Promet

Bo sneg Dars presenetil tudi v prihodnjih dneh? Pravijo, da so pripravljeni.

M.J.
4. 2. 2015, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pri Darsu zagotavljajo, da se njihovi plugi na ceste odpravijo vedno pravočasno, obenem pa poudarjajo, da so prometne konice in zdrsi tovornjakov tisti, ki preprečujejo njihovo normalno delo. Na cestah morali biti le kakšno uro, vendar je prometni kolaps tisti, ki njihovo delo razvleče pozno v noč. Plugi na avtocestah istočasno plužijo in posipajo, saj je promet tisti, ki z mletjem soli poskrbi za večjo učinkovitost posipnega materiala. In glede na to, da se nam ponovno obeta obilnejše sneženje, se poraja vprašanje ali bo tudi danes prihajajo do prometnega kolapsa.

Bralka

Vodja tehnične službe na Družbi za avtoceste v RS (Dars) Andrej Sever je pojasnil, da so že v stiku s sosednjimi državami in bodo že ob 5. uri zjutraj začeli z izločanjem tovornih vozil na mejnih prehodih, zatem na počivališčih, do 8. ure pa bodo skušali izločiti tudi druga tovorna vozila, ki bi še bila na avtocestah.

Prvo sneženje pričakujejo okoli 5.30 in takrat naj bi prve ekipe že posipale ceste, ko bo na cestišču dovolj snega, pa bodo tudi spustile pluge. Najbolj naj bi snežilo na mariborskem in novomeškem območju ter v Prekmurju. Po ocenah, ki jih Agencija RS za okolje (Arso) pripravlja za Dars, naj bi skupno na mariborskem, na širšem novomeškem območju in v Prekmurju padlo med 70 in 80 centimetrov snega. Veliko manj padavin pričakujejo na Gorenjskem ali Notranjskem.

Voznike opominjamo, naj se v četrtek in petek na pot odpravljajo le, če je to res potrebno in s predpisano zimsko opremo, še raje pa naj ta dva dneva koristijo javne prevoze, na primer vlake, ki bodo v napovedanih razmerah zagotovo bolj učinkoviti.

Najhuje bo predvidoma okoli polnoči s četrtka na petek in nato proti jutru. "V petek zjutraj bo hudo, a ceste bi morale biti čiste, saj bomo delali vso noč," še pravi Sever. Zagotavlja, da v kolikor bodo razmere na posameznih območjih zelo kritične, bodo tja preusmerili tudi ekipe iz drugih Darsovih baz in postaj.

V Ljubljani naj bi po ocenah Arsa padlo med 30 in 40 centimetrov snega. Za ljubljansko obvoznico Sever pravi, da se jo bodo potrudili sčistiti še pred jutranjo konico. "Če v času konice zapade toliko snega, se lahko naša vozila premikajo le tako hitro kot ostala vozila v koloni, ne moremo hitreje," je opomnil voznike.

Po Severjevih navedbah bo v četrtek in petek v dveh izmenah na terenu vseh 450 delavcev službe, ki bodo posipali, plužili in pomagali ob drugih izrednih dogodkih na avtocesti z 270 vozili. Darsovo vozilo potrebuje slabi dve uri, da naredi svoj krog, na klancih pa eno uro. V tem krogu vozilo Darsa očisti približno 40 kilometrov cest, je pojasnil. Dars upravlja in vzdržuje 607 kilometrov avtocest in hitrih cest, 144 kilometrov priključkov nanje, 21 kilometrov razcepov in 50 kilometrov servisnih poti.

Ukrepi, ki jih je pripravil Dars za tokratno sneženje, so usklajeni tudi mednarodno, pravi vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo Ulrich Zorin. Tovorni promet bodo omejevale vse sosednje države - Madžarska, Italija in Hrvaška, saj bo snežna fronta dosegla tudi naše sosede.

Na Slovenskih železnicah napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh vozili podaljšani potniški vlaki.

V četrtek in petek bosta med Sežano in Ljubljano vozila tudi dva dodatna potniška vlaka. Avtobusi, s katerimi nadomeščajo druge vlake, bodo med krajema vozili nespremenjeno, po voznem redu, kot doslej, še dodajajo na železnicah.

Zorin voznikom še svetuje, naj - v kolikor se bodo znašli na avtocesti in bodo morali zapustiti svoje vozilo - za večjo vidljivost uporabljajo odsevne telovnike. "Vsi naj pazijo na prometno varnost. Že pred odhodom na pot naj na spletnih straneh prometno-informacijskega centra ali na številki 1970 preverijo razmere na cestah," je še dodal Zorin.

Vozniki naj upoštevajo prometno signalizacijo, naj bodo strpni in vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, naj ne prehitevajo plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Računati pa velja tudi, da bo potovanje trajalo dlje, zato naj se vozniki na pot odpravijo prej kot po navadi.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste