Slovenija

V nekaj mesecih sterilizirali okoli 350 psov in 25 mačk

Mačjelovka, društvo AFK
24. 11. 2012, 16.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred kratkim so se trije člani društva Mačjelovka vrnili s Kosova. Odzvali so se povabilu prijateljev, da prostovoljno pomagajo pri projektu.

V okviru projekta potekata sterilizacija in kastracija prostoživečih psov in mačk.

Vojna je naredila svoje. Živali na Kosovu, ki so prej imele lastnike, so se znašle na cesti. Mačk, ki so pri ljudeh opazno bolj priljubljene kot psi, skoraj ni opaziti, na vsakem vogalu pa je krdelo psov, ki so nezaželeni in preganjani. Čeprav so večinoma prijazni, se jih ljudje neznansko bojijo.

Društvo Animal Friends of Kosovo se je odločilo izboljšati življenjske razmere za tamkajšnje živali. Prostovoljci so pred letom dni organizirali protest proti streljanju uličnih psov in začeli razdeljevati na tisoče letakov o pomenu sterilizacije in kastracije. Ljudje so projekt dobro sprejeli in so želeli izvedeti še več, zato so prostovoljci društva junija letos začeli projekt CNVR v Skenderaju. V nekaj mesecih so sterilizirali oziroma kastrirali okoli 350 psov in 25 mačk. Njihov način dela je podoben kot pri reševanju problematike prostoživečih mačk v Sloveniji. Prostovoljci pse ulovijo in jih pred posegom namestijo v kletke. Vsaka žival je nekaj dni po sterilizaciji oz. kastraciji spuščena nazaj v okolje, prostovoljci pa si prizadevajo, da bi čim več mladičem našli nove domove.

Oktobra so se projektu pridružili prostovoljci iz društva Mačjelovka. V tednu dni so opravili 55 operacij, pomagali na svet osmim pasjim mladičkom in poleg vseh odraslih živali, ki so bile na posegih, poskrbeli tudi za okoli 20 pasjih mladičkov brez mame, ki jim iščejo nove domove. V tem času so se spopadali s pomanjkanjem opreme, zdravil in raznih pripomočkov, za katere nam je jasno, da bi živalim omogočili dostojno bivanje med hospitalizacijo. Prav tako so opazili pomanjkanje hrane za živali, saj je ponudba v trgovinah zelo skromna in primerna zgolj za odrasle pse.

Bliža se zima, ki je na Kosovu še bolj kruta kot pri nas. Pomagajmo in podprimo izvajanje projekta tudi v prihodnjih mesecih. Veseli bodo donacij: hrane (briketi, mleko za pasje mladiče, mehka hrana), posod za hrano in vodo, povodcev, ovratnic, krtač, odej, rjuh in pleničnih podlog.

Za predajo donirane hrane in/ali opreme se obrnite na društvo Mačjelovka na številko 040 212 797, vsak dan od 17. do 20. ure.

Z obiskom članov društva Mačjelovka je bil projekt v Skenderaju končan, prostovoljci s Kosova pa potujejo naprej. Njihova naslednja točka je Gračanica, kjer bodo od letošnjega decembra do maja 2013 nadaljevali projekt sterilizacije in kastracije ter oskrbe živali. Tudi tokrat se bodo posvetili informiranju in ozaveščanju tamkajšnjih prebivalcev, da bo njihovo delo zares pustilo neizbrisno sled in spremembo na bolje.

Društvo Animal Friends of Kosovo nima lahkega dela, a verjame v svoj cilj. Ker se njihovo delovanje financira zgolj iz naključnih donacij, jim Mačjelovka želi pomagati po najboljših močeh. Pridružite se jim po svojih zmožnostih.

Vsi, ki se odločite za finančno donacijo, lahko nakažete poljuben znesek na račun društva Mačjelovka (Društvo za pomoč prostoživečim mačkam Mačjelovka, Polje, Cesta XXXII/11, 1000 Ljubljana): 02045-0259078752, ki je odprt pri Novi Ljubljanski banki. V polje Namen vpišite: Donacija – Kosovo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov