Slovenija

Štefanec brez dokazil o strokovni usposobljenosti

STA/J.P.
27. 3. 2014, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Novi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec v izbirnem postopku ni predložil dokazil o strokovni usposobljenosti, delovne izkušnje je opisal v nekoliko daljšem odstavku, vizijo delovanja KPK pa je strnil na manj kot eni strani, poroča Delo. Podobno opozarja tudi Dnevnik.

Mediaspeed

Oba časnika sta od urada predsednika republike pridobila dokumente, ki jih je kandidaturi priložil Štefanec.

Kot navaja Delo, ti razkrivajo, da Štefanec merila strokovne uveljavljenosti ni izpolnjeval. Med prilogami ni ne strokovne bibliografije, ne navedb o izkušnjah pri projektih s protikorupcijskega ali sorodnega področja, ne česarkoli drugega, s čimer bi podkrepil svojo strokovno usposobljenost za zasedbo pomembnega položaja predsednika KPK. Prazen je pustil tudi razdelek o znanju tujih jezikov, kot strokovno kompetenco pa je navedel strokovni izpit iz pravosodja iz leta 1981.

Med prilogami ni ne strokovne bibliografije, ne navedb o izkušnjah pri projektih s protikorupcijskega ali sorodnega področja.

Dnevnik med drugim opozarja tudi, da kandidat med delovnimi izkušnjami ni navedel svoje politične funkcije iz časov pred osamosvojitvijo države (sekretar občinskega komiteja ZK), da je pustil prazen tudi del o komunikacijskih in organizacijsko-vodstvenih kompetencah ter da se ima za dobro usposobljenega za delo z računalnikom, saj dnevno uporablja urejevalnik besedil, preglednice, knjigovodska opravila, spletne storitve, elektronsko pošto in še kaj.

Oba časnika ob tem izpostavljata Štefanecovo vizijo KPK, ki jo je po navedbah Dela zapisal v štirih točkah na manj kot eni strani oz. s "pičlimi 1394 znaki (s presledki)", piše Dnevnik. V njej je poudaril, da je treba delovati v skladu z ustavo, zakoni in podzakonskimi akti, da je treba zastaviti akcijski program, da se je treba zavzemati za koordinirano delovanje vseh, ki imajo opraviti s korupcijo, in da je treba natančno pregledati vsebino javnega pisma (odstopljenega) senata KPK.

Ker Štefanec ni imel strokovnih referenc, je moral izbirno komisijo najbrž prepričati predvsem na zaslišanju, ugotavlja Delo. Po njihovih neuradnih informacijah pa vsi kandidati vizije delovanja KPK niso predložili, zato izbirna komisija tega dokumenta tudi ni upoštevala pri oceni posameznih kandidatov. Dnevnik pa poudarja, da četudi sta bila to morebiti najboljši življenjepis in vizija od vseh, kar so jih napisali kandidati, predsedniku države Borutu Pahorju imenovanja Štefaneca ne bi bilo treba podpisati.

Iz urada predsednika države so za Dnevnik sicer sporočili, da je predsednik pred imenovanjem Štefaneca na položaj predsednika KPK prebral posredovano gradivo in da se je za njegovo imenovanje odločil (tudi) na podlagi pisnih dokumentov (poročilo o delu izbirne komisije, življenjepis, vizija delovanja KPK). Pojasnili so tudi, da je Pahor glede vizije delovanja KPK s Štefanecem tudi govoril.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste