PTUJ

Vse več droge tudi med mladoletnimi

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
11. 6. 2020, 20.30
Deli članek:

Potem ko so člani varnostnega sosveta mestne občine (MO) Ptuj na zadnjem lanskem srečanju ugotavljali, da se mesto srečuje s težavo na področju prepovedanih drog, so zdaj na junijskem sestanku takratne ugotovitve podkrepili še z uradnimi številkami.

Č.G.
Povečala se je uporaba drog med 14- in 16-letniki.

Decembra smo poročali, da je prisotnost drog na Ptuju težava, o kateri vsi vse vedo, ukrepa pa nihče. Člani varnostnega sosveta so se o problematiki konec lanskega leta precej razgovorili, za ostrejše ukrepanje pa so se očitno odločili tudi policisti. Komandir Policijske postaje Ptuj Aleksander Lubej je povedal, da so ptujski policisti lani v zvezi z drogami obravnavali 38 kaznivih dejanj in 126 kršitev oziroma prekrškov. Večinoma je šlo za trgovanje in pečanje s prepovedano drogo marihuano, kršitelji so v večini mladostniki. Največ kršitev v povezavi z drogo so odkrili v bližini ptujskega šolskega centra in na večjih prireditvah. Aleksander Solovjev iz Centra za socialno delo (CSD) Spodnje Podravje je dodal, da se je ugotovljena prisotnost droge med mladoletnimi, starimi od 14 do 16 let, bistveno dvignila. »Nekatere smo napotili na zdravljenje, jih vključili v Ars Vitae ali z njimi izvedli edukacijo na CSD. Naši podatki kažejo, da se je prisotnost droge med mladoletnimi povečala, zaznavamo pa tudi trend povratništva,« je razložil Solovjev.

Spuhlja po onesnaženosti zraka na tretjem mestu v državi

Članica sosveta Sergeja Puppis Freebairn, ki zastopa četrtno skupnost Jezero, je dejala, da bi lahko v delo organa vključili še skrb za okolje in zdrav življenjski prostor – glede na podatke o (ne)varnem bivanjskem okolju na območju Ptuja. Puppis Freebairnova je postregla z informacijo, da je po podatkih Arsa Spuhlja po onesnaženosti zraka na tretjem mestu v državi. »Resda podatkov še nismo temeljito pregledali in obdelali, a prvi pregled kaže, da je zrak v Spuhlji zelo onesnažen. Ljudje ne umirajo samo v prometnih nesrečah, temveč tudi zaradi onesnaženega okolja. Zato bi veljalo kategorijo okoljske varnosti vključiti v delo sosveta.« Janez Merc, ki je sicer zaposlen v upravi MO Ptuj, ji je odgovoril, da sosvet obravnava nekaj temeljnih področij javne varnosti, kajti če bi želeli vključiti vsa področja varnosti, bi lahko bilo vsebin izjemno veliko. Pupissova je opozorila še na preobremenjenost vpadnic s tovornim prometom in pozvala policijo ter redarstvo, naj na vpadnicah v mesto izvajajo kontrolo prometa. »Predvsem na Ormoški in Zagrebški cesti so problem tovornjaki in tranzit,« je dejala.

Za avtobusno postajo še vedno »apartma« za Rome

Edi Kozel, koordinator sosveta in zaposlen v upravi MO Ptuj, je poudaril, da so prenočišča za avtobusno postajo, kakor hitro so se zrahljali ukrepi zaradi epidemije koronavirusa, ponovno zaživela. »Tukaj se nenehno nekaj dogaja. Ti ljudje zvečer pridejo (gre za Rome, op. p.), si pred garažami posteljejo, prespijo, zjutraj vso posteljnino pospravijo v črne vreče za smeti, ki jih zložijo pod drevesi. Podnevi verjetno beračijo, popoldne oziroma zvečer se ponovno vrnejo, prespijo … In tako gre to iz dneva v dan. Nekaj tudi odlagajo, pobirajo. Pripeljejo se avtomobili, ki nekaj naložijo in odpeljejo ...« je pripovedoval Kozel. Vodja medobčinskega redarstva Robert Brkič se je strinjal, da sta brskanje po posodah za odpadke in beračenje v mestu problem, a beračenje, če ni nasilno, ni kaznivo.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste