Sojenje

Stečajni upravitelj Emporio Medical sodišču povedal, kako je odkril korupcijo v zdravstvu

B.K./STA
22. 1. 2020, 15.31
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 15.33
Deli članek:

Sodišče je v današnjem nadaljevanju sojenja za korupcijo v zdravstvu zaslišalo Petra Zoriča, stečajnega upravitelja družbe Emporio Medical, katere zastopnica Urška Jurkovič je pred leti naznanila dogajanje v zdravstvu. Zorič je v preteklem poslovanju družbe ugotovil znake oškodovanja stečajne mase in to tudi naznanil policiji.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Jurkovičeva je v zameno za imuniteto kriminalistom razkrila podkupovanje zaposlenih v zdravstvu. Več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih naj bi na svoje bančne račune doma in v tujini prejemalo denar, v nekaterih primerih tudi gotovino, za protiuslugo pa so naročali material pri določenem dobavitelju.

Zorič je danes na vprašanja predsednice sodnega senata Dejane Fekonja ter nekaterih odvetnikov obdolženih zdravnikov orisal sliko poslovanja dobaviteljske družbe Emporio Medical.

Kot je povedal, je postopek stečaja, ki ga je prevzel marca 2016, za podjetje Emporio Medical že tretji. Postopek še ni končan, podjetje je prevzel brez zaposlenih in s praznimi bančnimi računi. Veliko težav je imel s pridobitvijo dokumentacije podjetja, kot je opisal, se Jurkovičeva dolgo ni odzivala ne na uradno ne na elektronsko pošto.

Zorčič je opisal sodelovanje Emporia Medical z različnimi podjetji v Sloveniji in tujini, med drugim Newport Medical, Valentis Medical, Propos in druga. Podjetja so bila med seboj povezana z dolžniško-upniškimi posli. Iz kasneje pridobljene dokumentacije je ugotovil, da je Newport Medical opravljalo navidezno dejavnost in Avstriji in jo nato razširil v Slovenijo.

Skozi leta so se nekatera od teh podjetij lastniško mešala. Jurkovičevo ali njeno mamo Ano je stečajni upravitelj zaznal v lastniški ali upravljavski strukturi nekaterih od teh podjetij.

Ker je med vodenjem stečaja Emporio Medicala ugotovil sume oškodovanja stečajne mase za več 100.000 evrov, je to naznanil policiji. Kaj je s to ovadbo, ni seznanjen.

Iz tožilskega dokumenta, ki ga je danes prebrala sodnica Fekonja, je razvidno, da je Specializirano državno tožilstvo konec leta 2018 zavrglo kazenske ovadbe zoper Urško Jurkovič in njeno mamo Ano zaradi nedovoljenega dajanja daril zdravnikom.

Obtožnica jima je očitala nedovoljeno dajanje daril med drugim v tem primeru soobtoženim zdravnikom Vanetu Antoliču, Samu Fokterju, Roku Vengustu kot protiuslugo za dobavo materiala za hrbtenično kirurgijo proizvajalca Metronic.

Ker pa sta Jurkovičevi storjeno kaznivo dejanje naznanili še preden bi ga organi pregona sami odkrili, se jima po določilih kazenskega zakonika sme odpustiti kazen. Na to se je tudi skliceval tožilec pri odločitvi za odstop od pregona, češ da gre v tem primeru za kaznivo dejanje, za katero sme sodišče ovadenima odpustiti kazen, obsodba brez kazni torej nima smisla.

Na naslednjem naroku bo sodni senat zaslišal knjigovodkinjo Emporio Medicala Matejo Lebar.

Predsednica sodnega senata Fekonja je zaradi velikega števila obtoženih sojenje sicer razdelila v tri skupine. V prvi so se znašli kirurg z ljubljanske ortopedske klinike Rok Vengust, tedanji komercialist v družbi Emporio Medical Darko Žafran, predstojnik ortopedske klinike v UKC Ljubljana Vane Antolič, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, ortoped iz bolnišnice Valdoltra Robert Cirman in tedanji travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste