Tragedija na Kitajskem

VIDEO in FOTO: Strmoglavilo potniško letalo s 132 ljudmi na krovu, ni preživelih

S.R.
21. 3. 2022, 09.39
Posodobljeno: 21. 3. 2022, 17.34
Deli članek:

Nesreča se je zgodila na jugu Kitajske, po prvih informacijah pa so umrli vsi potniki in člani posadke, skupaj 132 ljudi. Letalska družba je pozneje potrdila smrtne žrtve.

Profimedia
Ostanki letala na kraju strmoglavljenja.

V bližini mesta Wuzhou v kitajski regiji Guangxi je danes strmoglavilo letalo Boeing 737 kitajskega prevoznika China Eastern Airlines, na krovu katerega se je nahajalo 132 ljudi. Državni mediji so sprva poročali o 133 ljudeh na krovu, a je kitajska uprava za civilno letalstvo (CAAC) pozneje sporočila, da se je na letalo nahajalo 123 potnikov in devet članov posadke. Ob strmoglavljenju letala je izbruhnil požar. Na prizorišče nesreče so nemudoma poslali reševalne ekipe. Letalo se je po pričevanju reševalcev, ki so prvi prispeli na kraj, popolnoma razletelo. Po prvih podatkih nesreče ni preživel nihče.

Letalska družba China Eastern je pozneje potrdila, da je strmoglavljenje terjalo smrtne žrtve, podrobnejših podatkov pa niso podali. "Družba izraža globoko sožalje za potnike in člane posadke, ki so umrli v strmoglavljenju letala," so sporočili v izjavi.

Letalo je po poročanju lokalnih medijev vzletelo v mestu Kunming na jugozahodu in je bilo namenjeno v 1300 kilometrov oddaljen Guangzhou na jugu Kitajske, ko so nad mestom Wuzhou z njim nenadoma izgubili stik. S kraja nesreče - šlo naj bi za gozdnato in hribovito območje - je glede na posnetke videti plamene in gost dim, a pristnosti posnetkov še niso potrdili. Vzrok za nesrečo po poročanju tiskovne agencije Reuters še ni znan, šlo pa naj bi za šest let staro letalo.

Profimedia
Podatki o letu.

Letalo je po podatkih spletišča Flightradar24 letelo na nadmorski višini slabih 8900 metrov, ko se je nenadoma začelo spuščati. Po 15 sekundah se je spustilo na dobrih 2700 metrov, po nadaljnjih 20 sekundah pa je bilo že na višini manj kot 1000 metrov, kar je bila zadnja zabeležena višina. V času nesreče naj bi bilo po podatkih meteoroloških služb vreme nad Wuzhoujem delno oblačno, a naj bi bila vidljivost dobra. Kitajski predsednik Ši Džinping je že pozval k čim prejšnji preiskavi. Tiskovni predstavnik Boeinga je medtem sporočil, da so s prvimi poročili seznanjeni in da zbirajo dodatne informacije.

Letalske nesreče, ki se zgodijo med samim letom, čeprav ta predstavlja večino potovalnega časa, so razmeroma redke, še posebej ob ne pretirano slabih vremenskih razmerah. Večina nesreč se namreč zgodi med vzletom ali pristankom. Glede na podatke iz lanskoletnega poročila Boeinga se je med letoma 2011 in 2020 samo 13 odstotkov smrtnih letalskih nesreč zgodilo med fazo leta, poroča Reuters. "Letalo med fazo leta običajno upravlja avtomatski pilot. Zato je težko dojeti, kaj se je zgodilo. S tehničnega vidika se nekaj takega ne bi smelo zgoditi," je glede tragedije dejal kitajski strokovnjak za civilno letalstvo Li Šaodžin.

Varnost se je precej izboljšala

To bi se lahko izkazala za eno najhujših letalskih nesreč na Kitajskem v zadnjih desetletjih. Po vrsti tragedij v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so na Kitajskem floto precej pomladili in uvedli precej strožji nadzor. V zadnjem desetletju je bila na Kitajskem varnost v letalskem prometu med najvišjimi na svetu. Zadnja večja tragedija se je zgodila leta 2010, ko je letalo letalske družbe Henan Airlines zaradi slabe vidljivosti strmoglavilo med pristajanjem na letališču Yichun. V takratni nesreči je umrlo 44 od 96 ljudi na krovu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov