S prvimi jesenskimi dnevi tako po prestolnici kot drugih večjih slovenskih krajih zadiši po kostanju. Mnoge premami vonj in si ga privoščijo, medtem ko hitijo po opravkih, spet drugi se odpravijo v gozd in ga naberejo sami. Največ ljudi uživa pečenega ali kuhanega, vse bolj pa so priljubljene tudi jedi iz kostanja. Kako navdušeni pa so nad kostanjem in jedmi iz te za nas kar tradicionalne jesenske dobrote znani Slovenci?
Sabina Remar
»Sem ljubiteljica kostanja, kdo pa ni? Zelo uživam, ko pohajkujem po Ljubljani in se ustavim ob kateri od stojnic, ki vabijo s privlačnim vonjem. Najbolj uživam, ko si privoščim pečen kostanj iz škrniclja. Čeprav moram priznati, da imam raje kuhanega kot pečenega. Odličen je tudi kostanj, pripravljen na kakšen drugačen način. Prednjači krompirjev pire, ki ga včasih pripravim tudi sama.«
Jernej Tozon
»Kostanj je zakon! Obožujem ga. Nabiram ga sam in uživam v pohajkovanju po gozdu. Najraje imam pečenega, in to tistega, ki ga pripravim sam. Imam prav posebno posodo. Pečem ga na odprtem ognju, najraje kje v naravi. Prisegam na navaden gozdni kostanj, ki je sicer nekoliko bolj droben kot maroni, a zato nič manj okusen. Večkrat sem pokusil različne jedi iz kostanja, sam pa jih še nikoli nisem pripravljal.«
Jani Pavec
»Rad imam kostanj in uživam, ko ga z družino nabiramo. Sem tradicionalist in raje imam tistega iz domačih gozdov, a ni nič narobe, če je malo bolj droben. Najraje imam pečenega, ki ga večkrat pripravimo tudi doma. H kostanju odlično prija tudi mošt. Večkrat sem pokusil jedi iz kostanja, tudi odlično kostanjevo torto. Jih pa nisem pripravil sam, za kuho je pri nas namreč odgovorna žena.«
Erter Pust
»Sem ljubiteljica kostanja, a na Obali ga je težko najti, saj tu ni večjih rastišč. Naberemo ga sami, kupljenemu ne verjamem. Ravno prejšnji konec tedna smo bili v noninem gozdu. S hčerkama smo izredno uživali in nabrali kakšna dva kilograma kostanja. Za nas bo dovolj. Raje imam kuhanega, a zaradi mojih deklet največkrat pripravim pečenega.«
Miha Perat
»Kot ljubitelj kulinarike in velik gurman obožujem tudi kostanj. Rad ga imam na čisto običajni način, kuhanega ali pečenega. Rad ga tudi sam nabiram, a žal mi to čas redko dopušča. Pri nas ga je veliko. Pustim pa se tudi razvajati in si privoščim kakšne kostanjeve dobrote na veliko načinov. Kuharji in slaščičarji pripravljajo prave mojstrovine iz kostanja.«
Jelena Vadnjal
»Najbolj mi je všeč pečen kostanj. Pogosto ga uporabljam pri pripravi svojih sladic. Sladice iz kostanja so odlične, kostanj pa se dobro povezuje tudi z drugimi okusi. Navadnemu kostanju dajem prednost pred maroni. Nabiram ga ne, saj to vzame ogromno časa, ki ga imam vedno premalo. Običajno kostanj kupim, in to pri tistem, za katerega vem, da ponuja dobro kakovost, podobno kot pri drugih sestavinah za sladice. Sem pa zelo navdušena, če mi kostanj kdo podari.«
Darja Gajšek
»Kostanj obožujem, tako kot jesen z vsemi dobrotami. Najraje imam pečenega in kuhanega, čeprav so odlične tudi jedi in pecivo iz kostanja. Nabiranje kostanja je lahko lepa izkušnja. Dan preživiš v naravi, naužiješ se svežega zraka v gozdu, hkrati pa je to še dobra rekreacija.«
Neža Buh - Neisha
»Všeč mi je okus kostanja. Najraje imam kostanjevo torto ali kostanjevo sladko juho v slaščičarni ali restavraciji. Sama sem prelena, da bi ga nabirala, lupila ali kuhala ter ga stiskala v pasto. Raje se pustim postreči. Si pa večkrat kupim marone za prigrizek, v vrečki iz trgovine. To je lahko odličen obrok, pa še nasiti te.«