Črna kronika

Zdravniki množično predpisovali zdravila tudi odvisnikom

STA
16. 2. 2016, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Proti nekdanjemu zdravniku iz Zagorja Francu Grošlju, ki je samo leta 2013 predpisal 993 receptov za psihoaktivna zdravila, je po poročanju Dela vložena obtožnica, ki ga bremeni kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Proti trem fizičnim osebam pa so vložili obtožnico zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s temi drogami.

STA

Po dveh letih od razkritja in dobro leto po zaslišanju prvih prič je višja državna tožilka z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katjuša Čeferin za Delo potrdila, da je v aferi množičnega predpisovanja receptov vložena obtožnica zoper štiri osebe. Za kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog, česar je obtožen zdaj 75-letni nekdanji splošni zdravnik iz Zagorja, kazenski zakonik predpisuje zaporno kazen od enega do 12 let, za kaznivo dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s temi drogami pa od enega do 10 let.

Po neuradnih informacijah časnika so v primeru afere z apavrinom, helexom, sanvalom, xanaxom, lexaurinom ter nekaterimi drugimi pomirjevali in uspavali s seznama prepovedanih drog začeli tri postopke. Poleg že omenjenega, ki bremeni Grošlja, še dva proti odvisnikom, v katerih pa je tožilstvo odstopilo od pregona, saj ni imelo dovolj dokazov o preprodaji. Odvisnikom je očitalo, da zelo velikih količin tablet sami ne bi mogli zaužiti, a po mnenju izvedenca so v resnici zmožni sami na dan zaužiti tudi 10- do 15-kratno dozo. To je v pridržanju trdil tudi zdravnik Grošelj, piše Delo.

Zagovor Grošlja, ki je nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco, naj bi po neuradnih informacijah temeljil na šestem členu zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, po katerem substance, ki se štejejo za zdravila, niso prepovedane droge.

Odvetnik Franca Grošlja Igor Grošelj obtožnice še ni prejel in je ni želel komentirati, je pa za Delo napovedal, da bo v vsakem primeru vložil ugovor. Zlorabo uspaval in pomirjeval so sicer policistom prijavili zasvojenčevi svojci.

Po podatkih kriminalistov je Grošelj bolnikom, ki so bili večinoma zasvojenci, vključeni v metadonski program, recepte tudi zaračunaval, in sicer po pet do 50 evrov, kar mu je prineslo več tisočakov premoženjske koristi. Po analizi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so slovenski zdravniki leta 2013 v povprečju predpisali štiri bele recepte, torej 250-krat manj kot v Grošljevi ambulanti. Samo enemu od zasvojencev je Grošelj v treh letih predpisal 34.150 tablet, kar pomeni, da bi jih moral ta vsak dan vzeti 40, Po izračunih Psihiatrične klinike Ljubljana je bil v nekaterih primerih dnevni odmerek presežen stokrat, piše Delo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste