Slovenija

Išče se kupec za Telekom

STA/J.P.
2. 4. 2014, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenska odškodninska družba (Sod) je danes objavila vabilo k oddaji izjave o interesu za morebitni nakup večinskega deleža v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju Telekom Slovenije. Rok za oddajo izjave o interesu je 23. april do 17. ure po greenwiškem srednjem času.

Arhiv Svet24

Vabilo so objavili v slovenskih Financah in časniku Financial Times, celotno besedilo vabila, ki vsebuje podrobne podatke o zahtevah za predložitev izjave o interesu in druge zadeve v zvezi s postopkom, pa je na voljo tudi na spletni strani Soda na naslovu www.so-druzba.si.

Na zahtevo zainteresirane stranke bodo celotno besedilo posredovali tudi strokovnjaki družbe Citigroup Global Markets Limited (Citi), prav tako bo na zahtevo posredovan tudi predstavitveni dokument v zvezi s Telekomom Slovenije, so še sporočili iz Soda.

Sod je vabilo objavil v imenu Republike Slovenije, Kapitalske družbe, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnice Triglav in v svojem imenu - skupaj prodajajo 4.754.523 rednih imenskih kosovnih delnic, ki predstavljajo 72,75-odstotni delež osnovnega kapitala družbe Telekom Slovenije.

Pisma o nameri glede prodaje delnic v okviru transakcije so dodatno podpisali še drugi delničarji, ki imajo skupaj v lasti 185.270 delnic, kar predstavlja 2,83-odstotni delež osnovnega kapitala Telekoma Slovenije. Dodatne delnice skupaj z deležem prodajalcev predstavljajo 75,58-odstotni delež osnovnega kapitala Telekoma Slovenije.

Prodajalci deleža vabijo zainteresirane stranke, da izrazijo interes za sodelovanje v večstopenjskem postopku izbora prednostnega ponudnika v transakciji z oddajo izjave o interesu. Namen izjave o interesu je omogočiti vrednotenje zainteresiranih strank, ki izkazujejo pravno in finančno sposobnost za nakup ter lastništvo Telekoma Slovenije.

Po prejemu in ovrednotenju vsake izjave o interesu bodo prodajalci ter družba Citi v imenu prodajalcev določili, ali zainteresirana stranka izpolnjuje pogoje za uvrstitev v naslednjo fazo postopka.

Zainteresirane stranke, ki izpolnjujejo pogoje za uvrstitev v naslednjo fazo postopka, bodo zaprosili za podpis sporazuma o varovanju zaupnih podatkov ter jim predali nadaljnje informacije o nameravani transakciji in o družbi.

Prodajalci in Citi si ob tem izrecno pridržujejo pravico, da kadar koli in kakor koli, brez obvestila ali obrazložitve, spremenijo ali zaključijo trenutno predvidene postopke, vključno z zaključkom pogovorov s katerim koli potencialnim kupcem ali z vsemi potencialnimi kupci.

Telekom Slovenije, ki je eno največjih slovenskih podjetij, je bil že večkrat naprodaj, država ga je nazadnje poskušala prodati v letih 2007 in 2008. Zdaj je Telekom eno izmed podjetij v prvem privatizacijskem svežnju, za katerega je DZ 21. junija lani dal soglasje k prodaji.

Zanimanje za nakup največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja je sicer veliko. V medijih se med najverjetnejšimi možnimi interesenti že dlje časa omenja nemški Deutsche Telekom, ki naj bi se v boj podal prek družb T-Hrvatski Telekom (T-HT) oziroma Magyar Telekom, ki sta v njegovi lasti.

Nemški poslovni dnevnik Handelsblatt je pred časom poročal, da se nemški telekom res zanima za nakup Telekoma Slovenije in da naj bi bil zanj pripravljen odšteti 700 milijonov evrov. Trenutna tržna kapitalizacija Telekoma na Ljubljanski borzi znaša 876 milijonov evrov.

Med potencialnimi interesenti so se v preteklosti omenjali tudi ruska Sistema Holding in Gazprom Telekom, turški Türk Telekom in nordijski Telenor.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste