Črna kronika

Jamnika so »pospravili« profesionalci

Robert Marin
24. 3. 2016, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Milku Noviču, obtoženemu umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika decembra 2014.

M24
Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta.

Glavna obravnava se je včeraj nadaljevala z ogledom albuma fotografij opravljene rekonstrukcije umora Janka Jamnika in ogledom posnetkov nadzornih kamer v okolici restavracije Via Bona na ljubljanskem Viču 16. decembra predlani, ko se je zgodil zločin.

Žiga Podobnik, zagovornik obdolženca: "Niti en doslej izveden dokaz ne potrjuje, da bi bil dr. Novič na kraju kaznivega dejanja."

Kot je znano, so kritičnega večera uslužbenci Kemijskega inštituta v Via Boni imeli prednovoletno zabavo. Jamnik se je na parkirišče pripeljal ob 19.37, zaklenil, nato pa obležal v mlaki lastne krvi. Iz posnetkov nadzornih kamer je razvidno, da je bilo pred vhodom v restavracijo takrat devet ljudi, ob strelih pa ni nihče niti trznil, zaradi česar so Novičevi odvetniki prepričani, da je storilec uporabil dušilec zvoka oziroma da za umorom stojijo profesionalci, dobro usposobljeni in vnaprej organizirani, ki so morali svoji žrtvi slediti že od doma.

Obramba ni uspela z odpravo pripora

Kot je ob ogledih fotografij in videoposnetkov izpostavila obramba, se je pred restavracijo v kritičnem času smukal neznani kolesar. Novičevi odvetniki so opozorili tudi na pešca, ki ga kmalu po umoru pred restavracijo pobere neznani voznik, domnevno fiat punta. Fiat punto je sicer tudi avtomobil, ki bil v nekem križišču viden za vozilom Jamnika, ko je ta peljal proti Via Boni. Glede na navedeno je obramba sodišču (spet) predlagala, da se Noviču pripor odpravi, češ da niti eden od doslej izvedenih dokazov ne potrjuje, da bi bil v kritičnem času na kraju kaznivega dejanja. Tožilstvo je predlogu nasprotovalo, sodišče pa je naposled prav tako odločilo, da Novič ostaja pod ključem, saj da obstoj utemeljenega suma v ničemer ni omajan. Sodnica Špela Koleta je ob tem vnovič spomnila, da sodišče v tej fazi postopka ne more ocenjevati dokazov, kot to počne obramba.

Za umor je predvidena kazen najmanj 15 (in največ 30) let zapora.

Sodišče še išče izvedence iz tujine

Tožilstvo meni, da je Novič moril iz brezobzirnega maščevanja, ker se je Jamnik leta 2009 podpisal pod njegovo izredno odpoved s Kemijskega inštituta. Eden od najmočnejših adutov tožilstva, da je na Jamnika streljal prav Novič, pa naj bi bili ujemajoči se GSR-delci, ki nastanejo ob streljanju; preiskovalci so jih našli na kraju zločina in pri obdolžencu. Obdolženi, ki umor zanika, trdi, da se je z njimi »okužil«, ko je pred časom v raziskovalne namene obiskoval strelišča, zanj obremenjujoče izvedeniško mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) pa je obrambi z nekaterimi pričami uspelo izpodbiti do te mere, da sodišče zdaj išče primeren inštitut v tujini, ki bi bil primer pripravljen vzeti pod drobnogled. Kot so poročali nedavno, so z inštituta v nemškem Wiesbadnu, ki ga je predlagala obramba, sporočili, da zaradi preobremenjenosti nimajo časa. Se nadaljuje.

Estrada

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste