Črna kronika

Oblasti skrivajo trupla?

Črt Kaker
23. 5. 2014, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zdaj ko se reke ponekod počasi umikajo v svoje struge, je vidna epska razsežnost poplav na Balkanu. Na dan prihajajo srhljive podrobnosti o številu žrtev poplav v Srbiji in Bosni. Začele so namreč krožiti informacije, da želijo oblasti ljudem prikriti uradno število smrtnih žrtev.

Reuters

Poplave so do zdaj v Srbiji terjale 27 življenj, prav tako v Bosni in Hercegovini, dva pa sta umrla na Hrvaškem. To so uradne številke, neuradne informacije, ki v zadnjih dneh počasi, a vztrajno prihajajo na dan, pa govorijo o veliko večjih številkah. Javil se je namreč možakar, ki trdi, da so do včeraj samo v Obrenovcu našli 3321 trupel, od tega je devet otrok in dve nosečnici. Prav tako se je oglasila priča, ki trdi, da pristojni trupla zbirajo ponoči, da bi tako prikrili resnično razsežnost katastrofe. Uradni podatki srbskih oblasti na drugi strani govorijo, da je pogrešanih še približno 500 ljudi, a obenem poudarjajo, da verjamejo, da je večina pogrešanih živih. Ob tem so se tako v Srbiji kot v Bosni začele pojavljati ostre kritike na račun lokalnih oblasti. Ljudje so še posebej besni na župana Obrenovca Miroslava Čučkovića, ki mu očitajo, da so jih na nevarnost poplav s sirenami opozorili šele prejšnji petek, ko so poplavne vode v mestu segale že meter visoko.

3321 oseb naj bi po nepreverjenih podatkih umrlo v Obrenovcu.

Čučković je kritike, ki nanj letijo predvsem na družbenih omrežjih, v sredo odločno zavrnil in poudaril, da ni mogel odrediti alarma pred opozorilom meteorološke službe. Poudarja tudi, da gre za katastrofo, ki je nastopila prehitro, da bi jo lahko preprečili. Številnih kritik je deležen tudi beograjski župan Siniša Mali, sicer tesen zaveznik srbskega premiera Aleksandra Vučića. Mali je namreč prejšnji petek priporočil prebivalcem Obrenovca, ki spada v širše območje srbske prestolnice, naj ne zapuščajo domov. Povodenj pa je že odnesla enega srbskega župana. Gre za župana Šabca Miloša Miloševića, ki mu očitajo, da ni pravilno ocenil nevarnosti poplav, ker se mu ni zdelo nujno postaviti obrambnih nasipov ob Drini. Še veliko hujši očitki letijo na srbskega predsednika Tomislava Nikolića, ki ga pretekli konec tedna, ko je bil dobršen del Srbije pod vodo, ni bilo na spregled. Po pisanju nekaterih srbskih medijev naj bi Nikolić konec tedna preživel na svojem vikendu, kjer so pekli jedi na žaru in kuhali rakijo. Iz predsednikovega urada so govorice zanikali in zapisali, da »gre za ponovni poskus, kako diskreditirati predsednika«. Do svojih oblasti so kritični tudi prebivalci bosanskih mest in vasi, ki politikom očitajo nesposobnost in slabo organizacijo reševalne akcije. »Še posebej boleče je gledati po televiziji, kako tovornjaki, polni humanitarne pomoči, zaradi birokracije stojijo na meji,« je dejal prebivalec Sarajeva. Ob temperaturah, ki se bližajo 30 stopinjam Celzija, velik izziv na več območjih predstavlja odstranjevanje mrtvih živali. Te začenjajo razpadati in predstavljajo morebiten vir širjenja bolezni. V Srbiji so po navedbah vlade odstranili že približno 200 ton mrtvih živali.

Po podatkih srbskih oblasti trenutno pogrešajo še približno 500 ljudi.

Za tiste, ki se v naslednjih dneh odpravljate v Bosno in Srbijo, smo o prevoznosti cest v teh dveh državah povprašali na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Kot so nam sporočili, je avtocesta do Beograda normalno prevozna, prav tako je v Srbiji prevozna večina glavnih cest. Veliko več težav je v Bosni. Tam je zaprtih več glavnih cest na relaciji Banja Luka–Jajce–Doboj, kjer je večina cest zaradi plazov neprevozna. Iz AMZS so nam še sporočili, da naj ljudje pred odhodom na pot preverijo stanje na cestah in mejnih prehodih, saj se stanje spreminja iz ure v uro, za pomoč pa se lahko obrnejo tudi na telefonsko številko AMZS 1987.

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste