Novice

V Ljubljani protest v podporo Palestincem

M.V.
23. 7. 2014, 18.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji je danes potekal protest v podporo Palestincem v luči najnovejšega nasilja v Gazi. Organizatorji so ob tem na EU naslovili zahteve in izrazili nesoglasje z neskladnostjo politike EU, ki po eni strani obsoja izraelsko kršenje mednarodnega prava, po drugi pa z Izraelom goji tesne gospodarske odnose.

"Free, free Palestine! EU where are you!" so vzklikali protestniki pred Hišo EU v Ljubljani. Okoli 20 protestnikov je obsodilo izraelsko ofenzivo v Gazi. Prav tako so od EU zahtevali, naj odločneje obsodi ravnanje Izraela v Gazi in pozove izraelske oblasti k ustavitvi nadaljnjega nasilja in uporabi vsa sredstva, tudi politični in ekonomski pritisk, da se konča prelivanje krvi. Na EU so naslovili še več zahtev, ki zadevajo vojaško in gospodarsko sodelovanja med Izraelom in EU. "Zahtevamo vojaški embargo za Izrael, da se obsodi pobijanje civilistov, se zahteva takojšnjo prekinitev ognja in da Izrael ukine blokado palestinskih ozemelj," je za STA povedala Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev BDS Slovenija, ki je skupaj z Zavodom Nur organiziralo protest. Pretnarjeva je še povedala, da zahtevajo takojšnjo razveljavitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom, ki omogoča brezcarinsko trgovanje med članicami EU in Izraelom. Carinskim dajatvam naj bi bili sicer podvrženi izraelski izdelki iz zasedenih območij. "A Izrael ne označuje, če so bili izdelki narejeni na Zahodnem bregu, kot bi to moral. To je zavajanje potrošnikov. EU bi morala poskrbeti, da se to pravilno označi," je povedala Pretnarjeva.

EU  obsoja, a ne naredi ničesar

Čeprav EU kritizira gradnjo novih judovskih naselbin na Zahodnem bregu, to za BDS ni dovolj. "EU je odlična in izredno pridna pri obsojanju in pri obžalovanju. To je njihova specialiteta. Ne znajo pa tega prevest v dejanja, ničesar ne zahtevajo," je bila kritična Pretnarjeva. Več svojih zahtev so pri BDS že 11. julija naslovili tudi na slovensko politično vodstvo. Zahtevali so, naj obsodi izraelsko pobijanje civilistov in pozove izraelsko vlado h končanju napada na Gazo. Prav tako naj od EU zahteva strožje politične in ekonomske ukrepe proti Izraelu. Na predsednika Boruta Pahorja, zunanjega ministra Karla Erjavca in premierko Alenko Bratušek, ki opravljata tekoče posle, so naslovili tudi peticijo s temi zahtevami, ki jo je podpisalo že skoraj 1000 ljudi. Po navedbah Pretnarjeve do sedaj še niso dobili niti odgovora. Protestnike je danes prišla pozdraviti tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin, ki je zatrdila, da bo zahteve predala nadrejenim, dopis pa bo posredovan predsedniku Evropske komisije.Pri tem je še opozorila, da ima Evropska komisija krizni center, ki da je za Palestince namenil že veliko pomoči. "V kratkem načrtujemo še dodatno pomoč oz. prvi obliž za vse prebivalce Gaze, ki ga namenjamo neodvisno od političnih odločitev," je zatrdila Mencinova.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov