Črna kronika

Začelo se je z zasegom dveh ton kokaina na jahti Maui

G.G./STA
13. 4. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dokazni postopek v ponovljen sojenju v zadevi Balkanski bojevnik se je začel z branjem listin iz urugvajskega skopa dokazov. Te se vrtijo okoli zasega več kot dveh ton kokaina na jahti Maui oktobra 2009, slovenski domnevni člani mednarodne preprodajalske združbe pa naj bi financirali nakup in nato sodelovali pri načrtovanju prevoza droge.

STA
Med obtoženimi je tudi domnevni vodja slovenskega dela mednarodne mamilarske naveze Dragan Tošić.
Obravnave so razpisane vse do decembra in tudi ni pričakovati, da bi se postopek zaključil kaj bistveno prej, saj sodnica želi, da se senat, ki ne pozna spisa, seznani prav z vsemi dejstvi. Zaradi tega je tudi sprejela vse dokazne predloge, prav tako pa se bo v celoti prebiralo listine iz 27.000 strani obsežnega spisa, predvidenih je tudi nekaj zaslišanj.

Urugvajski dokazi bremenijo osem od 15 slovenskih obtožencev. Sodnica je danes prebrala več listin, med drugim zaprosilo ljubljanske preiskovalne sodnice urugvajskim organom, naj posredujejo informacije glede zasega omenjene droge, prav tako pa tudi več aktov urugvajskih varnostnih in pravosodnih organov.

Iz teh listin izhaja, da je Dragan Beljkaš 5. septembra 2009 odpotoval v Brazilijo in tam med 20 in 24. septembrom prevzel 1,8 milijona evrov, namenjenih nakupu kokaina. Denar so v Brazilijo prinesli vsaj štirje kurirji, najmanj dvema naj bi denar izročil Peter Khermayer. Najmanj enemu naj bi denar izročil Anes Selman, ki je danes izločen iz postopka, saj je po prvem sojenju pobegnil v BiH, kjer je zdaj zaprt zaradi druge mamilarske zgodbe.

Khermayer naj bi samo dan pred Beljkaševim odhodom v Brazilijo na letališče odpeljal Jakoba Remškarja in Mirzeta Lucevića, namenjena v Južnoafriško republiko. Tam naj bi uredila vse potrebno za prenos droge s čezoceanske ladje, ki bi priplula iz Urugvaja, na drugo ladjo, ki bi drogo odpeljala proti Evropi.

Za prenos informacij od Remškarja do domnevnega vodje slovenske veje mednarodne združbe Dragana Tošića naj bi prek Khermayerja skrbela Remškarjeva žena Suzana. Khermayer naj bi bil zadolžen tudi za prenos južnoameriških informacij do Tošića. Ravno Tošič naj bi bil tisti, ki je svoje domnevne podrejene v tej hierarhični združbi pošiljal v tujino, kar obtoženi zanika. Tudi tisti, ki so potovali, zanikajo, da naj bi potovali zaradi posla z mamili.

Drogo so pakirali v Argentini

Po izpovedi srbskega skesanca Draška Vujoviča, ki je bil v združbi sprva zadolžen za Argentino, nato pa za Urugvaj, so drogo pakirali v Argentini. In prav organi iz te države so urugvajske kolege obvestili, da se na ladji Maui utegne znajti prepovedan tovor. V noči na 15. oktober so Urugvajci tudi našli več kot 2,16 tone kokaina, zaradi česar je danes pravnomočno obsojen Hrvat Anastazije Martinčič, ki je imel na slovenski obali najete nepremičnine in tudi več različnih vozil.

Tukaj se z obtožbami soočata še Primorca Tadej Poljak in Valter Abramovič, ki naj bi v času Martinčičeve odsotnosti zanj na Obali urejala formalnosti, skrbela za najeme, po njegovi aretaciji pa naj bi preiskala njegovo stanovanje, v katerem naj bi imel več milijonov evrov.

Sojenje se nadaljuje prihodnjo sredo, ko bodo prav tako prebirali listine. Dokazni postopek je sicer razdeljen na štiri dele. Začeli so z urugvajskimi dokazi, sledili bodo še italijanski, srbski in slovenski.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste