V treh večjih trgovinah smo preverili cene posameznih kečapov in majonez. Če pogledamo osnovne sestavine majoneze, potem poleg jajčnih rumenjakov in olja sem sodijo še sol, mleti beli poper in limonin sok. Kečap na drugi strani izdelujejo predvsem iz paradižnika, kisa in različnih začimb.
Ekipa Časopisa Svet24 se je odpravila v tri večje trgovine (Interspar, Tuš in Mercator) ter primerjala cene posameznih kečapov in majonez. Primerjavo najdete v galeriji
Poleg že omenjenih sestavin kečap »sestavljata« še limonin sok in sladkor. Prav slednji naj bi bil najbolj problematičen. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so namreč pred časom v trgovini izbrali nekaj živil, v katerih mnogi med nami ne bi pričakovali, da vsebujejo sladkor. Med prvaki po količini sladkorja so našli tudi enega izmed kečapov, ki je vseboval kar 26,8 grama sladkorja v 100 gramih izdelka. Kot pravijo na ZPS-ju, je to več sladkorja, kot ga je v sladoledu.
OPOMBA
*Cene so v evrih, popisane so bile 24. 9. 2013.