vsak delovni dan poteka v živo in da jo pripravljajo trije studii: mariborski, ljubljanski in koprski. V slogi je moč, je prepoznala Akademija Viktor. 

• Dobra ura (TVS)

»Pet dni, pet voditeljev, pet različnih popoldnevov,« pravijo ustvarjalci Dobre ure, nacionalkine popoldanske oddaje, ki poteka v živo in vsak delovni dan prinaša drugo rdečo nit. Razgibane oddaje, zanimive teme, dobri voditelji in skrbno izbrani gostje poskrbijo za zabavo, informacije in izobraževanje.

 • Moja Slovenija (TVS)

Tekmovanje dveh ekip znanih Slovencev v poznavanju naše deželice pod Alpami je polno smeha, zabave, glasbe in sproščenosti, zraven pa se gledalec mimogrede nauči še kaj novega. Čeprav teče že peta sezona, oddaja ni nič manj zanimiva, kvečjemu še bolj utečena in zabavna.

 

OTROŠKA IN MLADINSKA TV-ODDAJA

 • Male sive celice (TVS)

Že od leta 1993 osnovnošolci tekmujejo v kvizu, ki ga vodi Pavle Ravnohrib. Lanska dobitnica viktorja že dvajset sezon širi znanje med mladimi, spodbuja učenje in širi razgledanost, zraven pa spodbuja tako ekipno sodelovanje kot zdravo mero tekmovalnosti.

 • Ribič Pepe (TVS)

Simpatični ribič in njegov papagaj sta pred sedmimi leti navdušila otroke in jih še vedno pridno učita ročnih spretnosti, poučujeta o glasbi, domačih in tujih krajih, znamenitostih itd. Oddaja otrokom znanje predaja nevsiljivo in zabavno, s pesmicami, ilustracijami, zanimivimi posnetki in predvsem prikupnim ribičem Pepetom. 

• Firbcologi (TVS)

Oddaja, v kateri otroci raziskujejo teme, ki zanimajo njih in njihove vrstnike. Deset raziskovalcev pod vodstvom Gašperja Tiča odhaja na teren in išče odgovore na zastavljena vprašanja, tako da je oddaja res pisana na kožo mladim nadobudnežem, ki želijo izvedeti kaj več.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste