Slovenija

Župan Franc Kangler - mariborski šerif

STA
27. 11. 2012, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborski župan Franc Kangler že dolgo velja za kontroverzno osebnost. Zaradi robatega jezika ter domnevnega izigravanja zakonodaje in svojega položaja se ga je oprijel vzdevek mariborski šerif.

Po številnih medijskih razkritjih domnevnih nepravilnosti in kazenskih ovadbah se mu je zdaj uprla še ulica, sam pa še vedno vztraja, da je nedolžen.

Franc Kangler se je rodil 8. julija 1965 v Mariboru. Osnovno šolo je obiskoval v Dupleku, nato pa izobraževanje nadaljeval na Srednji kadetski šoli v Tacnu. Svojo poklicno pot je začel v organih za notranje zadeve Republike Slovenije, kjer je deloval do zaposlitve kot tajnik občine Duplek leta 1995.

Leta 1996 je bil prvič kot poslanec izvoljen v državni zbor, kamor je bil izvoljen še dvakrat. Decembra 2006 je presedlal na mesto župana Mestne občine Maribor, kjer je oktobra 2010 dobil še drugi mandat. Poročen je z ženo Tanjo, s katero ima hčerko.

Že od začetka županovanja drugemu največjemu slovenskemu mestu se ga drži sloves samovoljnega politika brez dlake na jeziku. Medtem ko je za ene predstavljal gorečega borca za lokalno dobro proti domnevni nadvladi iz Ljubljane, so drugi v njem videli politika, ki je izpraznil občinsko blagajno in na vodilne položaje postavil svoje ljudi.

Ta dvojna podoba je postala še izrazitejša, ko je na zadnjih lokalnih volitvah zmagal že v prvem krogu in si v mestnem svetu zagotovil udobno večino. S tem je bila tudi kritika s strani politične opozicije brez moči. Očitali so mu, da odgovornost za neuspele projekte, kot je na primer odpoved zimske univerzijade, prelaga na ramena drugih.

Edina prava opozicija v mestu so mu bili mediji, v katerih so se eden za drugim vrstili očitki na njegov račun, največkrat v zvezi s klientelizmom in korupcijo. Ti očitki so dozoreli tudi v vrsto kazenskih ovadb.

Pristojni okrožni državni tožilec je vložil zahteve za opravo preiskave oziroma predloge za posamezna preiskovalna dejanja v zadevah tržnica, toplarna, pravoslavna cerkev, MC Line - ptičja hišica, zaposlitev podžupanje in nakup stanovanjskih enot.

V zadevi oddaje občinskega stanovanja v najem vedeževalki Karin Ježovita je bil že vložen obtožni predlog in oktobra se je na mariborskem okrajnem sodišču tudi začel sodni postopek.

Glede deložacije nogometaša je okrožni državni tožilec ovadbo zavrgel, glede Doma pod Gorco pa je senat okrožnega sodišča zavrnil zahtevo za preiskavo. Zadeve prestavitev kolektorja, radijski novinar, azil za živali in oddaja poslovnega prostora v najem pa so še v reševanju pri pristojnem okrožnem državnem tožilcu, je za STA pojasnil vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa.

Negativna mnenja o Kanglerjevem poslovanju so izdajali tudi drugi državni organi. Komisija za preprečevanje korupcije je nazadnje na začetku tega meseca ugotovila večkratno koruptivno ravnanje župana v poslovanju s podjetjem Farmadent. Ministrstvo za finance je pred dnevi dodatno razširilo navedbe o resnih kršitvah zakonodaje pri nabavi cestnih radarjev v Mariboru.

Minuli teden je odjeknila še novica o domnevno spornem izvoru 154.000 evrov na računu Kanglerjeve žene, nekateri časniki so poročali tudi o spornosti njegovega vpisa na magistrski študij.

Že maja lani je močno odmevala kriminalistična akcija na širšem območju Maribora, v kateri so kriminalisti preiskali Kanglerjeve nepremičnine in pisarne ter samega Kanglerja in še nekaj drugih oseb za nekaj ur pridržali. Šlo naj bi za zaključno akcijo obsežne preiskave na področju korupcije in gospodarskega kriminala, vezane na domnevne nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju več gradbenih projektov v Mariboru.

Kangler vse očitke vztrajno zavrača in meni, da so ali politično ali medijsko motivirani. A javnost mu tega očitno ne verjame več, saj so se v tem mesecu pospešeno okrepili protesti proti njemu. Povod za proteste je bila postavitev radarjev za merjenje hitrosti na cestah, kjer javnost očita Kanglerju, da ga bolj kot varnost na cestah zanima pobiranje denarja. Protestniki so se organizirali prek družbenega omrežja Facebook, kjer ima njihova skupina "Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora" že okoli 25.000 podpornikov.

V zadnjem tednu dni se je skrhala tudi njegova politična podpora. Najprej mu je podporo odreklo vodstvo njegove stranke SLS, zdaj ga zapuščajo tudi nekdanji politični zavezniki v mestnem svetu. To je še toliko bolj presenetljivo, saj so ga taisti še pred dnevi izvolili v državni svet.

Zadnji in doslej najmnožičnejši protest je bil v ponedeljek, ko je prišlo tudi do nasilnih izgredov. Kangler odstop še vedno zavrača, si bo pa vzel deset dni časa za premislek in potem povedal, kako naprej.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov