Najmanj sedem mrtvih v katastrofi v Halkidiki

FOTO in VIDEO: Sin se je uspel rešiti izpod ruševin, a je bil veter tako močan, da ga je vrgel v okno

S.R./STA
11. 7. 2019, 17.47
Posodobljeno: 11. 7. 2019, 18.14
Deli članek:

Neurje z viharjem in točo, ki je v sredo zvečer na severu Grčije trajalo zgolj deset minut, je zahtevalo najmanj sedem življenj, od tega šestih turistov. Poškodovanih je bilo okoli 120 ljudi, prav tako večinoma turistov.

Profimedia
Posledice neurja v Halkidiki.

Na območju pokrajine Halkidika, ki je priljubljena med turisti, so razglasili izredne razmere zaradi obsežnega opustošenja, ki ga je povzročilo neurje, zaradi katerega je brez vode, elektrike in telekomunikacijskih povezav ostalo več tisoč ljudi. Kot smo že poročali, po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Okoli štiri petine pokrajine so ostale brez elektrike. Nacionalno elektropodjetje upa, da jo bodo do večera vrnili vsem porabnikom. Obrambno ministrstvo je na prizadeta območja poslalo vojsko z električnimi generatorji in težkimi stroji, ki bodo sodelovala pri odpravljanju razdejanja. Tiskovni predstavnik vlade Stelios Petsas je sporočil, da bo vlada za obnovo odobrila finančno pomoč. 

Umrlo šest turistov

Vseh šest potrjenih smrtnih žrtev, med katerimi sta dva otroka, so turisti. Umrli so v različnih krajih. Starejši češki par je umrl, ko je njihov avtodom prevrnil močan veter. Za Rusa in njegovega dveletnega sina je bilo usodno padlo drevo, za Romunko in njenega osemletnega sina pa streha restavracije, ki se je zrušila, medtem ko sta večerjala. Po navedbah prič naj bi se sin uspel rešiti izpod ruševin, a je bil veter tako močan, da ga je vrgel v okno. Za posledicami poškodb je umrl. Lokalni mediji so poročali, da so danes našli mrtvega še 60-letnega grškega ribiča, ki so ga pogrešali po neurju. 

Profimedia
Posledice neurja v Halkidiki.

"Fenomen brez primere" 

Konzularna služba na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve tistim, ki se odpravljajo na to območje, svetuje, naj preverijo razmere. Na televizijskih posnetkih je mogoče videti prevrnjene avtomobile in motorje, podrta drevesa, odkrite strehe in zemeljske plazove. Vodja konzularne službe Andrej Šter je pojasnil, da na MZZ nimajo informacij, da bi kakšen Slovenec tam potreboval pomoč ali bil prizadet zaradi neurja. Je pa povsod verjetnost, da so prisotni, ker gre za dokaj priljubljene lokacije, je dodal.

"Šlo je za fenomen brez primere" z zelo silovitim vetrom, tornadi in silovito neurje s točo, je dejal vodja civilne zaščite na severu Grčije Haralambos Steriadis. Veter je pihal s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Novi grški premier Kiriakos Micotakis je izrazil sožalje svojcem žrtev, ranjenim pa zaželel hitro okrevanje. Zagotovil je, da bodo storili vse, da odpravijo nastale težave. Pomoč so Grčiji v primeru potrebe zagotovili tudi v Bruslju. 

Profimedia
Posledice neurja v Halkidiki.

Neurje je prizadelo sever Grčije, potem ko se je v državi živo srebro v zadnjih dveh dneh povzpelo do 40 stopinj Celzija, morje pa še dodatno ogrelo. Grški meteorologi so dejali, da so tovrstna neurja mogoča le blizu morja in da do njih prihaja po nekaj zelo vročih dneh. Za lokalne medije so povedali, da so že v sredo opozarjali pred neurjem, da pa niso mogli napovedati območja, kjer bo nastalo.

Hudo neurje s silovitim vetrom in točo je v sredo zvečer prizadelo tudi Prespansko dolino v sosednji Severni Makedoniji, od koder so poročali le o veliki gmotni škodi. Neurje, ki sicer ni bilo tako hudo kot v Grčiji, je v sredo zvečer pustošilo tudi na območju Dalmacije in italijanske obale.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan