Niti dneva v zaporu

Napadel policiste, ropal, vozil pijan, pred dnevi pa do smrti povozil študentki

G.G./STA
14. 10. 2016, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Sarajevu še vedno odmeva ponedeljkova prometna nesreča, v kateri je 25-letni Sanjin Sefić na prehodu za pešce do smrti povozil študentki. Povzročitelj je sicer dan po nesreči zbežal v Srbijo, kjer pa so ga dan kasneje prijeli. Po nesreči se vrstijo protesti in pozivi k izboljšanju varnostnih razmer v mestu ter kaznovanju odgovornih.

Federalna uprava policije
Sanjin Sefić je bil pravi "zbiratelj" kazni, saj je dobil rekordnih 18 kazenskih prijav in 47 prijav za prekrške.

Študenti sarajevske filozofske fakultete, na kateri sta študirali žrtvi, so danes pozvali k nadaljevanju protestov, dokler ne bodo sprejeti ustrezni ukrepi za izboljšanje varnosti v mestu, odgovorni za trenutne razmere pa kaznovani ali pa bodo odstopili.

Šef sarajevske policije Vahid Čosić, ki so ga po tragični smrti dveh študentk, starih 20 in 21 let, največkrat kritizirali zaradi slabih varnostnih razmer v mestu, je novinarjem danes povedal, da se ne čuti odgovornega, ker policija opravlja svoje delo. Med drugim je izpostavil, da pravosodje nič ne naredi, da bi večkratne kršitelje zakonov ustrezno kaznovali. "Policija pridrži tiste, ki kršijo zakone, tožilstvo in sodišče pa jih izpusti," je povedal Čosić, ki ga po smrti študentk in begu njunega morilca stalno pozivajo k odstopu.

Prijeli so ga v Srbiji

Po podatkih sarajevske policije je Sanjin Sefić pravi "zbiratelj", saj je dobil rekordnih 18 kazenskih prijav in 47 prijav za prekrške. Pravnomočno pa je bil kaznovan le v enem primeru, in še to pogojno, so danes potrdili na policiji. Od leta 2007 so zoper sedaj 25-letnega Sefića vlagali kazenske ovadbe zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb, napada na policiste in ropa, vožnje pod vplivom alkohola, ogrožanja drugih udeležencev v prometu in vrste drugih prekrškov.

Sefiću so sodili in ga pravnomočno obsodili samo za napad na policiste, pa še za to je dobil pogojno kazen in ni preživel v zaporu niti enega dneva. Za prometne prekrške pa je nabral za skoraj 2000 evrov kazni, ki pa jih ni plačal. Sefić je v torek zbežal v Srbijo, kjer so ga prijeli pred dvema dnevoma, pravosodno ministrstvo BiH pa je že začelo postopek za njegovo izročitev.

S 100 km/h skozi rdečo

Očividci ponedeljkove prometne nesreče so za lokalne medije povedali, da je avtomobil, ki ga je vozil Sefić, zdrvel skozi rdečo luč na semaforju s hitrostjo najmanj 100 kilometrov na uro. Dekleti je zbil na prehodu za pešce, ko je na semaforju svetila zelena luč za pešce. Eno od deklet je umrlo na kraju nesreče, drugo pa je podleglo poškodbam nekaj ur kasneje v bolnišnici.

Na družbenih omrežjih so se hitro razširile informacije, da sta bili žrtvi nesreče uspešni študentki psihologije na filozofski fakulteti v Sarajevu. Zaradi tragedije je nekaj deset ljudi protestiralo pred sedežem kantonske vlade in zahtevalo kaznovanje povzročitelja kot tudi odgovornost policije, ki so jih očitali, da ne opravlja svojega dela.

Kantonska vlada je zaradi tragičnega dogodka sklicala izredno sejo, na kateri je razpravljala o varnostnih razmerah v prestolnici BiH.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste