Črna kronika

Zaradi izčrpavanja SCT več obsodilnih sodb; Mezetu štiri leta zapora

STA
19. 6. 2015, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

S sedmimi obsodilnimi sodbami se je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes končal eden izmed postopkov zaradi izčrpavanja SCT in njenih hčerinskih družb SCT TKO in SCT GEM. Nekdanji član uprave SCT Aleksander Meze je bil obsojen na štiri leta zapora, medtem ko je bil nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar pred časom izločen iz postopka.

STA

Aleksander Meze, nekdanji član uprave SCT Ivan Šimunić, nekdanji direktor murskosoboškega SCT TKO Alojz Bokan in nekdanji direktor SCT GEM Mihael Zidar so bili obsojeni zaradi zlorabe položaja. Šimuniću je sodni senat prisodil štiri leta zaporne kazni, Bokanu leto dni zapora, Mihaelu Zidarju pa pol leta zapora.

Nekdanji vodilni v SCT in z njo povezanih družbah so po mnenju senata skupaj z Ivanom Zidarjem, ki je bil zaradi slabega zdravstvenega stanja izločen iz postopka, oškodovali SCT in njene hčerinske družbe med leti 2004 in 2008, ko so odlive sredstev iz družb prikrivali z navideznimi posli. Ker senat pri njih ni prepoznal vseh znakov koristolubja, pa jim ni prisodil stranskih denarnih kazni. Senat namreč ugotavlja, da so slepo sledili navodilom prvega moža SCT.

"Gre za žalostno zgodbo tranzicije in takratnega razumevanja vodenja gospodarskih družb. Ta bi morala imeti vse lastnosti otroka, torej, da ima zakonite zastopnike, ki skrbijo za njeno dobrobit. SCT je zaradi zasebnih interesov žalostno propadel," je v obrazložitvi sodbe dejala sodnica Alja Kratovac.

Po njenem mnenju je Ivan Zidar diktiral ravnanja obsojenih, obsojeni pa so mu zvesto sledili pri oškodovanju družbe, ki je bila vzor slovenskega gospodarstva. Obsojenim je priporočila, da morda čas v zaporu izkoristijo za branje razsvetljenskih spisov o družbeni pogodbi in razmislijo o svojih dejanjih.

Obsojeni so družbe po oceni sodnega senata oškodovali za več kot tri milijone evrov, velik del teh sredstev, nekaj več kot 800.000 evrov, je šlo Ivanu Zidarju, zato je sodišče odredilo, da se mu ta sredstva odvzamejo, do pravnomočnosti sodbe pa je podaljšalo zavarovanje premoženja njemu in njegovi ženi.

Matej Pogačar, Dejan Jevtović in Janez Sokler pa so bili obsojeni za kaznivo dejanje pomoči pri zlorabi položaja, saj so, kot je ugotavljal sodni senat, sklepali pogodbe in izdajali fiktivne račune, denar pa nato prek posrednikov predajali vodilnim v SCT. Pogačar in Sokler sta dobila leto dni zaporne kazni, Jetović pa leto in pol zaporne kazni. Sodba še ni pravnomočna, obsojeni imajo možnost pritožbe.

Obtožnica je v tej zadevi sprva bremenila 22 oseb. Sojenje se je začelo februarja lani, v tem času pa je krivdo priznalo 13 oseb, eden izmed obtoženih je umrl, nekdanji direktor SCT Zidar pa je bil zaradi slabega zdravstvenega stanja, tako kot v še nekaj drugih zadevah, izločen iz postopka.

Za Zidarja se je v zadnjih letih na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer začelo več postopkov, večina pa jih zaradi njegovega zdravstvenega stanja najbrž nikoli ne bo dočakala sodnega epiloga. V zadevi Čista lopata je bil tudi pravnomočno obsojen na 14-mesečno zapora, vendar mu je sodišče že večkrat odložilo izvršitev zaporne kazni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste