Novice

Poslanski ring: Vlada vpliva dobro - povečati je treba konkurenčnost gospodarstva

P.R.
7. 3. 2014, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vlada Alenke Bratušek obeležuje prvo obletnico. Katero potezo vlade bi ocenili kot najslabšo in katero kot dobro oziroma najboljšo smo vprašali Srečka Meha (SD) in Jožefa Horvata (NSi).

Vlada na prebivalce Slovenije vpliva dobro

PIŠE: Srečko Meh (SD)

 

Vlada Alenke Bratušek že samo s spremembo sestave vlade, z odstopljenim bivšim predsednikom vlade Janezom Janšo dobro vpliva na prebivalce Slovenije. Ni groženj o odvzemu pridobljenih pravic, o odpuščanjih, ni razprav o preteklosti. S sedanjostjo in z JUTRI imamo dovolj dela. Vsi organi v državi morajo delati. Vlada naj vlada, policija – saj se ve, kaj dela policija, sodstvo naj sodi po zakonodaji v razumnih rokih in tožilci naj skupaj s policisti lovijo in ulovijo tiste, ki ne delajo po ZAKONIH.

Državni zbor bi moral sprejemati dobre, izvedljive zakone in kontrolirati izvajanje zakonov.

Vlada je za reševanje težkega položaja države sprejela kar nekaj odločitev: davek na nepremičnine, povečanje še nekaterih davkov in zmanjševanje javne porabe brez velikih rezov v posamezne dejavnosti. Sanacija bančnega sistema, prenos »slabih kreditov« na slabo banko so dobre poteze. Znaki okrevanja v gospodarstvu se kažejo kot rast BDP v zadnjem kvartalu preteklega leta.

»Ni groženj o odvzemu pridobljenih pravic, o odpuščanjih, ni razprav o preteklosti.«

Vlada je uspešno pomagala pri odpravi posledic naravne nesreče  in pripravila Zakon o odpravi posledic naravne nesreče. Z davkom na nepremičnine je za reševanje državnega primanjkljaja želela obdavčiti »bolj premožne« lastnike nepremičnin. Žal je bil pritisk »opozicije« in dela javnosti izrazito nasprotovalen. Izkazalo se je, da evidenca o lastnini ni dobra. Menim, da je zakon premalo upošteval obstoječe stanje podatkov, predvsem pa so izvajalci zapostavili evidenco, ki so jo imele lokalne skupnosti, ob vsem tem je k nastali situaciji »pripomogla« še kadrovska podhranjenost Gursa.

Pravkar v državnem zboru potekajo nepotrebne razprave o zakonih, ki jih vlagajo opozicijske stranke. Kljub nasprotovanju vlade in pozicije se vrstijo neskončne razprave, ki ne ponujajo rešitev, temveč le prilivajo olja na ogenj razprtijam in delitvam.

 

 

Konkurenčnost našega gospodarstva moramo povečati

PIŠE: Jožef Horvat (NSi)

Čeprav je Alenka Bratušek v državnem zboru v manj kot letu dni dvakrat dobila izkazano zaupanje poslancev koalicije, Slovenija pod njeno vladavino še vedno tone. Ob vlaganju še tako velikih naporov v iskanje dobrih oz. najboljših rešitev njene vlade – papir ostane nepopisan. Premierka sicer večkrat poudarja, da so politične napetosti z njenim prihodom izginile, a zdi se, da so vstajniki poniknili zato, ker so dosegli svoj cilj – zrušiti vlado Janeza Janše. Kljub številnim pomanjkljivostim je treba vseeno izraziti zadovoljstvo, da je nova vlada nadaljevala sanacijo bančnega sistema po poti, ki jo je trasirala prejšnja (naša) koalicija.

»Glede transparentnosti postopkov pri slabi banki imamo žal slabe občutke in ne bi škodilo, če bi bila zraven trojka.«

Glede transparentnosti postopkov pri slabi banki imamo žal slabe občutke in ne bi škodilo, če bi bila zraven trojka. Pravna država je pri nas pač na majavih nogah! Slabih ukrepov vlade Alenke Bratušek je veliko. Čeprav se je dobro slišalo, da je bilo v prvem koalicijskem sporazumu oživljanje gospodarstva prva prioriteta, ukrepi vlade učinkujejo v nasprotno smer. Tudi dokapitalizacija državnih bank konec lanskega leta ne daje rezultatov, ki bi jih zaznalo gospodarstvo. Konkurenčnost gospodarstva še naprej pada. Če pogledamo sestavo koalicije, pa dobimo zanesljiv odgovor, da vlada s privatizacijo ne misli resno in tujini sporoča, da v Sloveniji tuji kapital že ne bo dobil domovinske pravice. Zdi se, da je Slovenija z vidika tujih investitorjev še vedno skoraj hermetično zaprta država. Pomenljivo je, da se močno krha tudi nepremičninski davek, ki očitno ne bo prinesel načrtovanih davčnih prihodkov. To pa pomeni še bolj neuravnotežen proračun. Ali ni Alenka Bratušek vezala zaupnice na sprejetje proračuna? Se torej s tem ne krha tudi njena zaupnica?

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov