Zlata priznanja je letos prejelo 74 pekovskih izdelkov, od tega 52 vrst kruha, šest vrst pekovskega in osem vrst finega pekovskega peciva, šest vrst čajnega peciva ter dve vrsti testenin.
Komisija bo še enkrat nenapovedano preverila kakovost
Štiričlanska komisija je ocenjevala senzorične lastnosti izdelkov, zunanji izgled, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus. Izdelki, ki so zadostili kriterijem odlične kakovosti in so dosegli zadostno število točk, so prejeli zlata priznanja. Svoj nagrajene izdelke lahko podjetja oglašujejo skozi vso leto, komisija pa nagrajenim izdelkom na prodajnih policah v drugi polovici leta še enkrat nenapovedano preveri kakovost.
Cilj ocenjevanja je preverjanje kakovosti
Cilj vsakoletnega ocenjevanja je potrditi kakovost pekovskih izdelkov, ker potrošniki po njih vsako leto bolj povprašujejo, izdelki z zlatim pečatom odpirajo poti tudi do trgovskih polic.
Kot je povedal GZS Samo Hribar Milič, ima Slovenija na številnih področjih, tudi v branži agroživilstva, podjetja, ki so globalno konkurenčna, nadvse družbeno odgovorna in razvojno perspektivna. Ob tem je dodal, da podjetja v tem trenutku opozarjajo socialne partnerje, da rabijo hitre in pravočasne spremembe ter natančen posluh za njihove predloge sprememb, "če hočemo, da bo v Sloveniji tudi v prihodnje dovolj kruha za vse".
Priznanja podelil minister Židan
Priznanja je podelil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki je spregovoril tudi o spreminjanju potrošniških navad, izzivu, za katerega verjame, da ga bodo proizvajalci sprejeli tudi kot svoj osebni poslovni izziv.
Izrazil je zadovoljstvo, da po večletni kampanji vedno več kupcev išče domače proizvode, predvsem pa ga veseli, da potrošniki znajo že sami oceniti, kaj je slovenski proizvod. To ni le tisti, ki je spečen v slovenski peči, temveč je proizvod, ki v največji možni meri temelji na slovenski surovini, je še dejal Židan.