Slovenija

Bogatenje na račun zaposlenih?

Simon Rosc
29. 8. 2013, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zgodbe o slabih rezultatih podjetij se v tem času kar vrstijo. A treba je priznati, da so mnogi gospodarsko krizo tudi izkoristili za izčrpavanje podjetij in lastno bogatenje. Ljudje, ki se pri tem ujamejo v past, pa lahko le tiho pripovedujejo svoje tragične zgodbe. Poklicala nas je bralka in nam zaupala svojo žalostno zgodbo.

Thinkstock, Facebook
Zaposleni: "Vemo, da če ne gre, ne gre. Če bi vse poravnali, kot je treba, sploh ne bi bili jezni."

Naša bralka nam je zaupala zgodbo o, kot pravi sama, zelo grdo zaključeni zgodbi še pred meseci izredno uspešnega podjetja. Trgo zlato, d. o. o., je podjetje, ki se ukvarja z odkupom plemenitih kovin in ima po Sloveniji odprte poslovalnice pod imenom Zlato za evre. Čeprav je podjetje dosegalo izjemno dobre rezultate, se je to kar na enkrat obrnilo. Odhodki naj bi pričeli postajati večji kot prihodki, sledila je blokada transakcijskega računa. Po besedah naše bralke, ne bi bilo s tem nič narobe, če bi lastnika pred tem poravnala vse obveznosti do zaposlenih.

Iz javnih evidencah je razvidno, da je imelo v letu 2011 podjetje za kar 5.307.989 evrov čistih prihodkov od prodaje, v letu 2012 pa so se prihodki podjetja dvignili za več kot 100 odstotkov. V tem letu so ti znašali 12.521.931 evrov. Podjetje je vsako leto poslovalo tudi s precejšnjim dobičkom. Vse do julija letos, ko so podjetju blokirali transakcijski račun. Zaposleni so, tako pripoveduje sogovornica, prejeli le akontacijo junijske plače, podjetje pa jim je še vedno dolžno polovico letnega regresa ter plačo za julij, verjetno tudi avgustovska ne bo plačana v roku.

Šinkovec je bil poročna priča Jureta Jankovića.

Lastnika podjetja Trgo zlato, d. o. o., Peter Brumnič in Matevž Šinkovec, slednji je bil tudi poročna priča Jureta Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića, pa kljub nenadnim sumljivim slabim rezultatom podjetja očitno nista ostala brez posla, saj naj bi štiri poslovalnice Zlato za evre že poslovale prek drugega podjetja, domnevno s sedežem v Bosni, saj se je vlagalo sredstva tudi v poslovalnice v Bosni. Zaposleni so 1. 7. letos prejeli tudi aneks k pogodbi o zaposlitvi, ki je urejal zaposlitev le z minimalno plačo. Zaposleni so to sicer sprejeli, saj, kot je dejala naša sogovornica, so kljub sumljivim nenadnim spremembam poskušali razumeti stisko podjetja. A teh minimalnih plač do sedaj niso prejeli. Po besedah našega vira se je stiska zaposlenih še toliko bolj povečala, ker so zaposleni trenutno v odpovednem roku in se posledični niti ne morejo prijaviti na zavod za zaposlovanje, da bi prejemali nadomestilo za brezposelnost, in so tako popolnoma brez prihodkov. Lastnik se naj ne bi odzival na njihove klice, niti na elektronsko pošto. Zaposleni se počutijo povsem nemočne. Podjetje naj bi prijavili tudi inšpekciji za delo in na urad za gospodarsko kriminaliteto, a se do sedaj še ni zganil nihče.

Poslovalnice naj bi že poslovale pod drugim podjetjem.

V času raziskovanja zgodbe smo stopiti v stik z lastnikoma podjetja, da smo ju povprašali o razlogih za takšno ravnanje. Odgovorili so nam, da se bodo v primerih dejanj zoper čast in dobro ime ter kršitev zavez poslovne tajnosti prisiljeni poslužiti regulativ oz. iskati sodno varstvo. O navedbah in razlogih za stanje v podjetju pa so zapisali, da administrativni postopki v podjetju tečejo kot običajno, lahko z nekajdnevnim zamikom, da podjetje kot večina konkurentov racionalizira svoje poslovanje, vzrok pa tiči v globalnih trgih plemenitih kovin oz. vrednosti ter obsegu trgovanja s plemenitimi kovinami na mednarodnih borzah, od katerih so odvisni tržno okolje, obseg in posledično sama dejavnost podjetja. Čeprav je po toliko milijonih letnega prometa težko verjeti, da se zgodba tako hitro zaključi, smo želeli preveriti tudi navedbe o poslovanju prek drugega podjetja, a dodatna pojasnila o tem nismo prejeli. Ali morda drži pregovor: kdor molči, devetim odgovori?

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan