Slovenija

Miro Senica in Katarina Kresal ukradla več milijonov?

M.S.
11. 7. 2013, 12.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najbolj razvpit in menda tudi eden najvplivnejših odvetniško-političnih parov v Sloveniji, Katarina Kresal in Miro Senica, naj bi se znašel v središču preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada.

Mediaspeed, Youtube
Miro Senica in Katarina Kresal v novi preiskavi?

Tokrat naj bi šlo za preiskave v zvezi s prodajo Delamarisa, pri čemer naj bi tako Kresalova kot Senica 'pobrala' več milijonov evrov provizij. Leta 2007 je propadli Vegrad pod vodstvom zaprte Hilde Tovšak kupil izolsko predelovalnico rib, družbo Delamaris, ki je bila pred tem v večinski lasti direktorja Vojka Maverja.

Senica in Kresalova skupaj do najmanj 4 milijonov evrov?

Vegrad, ki je Delamaris kupil prek Probanke, je za nakup odštel 22 milijonov evrov. Poleg tega je Vegrad v tem poslu plačal še 1,35 milijona evrov provizije, ta znesek pa je prejelo takrat na novo ustanovljeno, danes pa razvpito podjetje Bužekijan. Slednje je zastopala Blanka Muster, ki je z odvetnikom Mirom Senico povezana kot odgovorna oseba v več podjetjih v nekdanji ali aktualni lasti Senice. Podjetje Bužekijan naj bi provizijo uradno dobilo zaradi posredovanja in svetovanja pri nakupu delnic Delamarisa. Po tem nakupu je Vegrad prenesel 32.000 kvadratnih metrov veliko Delamarisovo zemljišče v središču Izole na Hypo Leasing. Del zemljišča, ki ni šel pod Hypo Leasing, pa je Vegrad tik pred stečajem leta 2010 prenesel na podjetje Nuntius, ki ima prav tako zanimivo lastniško ozadje.

Avgusta istega leta je Nuntius prešel v roke družbe Blastcom v lasti Predraga Šinika. Slednji je bil pred časom skupaj z Mirom Senico solastnik podjetja Palatium. Povezan pa je tudi s partnerico Senice, Katarino Kresal. Nuntius je namreč Šinik preprodal Jasni Mihelj - Coustaury, soprogi nekdanjega predsednika uprave Vege, Juliena Coustauryja, kjer je pravni oddelek v družbi vodila Katarina Kresal. Zemljišča, ki niso prešla v roke Hypo Leasinga, so za tem končala pod podjetjem Sur, v lastništvu že omenjenega nekdanjega direktorja Delamarisa Vojka Maverja in njegovega dolgoletnega sodelavca Loredana Glaviča. Oba sta sicer danes lastnika podjetja Riba.

Hobotnica Senica-Kresal?

Leto pozneje je Vegrad Delamarisovo ribarsko dejavnost prodal podjetju OTC Invest, in sicer le za 2,4 milijona evrov. Podjetje OTC Invest je najprej od liechtensteinskega odvetnika Gerolda Hoopa odkupil polbrat Mira Senice, Aleksander Pernat, pozneje pa so si lastništvo podjetja podajali še Jože Anderlič, lastnik Kranjske Investicijske družbe, njegov sin Uroš Anderlič in za tem Jasna Mihelj Coustaury. Slednja je ime podjetja spremenila v Amanito in ga preoblikovala v delniško družbo. Delnice Amanite so se glasile na neznanega prinosnika, ki pa je delnice prodal Pivki Perutninarstvo in iz tega posla iztržil 4,5 milijona evrov. Gre za dvakrat višji znesek od prvotne Vegradove cene. V začetku aprila so po Sloveniji potekale obsežne hišne preiskave, med drugim tudi v stanovanju odvetnika Mire Senica in nekdanje notranje ministrice, sicer odvetnikove partnerice Katarine Kresal. Šlo je za preiskovanje poslov Mira Senice z Vegradom in njegovo nekdanjo direktorico Hildo Tovšak, vse skupaj pa naj bi bilo povezano predvsem z družbo Bužekijan, ki ji je, kot rečeno, junija 2007 Vegrad plačal 1,35 milijona evrov visoko provizijo za posredovanje Delamarisovega zemljišča.

Kdo je pri preprodaji Delamarisove ribarske dejavnosti pobral premijo?

Iz izjemno kompleksne hobotnice lahko potegnemo vsaj nekaj zaključkov. Sklepali bi lahko namreč, da je kar nekaj oseb, ki izhajajo iz tesnejšega kroga Mira Senice in Katarine Kresal, s prodajo Delamarisa zelo dobro zaslužilo. Še vedno pa ostaja odprto predvsem vprašanje, kdo je pri preprodaji Delamarisove ribarske dejavnosti pobral premijo. V zvezi s tem naj bi trenutno še potekala aktivna kriminalistična preiskava.

Po neuradnih informacijah, ki so nam jih posredovali naši viri, naj bi bila središče te preiskave prav Miro Senica in Katarina Kresal. Oba naj bi za svoje posredovanje pri prodaji Delamarisa 'pobrala' več milijonov evrov. V letih 2007 in 2008 naj bi tako na račun Katarine Kresal padli trije milijoni evrov, na račun Mira Senice pa 1,2 milijona evrov. Z vprašanji v zvezi s tem smo se obrnili na Generalno policijsko upravo, kjer so nam pojasnili le, da poteka intenzivna preiskava, ki se nanaša tudi na obsežne hišne preiskave, ki so jih kriminalisti izvajali v začetku aprila. Informacij o konkretnih imenih nam zaradi varstva osebnih podatkov in občutljivosti zadeve na Generalni policijski upravi niso mogli komentirati.

Mediaspeed, Youtube
Katarina Kresal naj bi prejela 3 milijone evrov.
Mediaspeed, Youtube
Miro Senica
Mediaspeed, Youtube
Bužekijan.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste