Črna kronika

Iztirjenci na žrtve prežijo na spletu

Polona Krušec
2. 11. 2015, 06.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mlada Primorka, ki je Italijana spoznala prek spletnih zmenkarij, je na račun zaupljivosti in naivnosti zašla v splet nevarnih zgodb. Ni edina, ki je nasedla spretnim možakarjem, ki izsiljujejo in grozijo. Enega od teh, s katerim je bila v stiku, so nedavno v Italiji aretirali.

Osebni arhiv
Sara je doživela šok.

Sara je svoj oglas na nekaj spletnih strani za zabliževanje oddala z namenom, da najde prijatelja v Italiji, kamor se bo konec leta preselila, saj je tam našla službo. Naletela je tudi na 34-letnega Andreo, s katerim sta se zelo zbližala. Tako zelo, da sta se, še preden bi se v našo zahodno sosedo preselila, dobila na zmenku.

Dober začetek

»Glede na to, da sva v pogovorih, ki so bili zelo prijetni, prišla precej daleč, sem se počutila varno. Sicer je res imel nekaj nenavadnih želja, na primer da se vsak dan fotografiram in mu posnetke pošiljam,« je povedala skoraj 26-letnica iz okolice Ajdovščine. Pozneje je zahteval, da pred kamero pozira v določenih oblačilih in obutvi, po navadi izzivalnih, a kot pravi, od nje ni nikdar zahteval kaj bolj delikatnega, denimo golote.

Pred nekaj tedni sta se dogovorila za srečanje v Novi Gorici. V tamkajšnji igralnici z lokalom naj bi skupaj preživela večer, da bi se še bolje spoznala. »Srečanje je potekalo precej normalno, vendar mi je bilo ob tem, ko me je ves čas fotografiral in si ogledoval moje telo, neprijetno.« Takrat ji je menda postalo jasno, da so nameni zbližanja drugačni. »Kar je počel, se mi je zdelo bolno in izprijeno,« komentira.

Posredovanje varnostnika

Sara se je odločila, da se od njega poslovi, kar je sprejel z nerganjem, a ker je mladenka zakorakala proti varnostniku lokala in ga prosila, naj jo pospremi do avtomobila, jo je kmalu pobrisal. Samo teden dni pozneje je iz lokalnega italijanskega časopisa, ki ga kupuje in prebira njen oče, izvedela, da so Andreo, ki mu je v resnici ime Francesco, aretirali zaradi nadlegovanja, izsiljevanja in ogrožanja več žensk. »Ko sem v časniku, ki ga včasih prelistam, zagledala njegovo podobo, sem okamenela. Ko sem še prebrala zgodbo, sem mislila, da bom omedlela. Prav v šoku sem bila,« je priznala.

Youtube
Iztrijenca so aretirali.

Ko izve resnico

Kot nam pojasni, so italijanski mediji sporočili, da preiskava še poteka, a naj bi bilo med žrtvami spolnega iztirjenca nekaj Italijank in tudi vsaj ena Slovenka. Sara je ravnala pravilno in preudarno in se ga je pravočasno rešila, čeprav prizna, da je bila vseeno naivna. »Glede na to, da sem imela stik z njim, sem že kontaktirala policijo in ji povedala svojo zgodbo, saj si želim, da nadlegovalec odgovarja za storjeno,« razmišlja.

Mediji so poročali tudi, da je prijaviteljice novačil za fotografije že prek spleta. Tudi ob srečanjih z njimi v živo jih je nagovarjal k poziranju. Večino je fotografiral v zadnjico in dekolte proti njihovi volji. Ena je z njim sicer prostovoljno spala. Tudi njo je, celo golo, fotografiral brez dovoljenja. Omenjene prijaviteljice je izsiljeval, češ da se ne bo dobro končalo, če ne bodo pozirale. Ker so grožnje postajale vse bolj resne, so ga prijavile.

Več kaznivih dejanj

Kaj je počel s fotografijami, ni jasno. Morda so bile za osebno rabo ali pa jih je celo prodajal za nadaljnjo rabo. Ženske so ga prijavile zaradi ogrožanja varnosti in grdega ravnanja ter grobega posega v zasebnost. O tem, da je zagrešil več kaznivih dejanj, ni dvoma, raziskujejo pa še, ali je njegovo početje morda preraslo v nezakonito prikazovanje, izdelavo, posest in posredovanje pornografskega gradiva, glede na to, da so bile fotografije nekoliko bolj pikantne.

Kaj pravi zakonik

Kazenski zakonik določa, da kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegovega soglasja in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost ali kdor tako snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek prikazuje ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom. Pravniki pojasnjujejo, da ni vsako fotografiranje občuten poseg v zasebnost, a vseeno pozivajo k previdnosti.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste