Slovenija

Zasačili so lovce!

M.J.
23. 10. 2013, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je včeraj na okoljsko inšpekcijo podalo prijavo zaradi nezakonitega lova na območju naravnega rezervata Iški morost. Tako so nam iz društva sporočili včeraj in dodali, da sta dve ločeni skupini opazovalcev ptic minulo nedeljo okoli 10.40 opazili večjo skupino, okoli deset lovcev Lovske družine Tomišelj, ki naj bi v spremstvu treh lovskih psov na omenjenem območju izvajali lov.

Zajem zaslonske slike

Kot dodajajo v društvu, je na tem območju lov v celoti prepovedan, tudi zaradi varnosti pogostih obiskovalcev. Po besedah društva se je tudi minulo nedeljo v rezervatu zvrstilo nekaj deset obiskovalcev. Incident naj bi imel še večjo težo zaradi dejstva, da naj bi bili lovci ob domnevno podobnem prekršku zasačeni že jeseni 2011, in tudi takrat je DOPPS podal prijavo na ustrezne službe, ki jih menda o ukrepih niso obvestile. V nedeljo je sicer DOPPS o dogodku takoj obvestil policijo, ki je po besedah društva opravila razgovore z lovci in pričami ter naredila uradne zabeležke. Kaj se je dogajalo, smo povprašali tudi PU Ljubljana; odgovorili so nam, da so bili o primeru obveščeni, vendar da »preverjanje okoliščin še ni zaključeno.« Za komentar smo prosili tudi LD Tomišelj.

Njen starešina Lado Bradač nam je povedal naslednje: »Kar zadeva konkretno nedeljski lov, smo ga izvajali v skladu z vsemi varnostnimi in drugimi pravili. Zaradi oviranja lova smo obvestili policijo in lovsko inšpekcijo, ki je tudi pristojna za ugotavljanje upravičenosti lova na območju. Se pa na splošno LD Tomišelj drži sprejetega načela, da ne izvaja lova na območju, kjer stoji opazovalnica, ki jo je postavil DOPPS.

Težava je, ker nobena uradna institucija ni označila tega spornega območja oziroma so ga označili posamezniki sami. V okolici lovske preže, kjer je potekal lov, pa tudi teh oznak ni in lovci, ki so zaključili z lovom na tem območju, so se odpravili proti mostu, ki vodi čez Iško, ter v tem času lova niso izvajali in tudi orožje je že bilo izpraznjeno.« DOPPS v sporočilu sicer še navaja, da zakon o divjadi in lovstvu določa, da se posameznik, ki lovi na površinah, ki so izločene iz lovne površine, kaznuje z globo od 420 do 1.200 evrov. Bradač pa odgovarja, da je kljub interesu DOPPS-a, da se v celotno območje Ljubljanskega barja vnese prepoved lova, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ministrstvu za okolje in prostor sporočilo, da ni utemeljenih razlogov za prepoved lova v krajinskem parku.

»Za območje, ki ga je DOPPS sam poimenoval Iški morost, je ministrstvo za kmetijstvo podelilo koncesijo za upravljanje lovišča, vključno s tem območjem. Ministrstvo namreč za celotno območje zahteva izvajanje načrtovanega odstrela. Odstrel pa lahko zagotovimo z lovom!« je Bradač povedal v zvezi s tem, da lovci problematiko kosca razumejo in poskušajo ptico varovati po svojih močeh. Dodal je še, da upa, da bo zdaj enotno ministrstvo znalo uskladiti predpise in zagotoviti upoštevanje strokovnih argumentov, ki nimajo nobene podlage za prepoved lova na Ljubljanskem barju. Podobno so nam odgovorili tudi iz Lovske zveze Slovenije. Zgodba sicer ne korenini v minuli nedelji, temveč že v prejšnjih letih. O tem, kako se bo razpletla, bomo zagotovo poročali.

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov