Slovenija

Pozor! Hrvatske avtoceste nas goljufajo!

Petra Rupnik
11. 8. 2013, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaški sistem elektronskega cestninjenja zaračunava kar 65 odstotkov višjo cestnino, poroča hrvaški Jutarnji list. Iz družbe Hrvatske avtoceste odgovarjajo voznikom: Sami ste si krivi.

wikipedia
HAC za škodo voznikov noče odgovarjati.

Če na avtocesto vstopite na Zdenčini, na Luškom pa izstopite, se vam lahko zgodi, da boste namesto sedmih (0,93 EUR) kun plačali kar 440 kun (58,56 EUR).

Družba Hrvatske avtoceste se sooča z več kot tisoč pritožbami uporabnikov elektronskega cestninjenja, ki jih pri vstopu na avtocesto ni registriralo pravilno in so morali zato ob izstopu plačati veliko višjo cestnino od predvidene.

Ko se vozniki pripeljejo pred zapornico na pasu za elektronsko cestninjenje, sistem, če za njimi parkira še en avtomobil, zazna sistemsko kartico v drugem avtomobilu, ne v tistem, ki je najbližji zapornici. Slednja se v tem primeru dvigne in skozi spusti prvo vozilo. Voznik drugega avtomobila pa ne more zapeljati na avtocesto, temveč mora koristiti magnetno kartico. Po izstopu z avtoceste pa sistem ne prepozna avtomobila, ki je bil prvi pri zapornici, zato se na zaslonu izpisuje 'nepoznan vstop'. V tem primeru se vozniku zaračuna dvakratni znesek najdaljše možne relacije. To pomeni, da če je nekdo na avtocesto Zagreb-Vrgorac vstopil na Lučkem in izstopil na izvozu Zdenčina, namesto predvidenih sedem kun plača tudi do 440 kun.

Drugega voznika, ki je za vstop na avtocesto koristil magnetno kartico elektronskega cestninjenja, sistem normalno spusti in mu zaračuna njegovo relacijo vožnje. Ta voznik kartico praviloma vrže v smeti. To družbi Hrvaške avtoceste predstavlja dodaten strošek, saj za vsako neizkoriščeno kartico plača davek na dodano vrednost. Lansko leto je davek na neizkoriščeno kartico znašal približno 11 kun, čez leto pa je imel HAC iz različnih razlogov 10.288 neizkoriščenih magnetih kartic, kar je skupaj zneslo približno 120.000 kun davka na dodano vrednost.

Družba HAC sicer priznava, da imajo težave z registracijo elektronskega cestninjenja vse od takrat, ko so sistem uvedli, vendar krivdo zvračajo na voznike. Opozarjajo, da so imeli v prvem polletju 1626 pritožb uporabnikov, ki družbo obtožujejo, ne da bi prebrali pravila in napotke o uporabi sistema. Pravila so namreč objavili na svoji spletni strani. Poleg tega družba pravi tudi, da vozniki ne upoštevajo znaka 'Držite razdaljo!', ki stoji na vhodu v pas z elektronskim cestninjenjem. V pravilih naj bi bilo zapisano tudi, da morajo vozniki vozilo ustaviti najmanj 10 metrov za tistim pred sabo. Kot besede jeznih hrvaških voznikov povzema Jutarnji list, je omenjene nasvete na spletni strani družbe izjemno težko najti, v rubriki 'Kako uporabljati ENC?' pa ni niti besede o pravilu desetih metrov.

Opozorilo o držanju razdalje res stoji na vhodu v pas ENC, vendar večina voznikov misli, da gre za opozorilo pred naletom.  Poleg tega HAC voznike obtožuje, da sistema za elektronsko cestninjenje na avtomobilih ne namestijo pravilno, da z njim 'mahajo' pred zapornico, da bi ujeli signal, in podobno. Hrvaški vozniki pa so besni, saj menijo, da je popolnoma neprimerno, da HAC obtožuje njih in jih s tem še dodatno kaznuje. Uredba iz prej omenjenih navodil družbe na spletni strani namreč pravi, da v primeru prekinitve elektronskega sistema HAC ne odgovarja za škodo, ki bi jo morda utrpeli vozniki.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste