Črna kronika

Ko storilec svoj bes strese nad nedolžnim - v šestih mesecih v Sloveniji 18 umorov

tr
20. 7. 2015, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pogled v število umorov v prvi polovici letošnjega leta razkriva, da smo si v primerjavi s preteklima letoma večkrat mazali roke s krvjo. V prvem polletju so policisti obravnavali 18 umorov, lani 11 in predlani 6. Z ubojem so imeli opravka petkrat, prav tolikokrat lani, predlani pa šestkrat.

Gabrijel Toplak

V številki 18 obravnavanih umorov v prvi polovici leta se skriva sedem umorov, ki naj bi jih imel na vesti radiolog dr. Ivan Radan, ostali pa so bolj ali manj povezani z družinskimi delikti. Nedavno sta prebivalce na sončni strani Alp pretresla dva umora. Na Štajerskem v Zlatoličju na Dravskem polju je 24-letna natakarica Jasmina Trčko podlegla poškodbam napada z nožem. Njeno življenje naj bi imel na vesti 31-letni Matjaž Debeljak. Zločin se je zgodil v okrepčevalnici Pub veseli Škotje. Motiv naj bi se skrival v neuslišani oziroma enostranski ljubezni.

PARTNERICA KOT LASTNINA

V zvezi z omenjenima umoroma so se odzvali v Društvu SOS telefon. Dr. Jasna Podreka pravi, da so kritični do uporabe izrazov, kot so »neuslišana ljubezen«, »kriminalna ljubezen«, »ljubosumje«, in podobno, ko govorimo o motivih za intimne partnerske umore. Po njenih besedah raziskave kažejo, da so takšni zločini praviloma tesno povezani z moškim tradicionalnim razumevanjem partnerskih odnosov in partnerice kot lastnine. Prav tako dokazujejo, da moški po smrtonosnem nasilju nad žensko posežejo takrat, ko je njihova moč izzvana, umor pa je končni izraz potrjevanja lastne moči.

Facebook

PADEL V PAST

Prva sobota v juliju je bila usodna za 33-letnega policista Igorja Mauserja, ki ga je zvabil v past Samo Tadin iz Brezovice pri Ljubljani. Najprej je naznanil lažno prijavo, rekoč, da se je zgodil masaker v okviru družine. Zaradi resnosti klica in stopnje ogroženosti so bile na kraj napotene policijske patrulje, med katerimi je bila patrulja Policijske postaje Ljubljana Vič.

Na Ižanski cesti je v trenutku nujne vožnje med omenjeno patruljo in nasproti vozečo astro, ki jo je vozil Tadin, prišlo do čelnega trženja. V njem je policijsko vozilo vrglo s cestišča na travnik, astra pa je pa obstala na njem. Policist Mauser, ki je vozil, je poškodbam na kraju nesreče podlegel, drugi policist, 26-letni Kristjan Čož, pa se je laže poškodoval. Storilec naj bi dejanje skrbno načrtoval.

Bralec Ernest

KOLATERALNI UMOR

Tudi na ta primer so se odzvali v omenjenem društvu. »Naj opozorimo, da je ta primer neposredno povezan z dinamiko in problematiko intimnopartnerskega nasilja, saj raziskave kažejo, da so za intimnopartnersko nasilje, umore in poskuse umorov žensk značilni tudi t. i. 'kolateralni' umori, ko moški poleg (bivše) partnerice, ki je glavna tarča, pogosto poškodujejo ali umorijo še osebe, ki so povezane z žrtvijo oziroma ji želijo pomagati. Raziskava o intimnopartnerskih umorih v Sloveniji je pokazala, da so v skoraj tretjini primerov storilci poleg (bivše) partnerice umorili ali poskušali umoriti tudi druge ljudi, v katerih so videli tekmece ali avtoriteto. Kolateralne umore so pogosteje izpeljali nekdanji partnerji, ki so svoj bes in gnev, ker jih je partnerica zapustila in/ali prijavila, prenesli na osebe, ki so jih razumeli kot odgovorne za razpad partnerske zveze,« pravi Jasna Podreka.

MAŠČEVANJE POLICISTU

Po njenem je takšno dogajanje mogoče prepoznati tudi pri umoru na Ižanski cesti, saj je bil storilec pred tem večkrat obravnavan zaradi intimnopartnerskega nasilja. Kot je za javnost pojasnil generalni direktor policije Marjan Fank, je motiv mogoče povezati z maščevanjem do policije zaradi postopkov zoper osumljenca v zvezi z nasiljem nad bivšo partnerico. Le dva dni pred dogodkom so mu izrekli prepoved približevanja bivši partnerici. Sogovornica dodaja, da se v društvu pridružujejo zahtevam policije, da vlada službam, ki so pri svojem delu še posebej izpostavljene resnim tveganjem, omogoči vse ustrezne mehanizme zaščite in podpore ter ne varčuje na račun varnosti zaposlenih. »Zdaj so bili žrtve policisti, kdaj drugič pa se namreč v tej vlogi lahko znajde kdorkoli, ki je ali bo samo izvajal svoje delovne obveznosti,« sklene Podrekova.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste