Slovenija

Bo zdaj 'lažji' odvzem premoženja nezakonitega izvora?

STA
31. 3. 2014, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora dve leti po začetku uporabe doživlja spremembo. DZ je danes z 72 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo, ki po mnenju vlade prinaša večjo učinkovitost in boljšo koordinacijo organov, ki sodelujejo pri odvzemu takega premoženja. Med drugim bo obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine.

Arhiv Svet24

DZ je zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora sprejel novembra 2011 na predlog skupine poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem (Zares). Z njim se omogoča finančno preiskavo, ki se lahko začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja v vrednosti več kot 50.000 evrov, ter določa morebitno začasno zaplembo premoženja, njegovo zamrznitev in odvzem.

Zakon se uporablja od maja 2012, v tem času pa so tožilci specializiranega tožilstva vložili tri tožbe za odvzem nekaj manj kot štirih milijonov evrov. Kakor so za STA pojasnili na omenjenem tožilstvu, so vložili eno tožbo v višini 1,84 milijona, drugo v vrednosti 1,54 milijona, v tretjem primeru pa gre za tožbo za odvzem 340.000 evrov.

Hkrati dodajajo, da so v enem primeru že začasno odvzeli za nekaj več kot 70.000 evrov premoženja, v petih primerih pa so odrejena začasna zavarovanja za odvzem premoženja nezakonitega izvora v skupni vrednosti dobrih sedmih milijonov. Podatki torej kažejo, da noben postopek za trajen odvzem še ni končan, na kar so v razpravi opozarjali tudi poslanci.

Ministrstvo za pravosodje je zato sklenilo odpraviti pomanjkljivosti, da bi zakon tako v celoti zaživel. Pravosodni minister Senko Pličanič je novembra, ko je vlada potrdila novelo, poudaril, da je novela ena od prioritet ministrstva, ki ga vodi, vlade kot celote ter koalicijska zaveza, da naredijo vse, kar je v njihovi   moči, da bo vprašanje odvzema nezakonito pridobljenega premoženja bolj učinkovito. Pličanič se sicer zaveda vprašanj, koliko je tovrstnega premoženja sploh ostalo.

Vlada s predlagano novelo med drugim širi pristojnosti državnega tožilstva. Po novem bo namreč obvezno oblikovanje finančne preiskovalne skupine, v kateri bodo predstavniki državnega tožilstva, policije, davčne in carinske uprave ter urada za preprečevanje pranja denarja. Na specializiranem državnem tožilstvu pa bo oblikovana posebna notranja organizacijska enota, ki bo zastopala državo kot tožečo stranko v postopku za odvzem premoženja nezakonitega izvora.

Prav tako pomembna novost je drugačna ureditev davčnih postopkov v zvezi s premoženjem nezakonitega izvora. Po sedanji ureditvi se z dnem začetka pravdnega postopka za odvzem premoženja nezakonitega izvora ne more začeti noben davčni postopek na tem premoženju.

Novela pa prinaša rešitev, da se po začetku pravdnega postopka za odvzem premoženja nezakonitega izvora na nepremičnem premoženju, ki je predmet tožbenega zahtevka, ne more začeti le postopek odmere davka na promet nepremičnin ter davka na darila. Poleg odprave pomanjkljivosti, novela po oceni predlagatelja prinaša tudi zagotovitev čim bolj nemotenega mednarodnega sodelovanja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov