Kriminalna naveza

Čez Slovenijo tihotapili hudodelce in mastno služili

R.T.
12. 9. 2016, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Koprski kriminalisti so v sodelovanju s hrvaškimi varnostnimi organi zaključili obsežno in kompleksno kriminalistično preiskavo zoper mednarodno hudodelsko združbo, katere člani so med 5. majem in 8. septembrom letos izvršili skupno 14 kaznivih dejanj Prepovedano prehajanje preko meje ali ozemlja države (po 308. čl. KZ-1), pri čemer so pretihotapili 18 ilegalnih prebežnikov.

thesun.co.uk
Hudodelska združba ni tihotapila klasičnih ilegalnih prebežnikov (fotografija je arhivska).

Kriminalistično preiskavo, pri kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, ki sta jih odobrila Okrožneo državno tožilstvo v Kopru in preiskovalni sodnik OS Koper, je usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

V zaključeni kriminalistični preiskavi je bilo skupno ovadenih 9 oseb, in sicer:

1. 55 – letnik iz območja Pirana,
2. 65 – letnik iz območja Pirana, začasno stanujoč v Hrvaški,
3. 26 – letnik iz območja Pirana,
4. 51 – letnik iz območja Pirana,
5. 57 – letnik iz območja Hrvaške,
6. 51 – letnik iz območja Hrvaške,
7. 53 – letnik iz območja Albanije,
8. 42 – letnica iz območja Albanije in
9. 46 – letnik iz območja Albanije.

Državljani Albanije

Člani dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe so tihotapili državljane Albanije, katerim je bil izrečen veljaven ukrep 'prepoved vstopa v Schengen', predvsem zaradi storitve različnih kaznivih dejanj v članicah Evropske unije in Švici. Ilegalne prebežnike so najprej legalno prepeljali iz območja Albanije preko Črne Gore, BiH v Republiko Hrvaško, nakar so jih skrite v vozilu pretihotapili preko mejnega prehoda Dragonja ali mejnega prehoda Sečovlje na ozemlje Republike Slovenije, od tu pa do ciljne države.

Vodja združbe je bil 53-letni državljan Albanije, ki je organiziral celotno tihotapljenje albanskih državljanov iz Albanije v države članice ter jih tudi sam s sostorilci spravljal na območje Hrvaške. 51-letni hrvaški državljan je nato po njegovih navodilih ilegalne prebežnike iz območja Dalmacije prepeljal na območje Reke ali Istre, kjer jih je predal 55-letnemu državljanu Slovenije. Slednji je nato ilegalne prebežnike skrite v prtljažniku vozila ali pa za sprednjimi sedeži v vozilu pretihotapil preko mejnih prehodov Dragonja ali Sečovlje na območje Slovenije, nakar jih je sam prepeljal v Italijo ali pa v ta namen angažiral sostorilce, ki so to opravili zanj. Pri tihotapljenju ilegalnih prebežnikov sta mu pomoč v smislu tako imenovane predhodnice nudila 65-letni državljan Slovenije in Hrvaške ter 26–letni državljan Slovenije.

Kriminalna združba je tihotapila izključno osebe, ki se želijo vrniti na območje Schengenskega prostora ali Švice in nadaljevati z izvrševanjem kaznivih ravnanj ter s tem posledično kršiti in ogrožati javni red in mir v ciljnih državah. 

55-letni državljan Slovenije ilegalne prebežnike s tihotapljenjem v prtljažniku osebnega vozila ali v ležečem položaju za sprednjimi sedeži spravljal v življenjsko nevarnost, saj niso bili privezani z varnostnim pasom oziroma zavarovani.

Dober zaslužek

Preiskovalci ugotavljajo, da je cena izvedbe tihotapljenja po osebi znašala tudi do 2.000 evrov ali več. V preiskavi so namreč ugotovili, da je 55-letni državljan Slovenije za tihotapljenje preko mejnega prehoda zahteval tudi po 800 evrov po osebi, kar pomeni, da si je v prej navedenem obdobju pridobil najmanj 14.400 evrov protipravne premoženjske koristi, s tem da je redno zaposlen. 65-letni državljan Slovenije in Hrvaške ter 26–letni državljan Slovenije, ki sta mu nudila pomoč s preverjanjem stanja na mejnih prehodih, pa sta od tega zneska prejela po 30 evrov na tihotapljenje.

Eden od prijetih ilegalnih prebežnikov (državljan Albanije) je razkril, da je policistom svojo identiteto izkazal s ponarejenimi dokumenti, in sicer osebno izkaznico in vozniškim dovoljenjem Romunije, saj je imel kot državljan Albanije izrečen veljaven ukrep prepoved vstopa v Schengen. Zoper omenjenega je bila podana kazenska ovadba zaradi storitve kaznivega dejanja Ponarejanja listin (po 3. odstavku, 251. členu Kazenskega zakonika) in je bil priveden na zaslišanje k dežurnemu PS OS Koper, ki je zanj po zaslišanju odredil pripor.

Donosnost izvrševanja tihotapljenja ilegalnih prebežnikov na območje Schengenskega prostora je botrovala vztrajanju organizatorjev in njihovih sostorilcev pri nadaljevanju izvrševanja tihotapljenj, kljub večkratnih prijetjih voznikov in ilegalnih prebežnikov.

Ob zaključku kriminalistične preiskave je bila na območju Slovenije dvema osumljencem odvzeta prostost, in sicer 55-letnemu državljanu Slovenije in 65-letnemu državljanu Slovenije in Hrvaške, s preostalima dvema osumljencema iz Slovenije pa je bilo opravljeno policijsko zaslišanje.

Hišni preiskavi

Za storitev kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (po čl. 308/III-VI KZ) je zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih let in denarna kazen. 

Pri 55-letnemu državljanu Slovenije in 65-letnemu državljanu Slovenije in Hrvaške sta bili opravljeni hišni preiskavi, kjer so kriminalisti zasegli mobilne aparate, uporabljene za izvrševanje kaznivih dejanj, pri 55-letnemu državljanu Slovenije pa je bilo najdeno in zaseženo večje število nabojev ter skupno približno 175 gramov prepovedane droge konoplja ter digitalna tehtnica. V zvezi s tem bodo uvedeni ustrezni postopki po dodatno zbranih obvestilih in razjasnitvi vseh okoliščin glede posesti. Podana bo tudi kazenska ovadba zaradi storitve kaznivega dejanja Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186. čl. KZ) in uveden postopek o prekršku po Zakonu o orožju.

Po opravljenih hišnih preiskavah sta bila oba osumljenca privedena pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper oba državljana Slovenije odredil pripor.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov