Črna kronika

Predrzna tatica je izkoriščala starejše in nemočne

robert.marin@svet24.si
29. 10. 2014, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Že večkrat obsojena Silva Žagar se je zaradi predolgih prstov spet znašla v kazenskem postopku. Včeraj je priznala pet velikih tatvin prav z začetka kriminalne kariere, s katerimi je zaslužila skoraj 2000 evrov.

arhiv Svet24

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je nadaljeval predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se izjasnijo o očitkih in si ob priznanju krivde pribarantajo nekoliko milejšo kazen. Šestdesetletni Kranjčanki je tožilec Marko Godec očital pet velikih tatvin, storjenih na posebno predrzen način. Ob priznanju krivde ji je ponudil dve leti pogojnega zapora s preizkusno dobo petih let in od nje zahteval, da oškodovancem vrne denar.

S svojimi prvimi grehi je Kranjčanka zaslužila skoraj 2000 evrov.

Žagarjeva je očitke po obtožbi priznala, sodnica Barbara Trebec Debeljak pa je pri odmeri kazni v celoti sledila dogovoru obdolženke s tožilcem. Za vsako kaznivo dejanje jo je obsodila na pet mesecev zapora in določila enotno dvoletno zaporno kazen, pod ključ pa prebrisani tatici ne bo treba, če v petih letih ne bo storila novega kaznivega dejanja in če bo oškodovancem v dveh letih vrnila ukradene prihranke.

Modus operandi 60-letnice je sicer zvestim bralcem črne kronike znan: predrzne tatvine na škodo starih in nemočnih, največkrat so doma iz rovt, ki se jim predstavlja kot patronažna sestra, delavka Rdečega križa, Vzajemne, socialne službe ali davčnega urada, zahteva ta in oni dokument, nato pa izkoristi trenutek, stegne svoje lepljive prste po prihrankih in izgine.

V obtožbi beremo, da je aprila 2010 Amaliji Ogrinc iz Ribnice ukradla 770 evrov, njenemu soprogu pa hranilno knjižico. Marca 2011 je Mariji Potokar iz naselja Šmarje-Sap vzela 200 evrov, Petru Koprivcu iz Horjula pa še enkrat toliko. Aprila istega leta se je oglasila pri Mariji Češarek v Ribnici in pri Frančiški Zajc v Sodražici; Marijo je oškodovala za 30 evrov, Frančiško pa za 430 evrov. 

Kot je bilo slišati na naroku, je Žagarjeva omenjena kazniva dejanja storila na začetku svoje kriminalne kariere. Danes je menda popolnoma spremenila svoj življenjski slog in postala vzorna državljanka. Poleg tega so sodni izvedenci vseh sort ugotovili, da so njene zdravstvene težave tako hude, da ni sposobna bivanja v zaporu, zato je na pogojnem odpustu do aprila 2016, ko se ji iztečejo kazni za pretekle obsodbe. Zanjo skrbi sin, ki ji mesečno daje okrog 100 evrov, to pa je tudi edini dohodek, ki ga prejema ob socialni pomoči. Bržkone sta bila zaradi vsega naštetega tožilec in sodnica tako mila z njo pri predlagani oziroma odmerjeni kazni.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov