Slovenija

Ureditev statusa asistentov na fakultetah

STA / S.R.
4. 6. 2013, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Številni zaposleni na Univerzi v Ljubljani daljše obdobje neupravičeno ostajajo na asistentskih delovnih mestih, čeprav imajo nazive docentov, izrednih ali rednih profesorjev, opozarja skupina asistentov in asistentk.

Kraji.eu

Ti so pripravili peticijo, s katero zahtevajo primerno ureditev položaja asistentov in sodelavcev z učiteljskim nazivom. Podpisniki zahtev pojasnjujejo, da so bila asistentska delovna mesta izhodiščno namenjena uvajanju mladih diplomiranih kadrov v univerzitetno raziskovalno in pedagoško delo, zdaj pa ta mesta praviloma zasedajo visoko kvalificirani kadri srednjih let. "Izvajajo vse vrste pedagoških in raziskovalnih dejavnosti, in sicer v večjem obsegu kot zaposleni na učiteljskih delovnih mestih, vendar za to prejemajo nižje plačilo in so jim iz različnih razlogov kršene tudi druge pravice, ki jih prinaša ustrezno delovno mesto," so zapisali in dodali, da naj bi bili asistenti, ki izvajajo predavanja, zakonsko celo v prekršku.

Razlogi, da se njihov status ne izboljša, so po mnenju pripravljavcev zahtev finančni. Temeljijo tudi na željah delodajalca in starejših kolegov, da bi ohranjali univerzitetno kadrovsko piramido in tradicionalne cehovske odnose, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sklepe z zahtevami so asistenti, asistentke in zaposleni na nekaterih drugih delovnih mestih v enakem položaju z različnih fakultet ljubljanske univerze oblikovali aprila na delavnici v okviru Tedna svobodne univerze na filozofski fakulteti v Ljubljani. Med drugim zahtevajo, da ljubljanska univerza oblikuje jasna in enotna merila napredovanja. Poleg tega menijo, da mora izvajanje akreditiranih študijskih programov asistentom predavateljem zagotavljati enake pravice kot drugim pedagogom ter opozarjajo na merila za pridobitev znanstvenega naziva.

"Delež plače vseh, ki opravljajo pedagoško delo na univerzi, torej tudi asistentov, izhaja iz doseženega znanstvenega naziva. Sporno je, da se zdaj na nekaterih fakultetah kar celotna višina plače določa glede na asistentsko delovno mesto, kar pomeni, da je raziskovalno delo asistentov na Univerzi v Ljubljani tudi na tej ravni podcenjeno," so zapisali in dodali tudi, da se izbirna predavanja pri vlogah za prevedbo nazivov zdaj ponekod ne vrednotijo enako kot obvezna predavanja.

"V končni instanci zahtevamo univerzitetno izenačitev pridobljenega znanstvenega naziva in delovnega mesta, saj obseg opravljenega pedagoškega dela in mnoge druge profesionalne zahteve do asistentov dokazujejo, da - razen selektivnega varčevanja pri stroških dela - ni nobenega drugega razumnega razloga za ohranjanje "univerzitetne kadrovske piramide"," so zapisali in dodali, da pričakujejo, da bodo rektor ljubljanske univerze in dekani ljubljanskih fakultet resno premislili o napakah in čim prej poiskali ustrezne rešitve.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov