Črna kronika

Po Dolenjskem se potika pedofil in v avto vabi deklice

A.Š./M.J.
11. 2. 2014, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Dolenjskega je znova prišla vest o tem, da je neznanec pri osnovni šoli vabil deklico v avto. V torek po peti šolski uri je namreč hotela učenka 2. razreda Osnovne šole Šentjernej na avtobus. Na pločniku, ki vodi do postaje, je ob njej ustavil avto, voznik je potrobil, potem pa naj bi ji dejal, naj gre k njemu, da ji bo nekaj pokazal..

Thinkstock (simbolna fotografija)

Deklica je odreagirala prisebno, stekla je nazaj v šolo in se vrnila v podaljšano bivanje, kjer sicer nikomur ni povedala, kaj je doživela, učiteljici je le naročila, naj jo opomni, kdaj mora na avtobus. Takrat se je, pomešana z ostalimi učenci, odpravila na avtobus. Kaj je doživela, je zaupala staršem, njena starejša sestra pa je o dogodku naslednjega dne že pred poukom o tem povedala vodstvu šole.

»Resda je deklica izjave nekoliko spremenila in potem povedala, da moški, ki naj bi bil temnejše polti, niti ni odprl okna, ampak ji je le pomahal z roko, naj pride k njemu, a tudi takšno obnašanje voznika je nenavadno. Primer smo vzeli resno in o tem obvestili tudi policiste, ki so sedaj okrepili nadzor okoli šole,« je povedala v. d. ravnateljice Renata Zupanc Grom in dodala, da je učenka odreagirala odlično. K temu so gotovo pripomogle tudi decembrske aktivnosti na šoli, kamor so povabili kriminalistko, ki se je predvsem s starejšimi učenci pogovarjala tudi o tovrstnih pasteh, učenci nižjih razredov pa so se o tej problematiki pogovarjali z razredniki.

»Ne želimo ustvarjati panike, a o dogodku bomo obvestili tudi starše, saj moramo skrbeti za preventivo in otroke seznaniti, kako ravnati pri nasilju, za katerega velja ničelna toleranca,« meni vršilka dolžnosti ravnateljice.

O podobnem primeru so tik pred krompirjevimi počitnicami poročali tudi iz Mirne Peči. Dva neznanca, stara okoli 50 let, sta z avtomobilom najprej prehitela šolarko, potem sta ustavila in se vrnila k njej ter jo povabila, naj prisede k njima v avto. Deklica se je odzvala prisebno in je zbežala do prve stanovanjske hiše ter o dogodku spregovorila tudi doma. Starši so o tem obvestili vodstvo šole.

»Še istega dne smo obvestili policiste, naslednjega dne pa tudi šolarje preko šolskega radia,« je takrat dogodek komentiral ravnatelj Osnovne šole Toneta Pavčka Danijel Brezovar in dodal, da so dogodek oziroma to problematiko obravnavali tudi na oddelčnih skupnostih. »Otroci morajo vedeti, da morajo takšne ponudbe zavrniti, hkrati pa si zapomniti čim več podrobnosti avtomobila, tudi registrsko tablico, in o tem povedati doma ali v šoli,« je še dodal Brezovar.

Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto ob tem svetuje staršem in zaposlenim v izobraževalnih ustanovah, da se pogovorijo z otroki, kako ravnati v podobnih primerih in poiskati pomoč. Opozorijo naj jih, naj nikoli ne prisedejo v avtomobil k neznancem in naj ne nasedajo njihovim obljubam in lažem. Če jih ogovorijo neznane osebe, naj takoj poiščejo pomoč druge odrasle osebe in nase opozorijo z glasnim govorjenjem. O dogodku naj občani čim prej obvestijo policiste in jim sporočijo podrobnosti o opisu neznancev, registrski številki in znamki vozila. »Policisti bodo ukrepali in storili vse, da otroke zaščitijo,« je povedala Drenikova.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov