Slovenija

Nagrajenci bodo obogatili Prešernov smenj v Kranju

sta/mv
30. 1. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prešernov smenj, ki bo na slovenski kulturni praznik že 12. leto zapored oživil spomin na 19. stoletje in največjega slovenskega pesnika, bo letos nadgrajen z novimi vsebinami. Obsežen program prazničnega dogajanja v Kranju pa bo dopolnilo druženje z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci.

wikipedia

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju pojasnila direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec, se trudijo dogodek vsako leto nadgraditi z novimi vsebinami. Letos so znova pripravili pestro ponudbo za vse obiskovalce, izbrane izdelke domače in umetnostne obrti na stojnicah in kulturni program, ki ga bodo dopolnili koncerti in nastopi igralcev. V Kranj na praznični dan znova prihajajo folklorne skupine iz vse Slovenije, pevski zbori, recitatorji in lajnarji pa bodo popestrili dogajanje po ulicah in trgih. Čas 19. stoletja bodo pričarali tudi člani kulturnih društev, oblečeni v starinska oblačila. Dogajanju pa se bodo priključili še gostinski ponudniki v starem mestnem jedru s posebnim izborom jedi. Obiskovalci, ki jih organizatorji letos pričakujejo okrog 20.000, bodo lahko na ta dan znova doživeli Kranj iz časa Franceta Prešerna. Da prireditev postaja eden izmed osrednjih dogodkov ob kulturnem prazniku, pa potrjujejo tudi obiski najvišjih predstavnikov države. Letošnji Prešernov smenj bo tako slovesno odprla predsednica vlade Alenka Bratušek.

 Razstava fotografij aktualnih nagrajencev

Dogajanje v vseh kotičkih starega Kranja z odprtimi vrati kulturnih hramov bodo zaključili s srečanjem z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj. Že pred tem bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju odprli razstavo fotografij aktualnih nagrajencev, ki bodo priznanja prejeli na predvečer kulturnega praznika. Kot je pojasnil vodja Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj Marko Arnež, bodo letos dogajanje v Kranju nadgradili z obiskom nagrajencev, ki so se prejšnja leta srečevali v vili Podrožnik, letos pa se bodo zbrali v Kranju in na ta način počastili Prešernovo mesto. Na ministrstvu za kulturo so namreč prepoznali trud, ki ga v Kranju že dlje časa vlagajo v promocijo Prešernovih nagrajencev, je poudaril Arnež.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju pojasnila direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec, se trudijo dogodek vsako leto nadgraditi z novimi vsebinami. Letos so znova pripravili pestro ponudbo za vse obiskovalce, izbrane izdelke domače in umetnostne obrti na stojnicah in kulturni program, ki ga bodo dopolnili koncerti in nastopi igralcev.

V Kranj na praznični dan znova prihajajo folklorne skupine iz vse Slovenije, pevski zbori, recitatorji in lajnarji pa bodo popestrili dogajanje po ulicah in trgih. Čas 19. stoletja bodo pričarali tudi člani kulturnih društev, oblečeni v starinska oblačila. Dogajanju pa se bodo priključili še gostinski ponudniki v starem mestnem jedru s posebnim izborom jedi.

Obiskovalci, ki jih organizatorji letos pričakujejo okrog 20.000, bodo lahko na ta dan znova doživeli Kranj iz časa Franceta Prešerna. Da prireditev postaja eden izmed osrednjih dogodkov ob kulturnem prazniku, pa potrjujejo tudi obiski najvišjih predstavnikov države. Letošnji Prešernov smenj bo tako slovesno odprla predsednica vlade Alenka Bratušek.

Dogajanje v vseh kotičkih starega Kranja z odprtimi vrati kulturnih hramov bodo zaključili s srečanjem z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj. Že pred tem bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju odprli razstavo fotografij aktualnih nagrajencev, ki bodo priznanja prejeli na predvečer kulturnega praznika.

Kot je pojasnil vodja Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj Marko Arnež, bodo letos dogajanje v Kranju nadgradili z obiskom nagrajencev, ki so se prejšnja leta srečevali v vili Podrožnik, letos pa se bodo zbrali v Kranju in na ta način počastili Prešernovo mesto. Na ministrstvu za kulturo so namreč prepoznali trud, ki ga v Kranju že dlje časa vlagajo v promocijo Prešernovih nagrajencev, je poudaril Arnež.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov