Slovenija

Mercatorju podaljšali moratorij na plačilo glavnic kreditov

STA
27. 12. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mercator je od večine posojilodajalcev prejel obvestila o odobritvi oz. soglasju k predlaganemu okvirnemu dogovoru o prestrukturiranju dolgov družbe. S tem je bil ponovno podaljšan tudi moratorij na odplačilo glavnic vseh kreditnih obveznosti trgovca, tokrat do vključno 31. marca 2014.

www.mercator.si

Mercatorju za tri mesece podaljšali moratorij na plačilo glavnic kreditov

Mercator se je nazadnje za moratorij z bankami upnicami dogovoril konec junija. Kot so pred časom pojasnili v družbi, ne gre za klasični moratorij, ki zahteva dodatne zaveze. Gre za to, da Mercator usklajuje možnosti odplačevanja svojih obveznosti z denarnim tokom, s tem pa tudi zmanjšuje tveganje refinanciranja.

Mercator ima za nekaj manj kot milijardo evrov dolga, od tega nekaj več kot 40 odstotkov kratkoročnih oz. kratkoročnih delov dolgoročnih posojil. Z zmanjšanjem kratkoročnih obveznosti želijo svoje poslovanje še bolj optimizirati, do leta 2016 pa ciljno doseči 3,5-kratnik razmerja med neto dolgom in EBITDA, poslovnim izidom pred davki, obrestmi in amortizacijo.

Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je na novinarski konferenci sredi novembra dogovor z bankami upnicami označil za prvi pomemben korak k stabilizaciji poslovanja. Skupina Mercator je leto 2012 sklenila s slabimi 104 milijoni evrov izgube, izgubo pa beleži tudi letos, čeprav jo iz četrtletja v četrtletje zmanjšuje.

Zmanjševanje izgube se mora nadaljevati, ključno pa je, da Mercator uspešno izvede proces finančnega prestrukturiranja dolga, je tedaj dejal Balažič.

Mercator naj bi se iz rdečih številk izvil v zadnjem letošnjem četrtletju. Za prihodnje leto je Balažič pred nekaj tedni v pogovoru za STA napovedal izboljšanje rednega poslovanja, med drugim pa se bo nadaljeval prekinjen postopek monetizacije, Mercator se bo vrnil v mestna središča in se osredotočil na manjše trgovine, organizacija pa bo vitkejša in učinkovitejša.

Mercator je v postopku prodaje hrvaškemu Agrokorju. Lastniki 53-odstotnega deleža Mercatorja so se pred poletjem z Agrokorjem dogovorili o prodaji svojega deleža po ceni 120 evrov za delnico oz. skupaj 240 milijonov evrov. Tokrat se Agrokor za največjega slovenskega trgovca poteguje že drugič, zaradi precejšnji dolgov in težav pri pridobivanju virov za financiranje nakupa pa so tudi tokraten poskus prevzema spremljale medijske zgodbe, da bi hrvaška družba morda znova odstopila od pogodbe.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste