Slovenija

Lekarna Ljubljana se bo širila še v druge občine

STA / J. P.
31. 1. 2014, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Lekarna Ljubljana je v vseh svojih poslovalnicah v preteklem letu ustvarila okoli 108 milijonov evrov prometa. Direktor zavoda Marjan Sedej lanskoletno poslovanje glede na siceršnje gospodarske razmere v državi ocenjuje kot uspešno, podobne trende pričakuje tudi za letos. Ob tem je napovedal nadaljnje širjenje Lekarne Ljubljana v druge občine.

Lekarna Ljubljana

Poslovnih rezultatov Sedej na današnji novinarski konferenci še ni želel razkriti, saj da jih mora najprej obravnavati svet zavoda. Prav tako ni komentiral, ali se je dobiček v primerjavi z letom 2012 povečal oz. zmanjšal. Povedal je le, da 80 odstotkov vse prodaje predstavljajo zdravila na recept. LL Grosist, ki je veledrogerist Lekarne Ljubljana, pa je v lanskem letu dosegel 60 milijonov evrov prodaje.

Bolj pa je bil zgovoren o načrtih za letos. Lekarna Ljubljana namerava letos nadalje širiti svoje poslovalnice, med drugim tudi v manjše kraje, kjer oskrba z zdravili ni tako dobra, je povedal Sedejev namestnik Matej Linke. Tako je Sedej z nekaterimi župani že sklenil pogodbo o odprtju lekarne v njihovi občini, medtem ko so z nekaterimi podpisali pogodbo o nameri.

Eno nameravajo odpreti v Ljubljani, prav tako bodo širili svojo dejavnost v Grosuplju, novo poslovalnico nameravajo odpreti tudi v Občini Log-Dragomer.

Ne glede na odločitev ministrstva za zdravje glede morebitne spornosti odprtja poslovalnice Lekarne Ljubljana v Postojni, kar bo po vsej verjetnosti vplivalo tudi na nadaljnje širjenje Lekarne Ljubljana, bodo po besedah Sedeja v letošnjem letu zagotovo odprli tri nove poslovalnice. Eno nameravajo odpreti v Ljubljani, prav tako bodo širili svojo dejavnost v Grosuplju, novo poslovalnico nameravajo odpreti tudi v Občini Log-Dragomer.

Ostalih lokacij, kamor naj bi se lekarna širila, pa Sedej ni želel razkriti, saj do dokončne odločitve ne želi javno izpostavljati tamkajšnjih županov. Dejal pa je, da se nameravajo širiti tudi na občine, ki ne ležijo tik ob Ljubljani, nekatere pa imajo že svoje lekarne.

Lekarna Ljubljana letos za investicije načrtuje sedem milijonov evrov. Sedej si želi, da bi za širitev dejavnosti namenili tudi nerazporejene dobičke LL Grosista iz preteklih let. To bo predlagal tudi ustanovitelju, Mestni občini Ljubljana, ki bo imel zadnjo besedo glede tega.

Tržni delež Lekarne Ljubljana v Sloveniji sicer znaša 22 odstotkov, toliko je po ocenah Sedeja tudi delež prebivalstva, ki ga oskrbuje Lekarna Ljubljana. V prihodnjih petih letih pa bi želel priti na 30 odstotkov, je dodal.

Sedej je danes komentiral tudi dolgotrajni proces na ministrstvu za zdravje pri obravnavi verifikacije v postojnski poslovalnici Lekarne Ljubljana. Ker nadzor od novembra še ni bil opravljen, je tržni inšpektorat tamkajšnji poslovalnici prepovedal opravljanje lekarniške dejavnosti.

Sedej opozarja, da je pristojnost ministrstva le ta, da pri odpiranju nove lekarne imenuje komisijo, ki opravi verifikacijo, to je poglobljen tehnični pregled lekarne. Po njegovem mnenju je nemogoče, da bo ministrstvo pri procesu odpiranja lekarne reševalo vsebino težave. Opozoril je, da nikjer v zakonodaji ne piše, da Lekarna Ljubljana ne more odpreti lekarne v Postojni. Pa tudi če je zakonodaja nejasna, jo lahko tolmači oz. razlaga le DZ, je poudaril.

"Najbolj noro pa je, da na območju, kjer deluje javni zavod, koncesionar lahko deluje, drugi javni zavod pa ne. To je incestno razmišljanje," pravi Sedej.

Po njegovem mnenju bi ministrstvo za zdravje že zdavnaj onemogočilo odprtje lekarne v Postojni, če bi za to imelo resno podlago. "To, kar delajo sedaj, pa je čisto poniglavo izigravanje," je dejal. Opozoril je tudi, da tržna inšpekcija nima pristojnosti pregledovanja lekarne in da so prekoračili svoje pristojnosti.

Sedej tudi meni, da se bo lekarniška dejavnost na dolgi rok morala liberalizirati.

Tako napoveduje, da bodo zaščitili svoje interese po vseh legalnih poteh in da bodo "tako ali drugače letele odškodnine zaradi uradniških štosov". Odškodnine bodo terjali od oseb, ne pa od institucij.

Sedej je danes tudi komentiral dopolnilo k 105. členu zakona o zdravilih, ki prepoveduje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti, DZ pa ga je v četrtek zavrnil. Zanikal je, da so lobirali v DZ k zavrnitvi tega dopolnila. Trdi, da se nihče iz Lekarne Ljubljana ni sestal s katerim koli poslancem na to temo. So pa želeli sodelovati z ministrstvom za zdravje pri pripravi zakona. Sedej tudi meni, da se bo lekarniška dejavnost na dolgi rok morala liberalizirati.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov