Končana preiskava

Ovadbi Damjana Žuglja in ekipe dodanih 10 fasciklov z dokazi

J.V.
13. 10. 2023, 11.15
Posodobljeno: 13. 10. 2023, 12.58
Deli članek:

Gre za eno največjih afer v zgodovini Slovenije. Policija in tožilstvo naj bi zaključila preiskavo vpogledov več kot 200 bančnih računov, ki naj bi jo naročil nekdanji vodja urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj.

STA
Damjan Žugelj, nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je konec septembra 2023 podal kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo (SDT) zoper več uradnih oseb iz enega od državnih organov, saj so preiskovalci NPU v kriminalistični preiskavi ugotovili obstoj utemeljenega suma, da so uradne osebe izvršile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Nekatere podrobnosti je danes razkril Damjan Petrič, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU). A spet ni povedal preveč. Kriminalistična preiskava je trajala skoraj leto dni, opravljenih je bilo preko 100 razgovorov, zavarovane so bile številne elektronske naprave. Kazenski ovadbi je bilo priloženih 10 fascikov z dokazi. Ker so preiskovali organ, ki sicer dnevno sodeluje s policijo, je bila obravnava nekoliko zahtevnejša, je poudaril Petrič.

224 transakcijskih računov; 61 fizičnih oseb in 32 pravnih

"Osumljene uradne osebe so z namenom pridobitve ter analize podatkov o določenih osebah, premoženju in sredstvih, za katere ni bilo podanih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, v obdobju od konca novembra 2021 do sredine februarja 2022, od domačih in tujih zavezancev za predložitev podatkov o sumljivih transakcijah, brez ustrezne pravne podlage pridobile podatke o transakcijah od odprtja računov za 224 transakcijskih računov od 62 fizičnih oseb in 32 pravnih oseb," je med drugim pojasnil Petrič.

STA
Direktor uprave kiminalistične policije na GPU Damjan Petrič.

"Osumljene uradne osebe so pri tem zavestno ravnale v nasprotju z več zakoni in varovanjem osebnih podatkov, ki je ena od temeljnih človekovih pravic in svoboščin posameznika. V anonimni prijavi so bile namreč pavšalno naštete domnevne kršitve, brez vsebinskih in časovnih elementov ter preverljivih dejstev, ki bi predstavljali razloge za sum storitve kaznivega dejanja. Pridobivanje podatkov je potekalo brez individualne presoje obstoja razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, osumljene uradne osebe tudi niso spoštovale pravil informacijske varnosti. Anonimna prijava ni bila vložena zoper vse fizične in pravne osebe, katerih transakcijski računi so bili pregledati, temveč le zoper nekatere," je še dejal.

Med osumljenci naj bi bili tudi člani SDS

Gre za eno največjih afer v zgodovini Slovenije. Policija in tožilstvo naj bi zaključila preiskavo vpogledov več kot 200 bančnih računov, ki naj bi jo naročil nekdanji vodja urada za preprečevanje pranja denarja Damjan Žugelj. Skupaj z nekaterimi sodelavci, med njimi naj bi bili, kot so poročali v oddaji 24UR, tudi člani SDS, se bodo morali pred očitki zagovarjati na sodišču. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do 3 leta zapora.

Komu vse so brskali po računih?

V zadnjem času v javnost prihaja vse več informacij, komu vse je urad za preprečevanje denarja brskal po računih. Po današnjih navedbah spletnega portala N1 in Necenzurirano je bila med njimi tudi brežiška odvetnica Nataša Vrečar Zorčič, žena nekdanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Do brskanja po njenih računih je prišlo v času, ko njen mož ni hotel odstopiti kot predsednik DZ. "To je svinjarija prve vrste. Zaradi takšnih ljudi, kot je Damjan Žugelj, ljudje nimajo več zaupanja niti v najvišje državne institucije. Ustrezno bom ukrepala, ker gre za hud poseg v človekove pravice in zagotovo bom tudi sama podala kazensko ovadbo zoper Žuglja zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja na mojo škodo," se je odzvala za N1.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste