Požar pri Kirmovih z Velike Loke

Soseda Marija: »Seveda sem se prestrašila, saj česa takšnega še nisem videla«

D.K.
13. 9. 2023, 15.55
Posodobljeno: 26. 12. 2023, 18.43
Deli članek:

Na območju Trebnjega je danes zjutraj zagorelo ostrešje kmetijskega objekta.

Dolenjski list/R.N.
Na kraju dogodka je posredovalo okoli 80 gasilcev

Na Veliki Loki so prebivalce v jutranjih urah vznemirile gasilske sirene, v vasi se je valil dim, prizadetim v požaru so na pomoč hiteli gasilci in sokrajani.

»Slišala sem, kako so spodaj pred trgovino vpili, da gori. Ozrla sem se naokoli in videla, da se kadi iz sosedovega hleva. Nekaj trenutkov zatem pa je bila že cela streha v ognju. Seveda sem se prestrašila, saj česa takšnega še nisem videla,« je za Dolenjski list povedala pretresena občanka Marija Možina.

Kot poroča omenjen portal, je zagorelo pri Kirmovih z Velike Loke, kjer so ognjeni zublji zajeli ostrešje hleva. »Zgodaj zjutraj sva z možem šla v hlev in poskrbela za živino. Mož je šel potem na gasilsko izobraževanje v Sežano, sama pa sem se, potem ko sta šla fanta v šolo, malo ulegla, ker me boli koleno. Prebudilo me je pokanje, stopila sem na balkon in videla, da je bil hlev v plamenih. Ogenj se je zelo hitro razširil,« je s solzami v očeh dogajanje povzela Nataša, ki kar ni mogla verjeti, kaj se jim je zgodilo.

Dolenjski list/R.N.
Ogenj in dim opazili tudi mimoidoči

Ob tem Dolenjski list dodaja, da je Nataša hvaležna za hitro pomoč sosedov, ki so pomagali umakniti kmetijske stroje, rešili so tudi vseh 25 glav živine.

»Pred tremi tedni smo zgradili nadstrešek za prosto pašo živine. Dobro, da je mož pustil ključe v kmetijskih vozilih, da jih niso iskali,« je še dodala Nataša, ki je izpostavila tudi požrtvovalne gasilce. »Zelo hitro so posredovali, drugače bi bila škoda lahko še večja. Iz srca sem jim hvaležna,« je poudarila.

Dolenjski list/R.N.
Vodja intervencije Gašper Kek

Vodja intervencije Gašper Kek je za Dolenjski list povedal, da so bili okoli 8. ure obveščeni, da gori gospodarski objekt na Veliki Loki. »Ko smo prišli sem, smo naprej opravili ogled, nato pa se lotili reševanja živine in preverili, da ni kakšen občan karkoli sam reševal notri. Nato smo začeli gasiti požar, da se ne bi razširil še na sosednje objekte. Požar je pogašen, notri sicer še vedno tli, saj se vidi dim. Seno bomo odpeljali na zemljišče za kmetijsko zadrugo, kjer bo pod gasilskim nadzorom. Veliko srečo bomo imeli, če bo jutri deževalo, to bo veliko pomagalo. Gasilci pa bodo tukaj ostali na požarni straži,« je pojasnil Kek, ki je na intervencijo prihitel s silaže. »Vse sem pustil in prišel pomagat. To je bila prioriteta,« je dodal vodja intervencije, ki je tudi poveljnik PGD Trebnje.

Po njegovih ocenah je požar pomagalo gasiti okoli 80 gasilcev iz sedmih okoliških prostovoljnih gasilskih društev. To je eden večjih požarov v zadnjih letih na kmetijskih objektih na tem območju, so zapisali na spletni strani Dolenjski list.

Dolenjski list/R.N.
Gasilec Anton Strah

Med prvimi je na kraj dogodka prihitel tudi Anton Strah, ki se je zjutraj s traktorjem peljal pomagat silirat in je s ceste opazil, da se v vasi kadi. »Pridem do križišča, pa je bila streha že v ognju. Hitro sem parkiral traktor, se napotil proti gasilskemu doma, z gasilcem Janezom sva se hitro usedla v avto in se odpeljala na kraj požara. Ognjeni zublji so segali pet metrov visoko. Ob hlevu so bile bale sena, zaradi vročine pa se je folija že topila. V nevarnosti je bilo, da bi se vžgala tudi streha sosednjega objekta. Če ne bi midva hitro začela gasiti, bi se požar lahko razširil na sosednjo stavbo,« je povedal Strah, ki ima veliko izkušenj z gasilskih intervencij. Vrsto let je bil namreč tudi predsednik Gasilske zveze Trebnje.

Dolenjski list/R.N.
Požar je uspešno pogašen

Na kraju dogodka so bili tudi policisti, ki bodo poskušali ugotoviti, zakaj je zagorelo. Nekateri namigujejo, da je prišlo do samovžiga spravljenega sena, še poroča Dolenjski list.

Kot navaja Uprava RS za zaščito in reševanje, je požar pogašen, zaradi sanacije na kraju posreduje dvanajst gasilskih društev.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov