Vodja tolpe 65-letni iz območja Ljubljane

Zvabili so jih v Slovenijo in jih silili v prostitucijo, zasačili tudi tihotapce migrantov

G.G.
11. 12. 2023, 13.00
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 13.46
Deli članek:

Policija je predstavila podrobnosti obsežnih hišnih preiskav, ki so jih opravili konec prejšnjega tedna.

Policija
Zasežno orožje, mamila in droge.

Hišne preiskave so opravili v zvezi s kaznivimi dejanji zoper človečnost, javni red in mir, človekovo zdravje in spolno nedotakljivost. Pridržali so 12 osumljencev.

Za kaj točno gre? Konec leta 2021 so policisti prejeli dve prijavi žrtev prostitucije. Začela se je preiskava in kmalu je bilo jasno, da gre za večjo združbo hudodelcev. Policija je pridobila vse potrebno za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov.

V preiskavi so ugotovili, da je vodja kriminalne tolpe 65-letni moški z območja Ljubljane, njegova glavna pomočnica pa je bila 44-letna državljanka Slovenije, ki je takrat prestajala zaporno kazen. Delovala je ob prostih izhodih, pa tudi iz zapora. Svoje umazane posle sta izvajala še s pomočjo sedmih oseb. Najmanj 47 žrtev, večinoma iz BiH in Srbije, so v Slovenijo zvabili pod pretvezo bogatega plačila za izvajanje masaž. Ko so prišle v Slovenijo, so jih prisilili, da so se poniževale s prostitucijo.

Ob zaključku preiskave je bilo v Sloveniji še šest žrtev. Štiri so odklonile pomoč in se vrnile v svoje matične države, slovenski državljanki pa sta ostali v Sloveniji.

Primož Lavre
Stojan Belšak iz Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana, Damjan Apollonio iz Uprave kriminalistične policije na GPU in Peter Skerbiš iz Uprave uniformirane policije na GPU.

Ciljali na migrante, ki so obtičali v Sloveniji

Med preiskavo so policisti zaznali, da se je eden od devetih osumljencev ukvarjal tudi s tihotapljenjem migrantov. To združbo je vodil 44-letnik iz območja Ljubljane, v njegovih nečednih poslih pa so sodelovali večinoma taksisti in njihovi znanci. Po podatkih policije so v tem času pretihotapili najmanj 378 migrantov. Specializirali so se za migrante, ki so že nezakonito vstopili v Slovenijo  in so si želeli dalje na zahod. Ko so migranti plačali, so jih odpeljali proti Italji. Nekatere tujce so peljali tudi večkrat, saj so bili večkrat ustavljeni in kontrolirani s strani različnih policijskih patrulj in so bili tako tujci vrnjeni v Azilni dom v Ljubljani.

Policija
Gojili so tudi konopljo.

Še preprodaja drog

V teku preiskave so policisti ugotovili, da se dva izmed osumljenih, 44-letni državljan BiH in 44-letni državljan Slovenije, ukvarjata tudi s ponujanjem in preprodajo prepovedanih drog, z njima pa je sodeloval še 47-letni državljan Slovenije, ki je že bil obravnavan za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog. Z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov so bili zbrani dokazi, da so storili pet kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Ukvarjali so se s preprodajo več različnih vrst prepovedanih drog (konoplja rastlina, kokain, heroin, in druge).

Trenutno ocenjena protipravno pridobljena premoženjska korist pri izvedbi naštetih kaznivih dejanj znaša okoli 200.000 evrov, kriminalisti pa izvajajo tudi finančno preiskavo in pregledujejo še druge denarne transakcije in podatke, s katerimi bodo poskušali zavarovati nezakonito pridobljena sredstva in ugotoviti dejansko višino protipravne premoženjske koristi.

Vseh ovadenih je 27, od tega je bila dvanajstim osebam odvzeta prostost. Preiskovalni sodnik je zoper enajst osumljenih odredil pripor, zoper enega pa hišni pripor. Za navedena kazniva dejanja je bilo sicer skupno ovadenih 27 različnih oseb za storitev 113 kaznivih dejanj.

.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste