Slovenija

Danes se je končno začela gradnja šola za otroke s posebnimi potrebami

STA / S.R.
2. 9. 2013, 18.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na prvi šolski dan so danes po osmih letih začeli graditi novo šolo za otroke s posebnimi potrebami na Ptuju. Danes sta ministrstvo in ptujska občina podpisala aneks k pogodbi o sofinanciranju gradnje, s katerim so za letos zagotovili denar, je po sestanku z župani in predstavnikom ministrstva dejala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Svet 24

"Danes je prvi šolski dan za otroke Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, torej otroke s posebnimi potrebami, njihove starše in tudi ravnateljico poseben dan, saj se je šola končno začela graditi," je poudarila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Danes se je namreč v Ljubljani ponovno sestala z vsemi vpletenimi.

Sestanka so se poleg ptujskega župana Štefana Čelana udeležili še trije župani, in sicer občin Cirkulane, Vidma in Majšperka, ter državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Aljuš Pertinač, župani 12 ostalih občin pa so se po navedbah varuhinje opravičili.

Pogovarjali so se o tem, kako naprej, in po besedah varuhinje ugotovili, da je nekaj korakov ob tem, da so danes gradbeni stroji pred šolo, narejenih. Vse to je pohvalno, a kako naprej, se je vprašala in napovedala, da bo povabila še 12 danes manjkajočih županov, da sporočijo, kaj bi želeli vedeti o gradnji nove šole in kako naj bi k tej gradnji pristopili.

Pertinač je potrdil, da sta danes ministrstvo in Mestna občina Ptuj podpisala aneks k pogodbi o sofinanciranju investicije v novogradnjo osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami dr. Ljudevita Pivka, s katerim zagotavljajo ustrezna finančna sredstva v višini 350.000 evrov že v letošnjem letu.

"S tem smo omogočili investitorju, ptujski občini, da podpiše ustrezno pogodbo z izvajalcem del, ki ga je izbrala na javnem razpisu. To pomeni, da se je gradnja nove šole danes pričela," je dejal. Ob tem je izrazil upanje, da se bo predvidena investicija zaključila, kot je bilo predvideno, da bodo otroci najkasneje v letu 2016 lahko začeli obiskovati novo šolo, ki bo bistveno bolj ustrezna za njihove življenjske in druge potrebe, kot je sedanji objekt.

Zdaj vse občine, ki so ustanoviteljice šole, po besedah županje občine Majšperk Darinke Fakin čaka še ena naloga, da dokončno dogovorijo, kako zagotoviti preostanek sredstev za dokončanje gradnje. Občine so doslej plačevale najemnino, zdaj želijo postati lastnice, zato morajo zagotoviti del sredstev, je zatrdila.

Ptujski župan Štefan Čelan pa je ob odhodu s sestanka dejal, da občina "že štiri leta gara na tem projektu in je ena redkih resnih partnerjev". "Kar se tiče začetka gradnje oz. prve faze imam danes podpisan aneks s strani ministrstva za izobraževanje, s čimer so izpolnjeni pogoji za to, da se je danes gradnja pričela," je povedal. Mestna občina Ptuj je z aneksom namreč zagotovila 800.000 evrov.

O nadaljnjih fazah gradnje se bo treba še dogovoriti, kajti ostale občine se po njegovih besedah še niso izrekle, ali bodo sofinancirale gradnjo nove šole ali ne. Njegova želja je, da bi bila investicija zaključena že v prihodnjem letu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste