Slovenija

Kdo bo prejel brezplačno vozovnico za LPP?

STA/M.J.
14. 1. 2014, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na ljubljanski občini želijo na dnevni red januarske seje mestnega sveta uvrstiti predlog sprememb odloka o linijskih prevozih potnikov, s katerimi na novo določajo osebe, ki so upravičene do brezplačne vozovnice za vožnjo z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP). Med upravičence na novo uvrščajo častne občane in občanke Ljubljane.

Arhiv Svet24

Po trenutno veljavnem odloku so do brezplačne vozovnice za LPP upravičene osebe, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60-odstotno telesno okvaro, osebe z multiplo sklerozo, osebe z mišičnimi ali živčno mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30-odstotno telesno okvaro ter težko telesno in duševno prizadete osebe.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) pa sedaj predlagajo, da bi bile do brezplačne vozovnice upravičene odrasle osebe s stalnim prebivališčem na območju MOL s priznanim statusom po predpisih, ki urejajo družbeno varstvo duševno in telesno prizadetih oseb, po predpisih, ki urejajo področje vojnih invalidov ali po predpisih, ki urejajo področje zaposlitvene rehabilitacije in zaposlovanje invalidov. Sem spadajo tudi osebe s priznanim statusom delovnega invalida I. kategorije ali najmanj 60-odstotno telesno okvaro po predpisih, ki urejajo invalidsko in pokojninsko zavarovanje.

Med upravičence po predlogu sprememb uvrščajo tudi mladoletne osebe in dijaki ali študenti s stalnim prebivališčem na območju MOL ter s priznano težjo ali težko motnjo v duševnem razvoju, težko slabovidnostjo, slepoto z ostankom vida, slepoto z minimalnim ostankom vida ali popolno slepoto, težjo, težko, najtežjo ali popolno izgubo sluha oziroma težjo ali težko gibalno oviranost po predpisih, ki urejajo usmerjanje otrok s posebnimi potrebami.

Do brezplačne vozovnice so še vedno upravičeni spremljevalci navedenih oseb, občinski redarji, inšpektorji in nadzorniki mestnega inšpektorata, na novo pa naj bi bili tudi častni občani in občanke Ljubljane. Brezplačen prevoz občina s spremembami odloka na novo predvideva tudi za imetnike vstopnic ali drugih ustreznih dokazil za prireditve, ki jih organizira MOL ali občinski javni zavod. Brezplačno vožnjo z avtobusom bodo lahko izkoristili tri ure pred in tri ure po prireditvi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je konec lanskega leta dejal, da je ideja, da bi častnim meščanom podarili brezplačno vozovnico, dobra in da bo o njej razmislil. Spletni portal Reporter je takrat poročal, da naj bi imel brezplačno urbano tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB v odstopu Janez Stanovnik. Takratni kandidat za njegovega naslednika na mestu predsednika zveze Tit Turnšek je decembra lani pojasnil, da Stanovnik nima brezplačne vozovnice, Janković pa je glede tega dejal, da nima pregleda nad tem, kdo v Ljubljani ima in uporablja urbano.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov