Slovenija

Omejitev provizij pri uporabi plačilnih kartic?

STA / S.R.
24. 7. 2013, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija bo danes predlagala nova pravila o medbančnih provizijah pri uporabi plačilnih kartic, s katerimi želi izboljšati konkurenco na trgu.

Reuters
Nižje provizije pri plačevanju s karticami?

Pričakuje se, da bo predlagala omejitev medbančnih provizij pri plačevanju z debetnimi in kreditnimi karticami na 0,2 oziroma 0,3 odstotka. Pri kartičnem plačilu mora trgovec banki, prek katere je sprejel plačilo, plačati provizijo. Del te ta odvede banki, ki je kartico izdala. Za debetne kartice je trgovska provizija v povprečju od dva do tri odstotke, za kreditne pa od tri do pet odstotkov.

Trgovci kartične provizije običajno skrijejo v ceno blaga, ki ga tako podražijo za vse potrošnike. Evropski trgovci za kartične transakcije bankam na leto plačajo okoli 13 milijard evrov, od katerih gre približno 70 odstotkov za medbančne provizije.

Medbančne provizije za čezmejne transakcije se gibljejo od nekaj desetink do dobrega odstotka, za domače pa se močno razlikujejo: za debetne kartice na Danskem 0,1 odstotka, na Poljskem 1,6 odstotka, za kreditne v Franciji 0,5 odstotka, v Nemčiji 1,8 odstotka.

Medbančne provizije tako bankam in kartičnim hišam prinašajo milijardne dobičke, saj ne izražajo njihovih dejanskih stroškov. Sedanji sistem po mnenju kritikov omejuje konkurenco in novim igralcem, ki bi ponudili ugodnejše storitve, onemogoča vstop na trg.

Komisija bo zato po pričakovanjih predlagala omejitev medbančnih provizij pri plačevanju z debetnimi karticami na 0,2 odstotka, za kreditne kartice pa na 0,3 odstotka. V prvih dveh letih naj bi sicer omejitev veljala le za provizije pri čezmejnih transakcijah.

Sprva je razmišljala celo o popolni odpravi medbančne provizije pri plačevanju z debetnimi karticami, a je ta namen opustila. Prav tako so si nekateri zaman prizadevali, da omejitve ne bi veljale le za običajne potrošnike, temveč tudi za poslovne kartice.

Predlog komisije bo po pričakovanjih sprožil burno razpravo. Medtem ko bi po mnenju nekaterih ukrep znižal maloprodajne cene in koristil potrošnikom, pa bi po mnenju kartičnih hiš povečal stroške poslovanja s karticami in prinesel višje članarine za kartice.

Leta 2011 je bilo v EU izdanih okoli 720 milijonov plačilnih kartic, vrednost kartičnih transakcij je presegla 1900 milijard evrov. Na trgu prevladujeta Visa in Mastercard z okoli 42-odstotnim in okoli 49-odstotnim tržnim deležem.

Da bi odpravili duopol Mastercarda in Vise, so sicer v preteklosti poskušali oblikovati vseevropsko kartično shemo, imenovano projekt Monnet, ki je vključeval 24 bank iz sedmih držav, a je poskus propadel.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov