Črna kronika

Tomaž Vesel sosedom rešil življenje

Janja Ambrožič
8. 10. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V nedeljo zvečer so velik del Dolenjske zajele nevihte, ki so jih spremljale strele. Dež ni obšel niti Šentvida pri Stični, kjer je pri Koželjevih zaradi udara strele zagorela streha.

M24

Požar so pogasili gasilci PGD Šentvid pri Stični in Stična, ki so tudi očistili požarišče in odkrito streho zaščitili s ponjavo. »Zvečer smo šli zgodaj spat, ker smo čez dan žagali drva in smo bili utrujeni. Sprva smo še mislili, da bomo gledali kakšno oddajo na televiziji, a smo takoj po dnevniku odšli v postelje,« je povedala Anica Koželj.
Ob našem obisku sta na nočno dogajanje v hiši spominjala ponjava na strehi in kup ožganih predmetov s podstrešja, ki so jih gasilci znesli na bližnji travnik. V hiši je bilo mirno, ženski del družine, mama Anica in devetošolka Ana, je čistil sobe, ki jih je zajel dim, na pomoč je prišla tudi Aničina sestra, moška, oče Slavko in sin Žan, sta šla v nabavo materiala za novo streho.

J. A.

STRELE NISO SLIŠALI

Čeprav je bila okolica hiše že očiščena, je bil spomin na prejšnji večer še zelo živ. »Ko zaspiš, je spanec najbolj trden, zato nihče od nas ni slišal, da bi strela okoli pol enajste zvečer zanetila ogenj. Zbudila sem se, ker sta soseda razbijala po spalničnem oknu in vratih. Vstala sem in videla, da v kuhinji gori napa. Vse se je zelo hitro dogajalo,« se spominja Anica, ob tem pa doda, da če sosed Tomaž Vesel, javnosti poznan kot predsednik računskega sodišča, in drugi sosed Damjan ne bi opazila požara, bi se lahko zgodilo, da bi vsa družina za vedno zaspala.

»Menda je Tomaž hodil po svoji hiši in preverjal, kaj se dogaja, da jim nagaja elektrika, takrat pa je skozi okno videl, da je naša streha v plamenih.«

J. A.

PRECEJŠNJA ŠKODA

Udar strele je povzročil kar nekaj škode – treba bo zamenjati leseni del ostrešja in strešnike, zgorelo je vse, kar so imeli na podstrešju, kuhinjska napa, ne dela jim televizija, računalnik; sogovornica pojasni, da bo moral električar še preveriti, kaj je z napeljavo, kajti večji del hiše je bil v ponedeljek še brez elektrike.

HVALEŽNI ZA POMOČ

»Nič se ne obremenjujemo s tem, kaj nam je uničilo, v tem trenutku tudi ni pomembno, da hiša ni bila zavarovana, najbolj srečni smo, da smo živi, ker se zavedamo, da bi se lahko izteklo drugače. Res smo hvaležni sosedoma, gasilcem in vsem, ki nam stojijo ob strani. Danes mi že vse dopoldne zvoni telefon, znanci in prijatelji sprašujejo, kako lahko pomagajo,« je povedala Koželjeva in omenila, da so jih klicali celo iz srednje kmetijske šole Grm iz Novega mesta, kjer sin Žan obiskuje prvi letnik, in vprašali, ali kaj potrebujejo.
Še v tem tednu naj bi njihova hiša dobila novo streho, kajti oče Slavko se je že v ponedeljek dogovoril za strešnike in les, naslednji dan naj bi objekt prišel pogledat tudi mojster.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste