KOLIKO VINA SE OBETA?

Trgatve bodo zaradi vročine in suše letos prej

M. T. V./STA
19. 8. 2022, 22.35
Deli članek:

Na Vipavskem s trgatvijo začenjajo že prihodnji konec tedna, pridelka bo za približno 40 odstotkov manj kot ponavadi, ocenjujejo v Vipavi.

M. T. V.
Že prihodnji teden bodo v vinograde prišli trgači.

Glede na visoke temperature in izjemno sušo bodo tudi v vinogradih v Vipavski dolini začeli s trgatvijo prej kot običajno. "Če bo vreme dopuščalo, z letošnjo trgatvijo začenjamo 27. avgusta, in sicer s sorto chardonay in nekaj sorte sauvignon za potrebe predelave v mošt," pravi Nika Gregorič, vodja kleti v podjetju Kleti Vipava 1894. Zaradi izjemne suše bo pridelka za približno 40 odstotkov manj kot ga ponavadi v povprečju poberejo iz vinogradov. To velja predvsem za zgodnje sorte, saj za pozne sorte grozdja upajo, da bodo ob morebitnem obilnejšem deževju še nekoliko dozorele. Nekatere lege in sorte so bolj prizadete, druge nekoliko manj ali skoraj nič.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Po sprejetem in objavljenem ceniku bodo vinogradniki za kilogram grozdja letos dobili med 35 centi in enim evrom, odvisno od sorte in ostalih parametrov. Kooperanti z dolgoletnimi pogodbami bodo dobili nekoliko več, še dodatnih 15 odstotkov pa si lahko obetajo vinogradniki z desetletnimi pogodbami za zgodnje sorte grozdja. "S tem želimo pridelovalcem stopiti nasproti, saj so zaradi suše najbolj prizadete prav zgodnje sorte. S tem nagrajujemo zvestobo in podpiramo tiste pridelovalce, ki so nam zvesti," je pojasnila Gregoričeva.

Trgatev bo predvidoma trajala približno mesec dni. Pobiranje določenih sort grozdja bodo prilagajali vremenu, zdravstvenemu stanju grozdja, zrelosti in ostalim parametrom. O datumih prevzema določenih sort bodo vinogradniki obveščeni, o vsem bodo podrobno obveščali preko spletne strani in javnih medijev. "Če se bodo določene sorte in lege izkazale, da zelo lepo zorijo, bo tam grozdje na trtah ostalo malo dlje," je še poudarila Gregoričeva.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja