Slovenija

Bratuškova ali razpad koalicije?

Simon Rosc
18. 9. 2013, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največja parlamentarna stranka Pozitivna Slovenija je na pragu velikih preizkušenj. V Janševi SDS so se po premisleku odločili, da bodo zoper finančnega ministra Uroša Čuferja vložili interpelacijo, bliža pa se jim tudi kongres, na katerem se bosta najverjetneje spopadla Zoran Janković in Alenka Bratušek.

Mediaspeed, Reuters
Bo Janković znova kandidiral?

Poslanska skupina SDS se je odločila, da bo vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za finance Uroša Čuferja, je povedal vodja njihove poslanske skupine Jože Tanko. Razlog, ki so ga navedli že pred dnevi, je razrešitev Širclja, ki po njihovo naj ne bi stekla po normalnih pravnih poteh. Tanko poudarja, da se vlada pri razrešitvi Širclja ni oprla na določbe zakona o slabi banki, ki dopušča, da so tudi funkcionarji neizvršni direktorji, ampak je razrešitev opravila na podlagi mnenja nepristojne institucije. »Če bi vlada želela pridobiti pravno podlago za razrešitev Širclja, bi morala vložiti zahtevo za ustavno presojo določbe zakona, ki to dopušča,« pravi Tanko. Nezakonitost imenovanja je po njegovih besedah možno dokazovati v sodnem postopku, a vlada tudi te možnosti ni uporabila.

 SDS bo interpelirala Čuferja.

Interpelaciji pa je sledila odločitev premierke in vodje največje parlamentarne stranke Alenke Bratušek, ki je po seji poslanske skupine sporočila, da je podala soglasje h kandidaturi za predsednico PS na bližajočem se kongresu stranke. Kot je povedala, ji drugega ni preostalo, pri čemer je izpostavila pomen politične stabilnosti. Bratuškova je med drugim pojasnila tudi, da se je v petek in soboto sestala z ustanoviteljem in prvim predsednikom stranke Zoranom Jankovićem. Povedala mu je, da ji drugega kot to, kar je naredila, ni preostalo, če želi ohraniti politično stabilnost v državi in vlado tako, kot je. »Ne bom pa rekla, da je bilo to v soglasju, to je pač moja odločitev in je prav, da tako odločitev človek sprejme sam,« je dodala. Pojasnila je, da odločitev glede soglasja h kandidaturi zanjo ni bila preprosta.

Janković je Bratuškovi čestital za kandidaturo.

V stranki se po njenih besedah dobro razumejo in odločitve več ali manj sprejemajo soglasno, a to odločitev je, kot pravi, sprejela sama. »Če jaz kot predsednica vlade nimam ali pa ne bi imela podpore svoje poslanske skupine oziroma stranke, tudi vlado zelo težko vodim,« je poudarila. Ker pred njimi po njeni oceni niso lahke odločitve, kar zadeva potrebne ukrepe, je ta podpora tudi nujno potrebna.

Ob tem premierka verjame, da bo PS ostala stranka, ki bo imela predsednico vlade, ki bo imela župana glavnega mesta, največjo poslansko skupino in da bo to tista stranka, ki bo v Sloveniji ohranjala stabilnost, pravičnost in solidarnost. Na vprašanje, ali so njeno odločitev za soglasje h kandidaturi za predsednico podprli tudi poslanci PS, pa ni želela odgovoriti. Janković je sicer Bratuškovi za odločitev za kandidaturo že čestital. Zanjo ni vedel, je pa stranka odprta, kar pomeni, da lahko kandidira vsak, je dejal Janković. Kot je poudaril, to na njegovo odločitev, ali se bo za prvaka stranke potegoval tudi sam, ne vpliva, saj se bo odločil sam, odločitev pa bo sporočil, ko bo za to čas, je še dejal.

Alenka Bratušek: »Če jaz kot predsednica vlade nimam ali pa ne bi imela podpore svoje poslanske skupine oziroma stranke, tudi vlado zelo težko vodim

Ob tem naj spomnimo, da bi morebitna kandidatura in zmaga Zorana Jankovića po napovedih koalicijskih strank najverjetneje pomenila razpad koalicije in ponovno politično nestabilnost Slovenije.

 

Mediaspeed, Reuters
Bratuškova potrebuje podporo stranke, da lahko uspešno vodi vlado.
Mediaspeed, Reuters
Poslanska skupina SDS se je odločila, da bo vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za finance Uroša Čuferja

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste