Črna kronika

Trgovcem z drogo nižje denarne kazni

tr
7. 12. 2015, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preprodajalci drog so heroin kupovali v Turčiji, ga na skrivaj pripeljali v Srbijo, od tam v Slovenijo in prek naših meja na Nizozemsko in Španijo. Kokain pa so kupili v Dominikanski republiki in so nameravali pet kilogramov belega prahu prodati v države Evropske Unije. Načrt se jim je sfižil. Druščina je očitke na koncu sojenja priznala.

Vse tri osumljence so kriminalisti s kazensko ovadbo privedli in izročili preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Novi Gorici.

Obtoženi trgovanja z drogo bodo plačali manj, kot jim je prvič določilo prvostopenjsko okrožno sodišče. Sodnik Srečko Škerbec je na ponovljenem sojenju obtoženim izrekel nižje denarne kazni, in sicer za takšen odstotek, za kolikor so nižje njihove zaporne kazni. Na prvem sojenju jim je prisodil od 1600 do 9000 evrov denarne kazni, tokrat pa od 1480 in 8460 evrov.

Druščina je načrtovala, da Jakob Jaki Bergant v obešalnikih pretihotapi kokain. Zato je bil kot turist že v Dominikanski republiki in imel v Punta Cani rezerviran povratni let. 

USPEŠNI S PRITOŽBO 


Šesterica preprodajalcev droge jo je po pritožbah zoper sodbo prvostopenjskega sodišča glede zaporne kazni odnesla bolje. Višji sodniki so sodbo prvostopenjskega sodišča že pred časom spremenili, in sicer tako, da so znižali zaporne kazni, del sodbe, ki se nanaša na plačilo denarne kazni in odvzem premoženjskopravne koristi, pa so razveljavili in vrnili v vnovično sojenje. Za Dejana Keferta so odločili, da je primerna tri mesece nižja zaporna kazen, prisodili so mu štiri leta in osem mesecev. Fredi Kukovec bo namesto štirih let in štirih mesecev v zaporu dva meseca manj, Antonu Lucaju so kazen s štirih let in osem mesecev znižali na štiri leta in dva meseca, Jakobu Jakiju Bergantu pa z dveh let in osem mesecev na poltretje leto zapora. Nižja kazen je doletela tudi Simona Lucaja, ki bo namesto štirih let in sedem mesecev za zapahi štiri leta in dva meseca. Prav tako bo manj časa spal na zaporniških žimnicah Slaviša Kojadinović, in to za kar enajst mesecev. Tako bo v zaporu preživel tri leta.

TIK PRED ZAKLJUČKOM PRIZNALI

Spomnimo. Obtoženci so tik pred zaključkom dolgotrajnega kazenskega postopka priznali, da so skupaj z državljani Srbije in Črne gore jeseni 2011 v Turčiji kupili 7,5 kilograma heroina, ga pripeljali v Srbijo, od tam v Slovenijo in ga iz naše države prodali dogovorjenim kupcem na Nizozemsko in v Španijo. Člani združbe so drogo svojim odjemalcem prodali dvakrat, tretjič pa jim ni uspelo, saj so avstrijski organi na mejnem prehodu med Slovenijo in Avstrijo heroin prestregli Kukovcu. Ta je po trditvah tožilstva dobra dva kilograma heroina skrival v torbi ročne prtljage, ko se je kot potnik peljal v avtobusu, namenjenem v deželo tulipanov. Tožilstvo pa je druščini očitalo, da ni trgovala samo z rjavim, ampak tudi z belim prahom. Kokain je kupila v Dominikanski republiki in ga nameravala pet kilogramov prodati v Sloveniji, Srbiji, Španiji in na Nizozemskem. Načrt se je trgovcem z drogo sfižil.

Kokain so kupili v Dominikanski republiki in ga nameravali preprodati v druge države. 

»ODMRZNILI« PREMOŽENJE 


V tej zadevi so jim »zamrznili« za okoli 25.000 evrov premoženja, od tega dobrih 11.000 evrov gotovine. Podaljšanje začasnega zavarovanja bi moralo predlagati tožilstvo, pa tega ni storilo. Zato je sodnik po uradni dolžnosti odpravil podaljšanje začasnega zavarovanja zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Ob tem eden izmed obtožencev ni mogel skriti zadovoljstva in je izustil: »Ali grem lahko kar takoj dol po denar?« Sodnik mu je pojasnil, da ima davčni organ na voljo mesec dni, da v zvezi s tem sprejme ustrezno odločitev.



Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste