Izobraževanje

Po diplomi takole pridete do službe!

M. G.
11. 1. 2016, 22.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ste tudi vi zaključili z izobraževanjem na fakulteti, sedaj pa iščete službo? S tem vam bo lažje!

Izdelajte načrt
Prva stvar, ki jo morate narediti, je, da si izdelate načrt iskanja dela in izkušenj po mesecih, torej kje, kdaj in zakaj boste iskali neko delo. Zapišite si, na katerih področjih ste močni in katera področja morate še okrepiti. Na primer, obvladate programiranje in bi radi delali v mednarodnem okolju, vendar pa vam preglavice delajo tuji jeziki, zato se vpišite na kakšen tečaj ali pa si kupite vadnico in DVD za učenje doma. Poleg tega po internetu poiščite tista podjetja, ki jih cenite in kjer bi si tudi sami želeli delati ter jim pošljite svojo ponudbo, čeprav uradno ne iščejo novega kadra. Osredotočite se predvsem na srednja, mala in mikro podjetja. V ponudbi napišite, kakšno dodano vrednost jim lahko prinesete ali pa jim ponudite svoje ideje in projekte, ki bi jih lahko realizirali pod njihovim okriljem. Bodite organizirani, vztrajni in uspelo vam bo! Spodaj poiščite le nekaj izmed cele množice alternativnih možnosti, ki vam bodo dolgoročno zagotovo pomagale najti tisto pravo službo.

Družite se z vrstniki in razširite krog poznanstev
Najlažje boste do izkušenj prišli, če se včlanite v društvo študentov svoje študijske smeri. Študentska društva vam pomagajo, da znanje, ki ste ga pridobili v predavalnicah, tudi ustrezno uporabite in poglobite izven fakultetnih zidov ter spredete socialno mrežo. Tako na primer večina študentskih društev svoje člane spodbuja, naj pripravijo kakšen svoj projekt, študenti se udeležujejo različnih seminarjev, delavnic, sodelujejo na mednarodnih projektih in se povezujejo ter sodelujejo z ostalimi društvi.

Prostovoljne organizacije
Tudi to je eden izmed načinov, kako priti do želene zaposlitve, še posebej, če ste študenti različnih pedagoških in socialnih smeri. Svoji skupnosti lahko pomagate na različnih področjih: socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem, okoljskem in turističnem. Prostovoljstvo ne izboljšuje le kakovosti življenja v družbi, temveč tudi vaš življenjepis. S takšnim delom boste pridobili nova znanja in konkretne delovne izkušnje, poleg tega pa boste razširili svojo socialno mrežo poznanstev, ki je danes odločilnega pomena pri iskanju plačane zaposlitve. Na spletni strani www.prostovoljstvo.org lahko najdete različna prostovoljska dela v Sloveniji, več o opravljanju prostovoljnega dela v Evropski uniji pa najdete tu www.mss.si/evs.

Odprite svoje podjetje
Če ste precej inovativni in podjetni, je vsekakor dobra ideja, da odprete svoje podjetje. Seveda se morate pred tem dobro pozanimati, kakšno je stanje na trgu, na katerih področjih so največje potrebe po določenih storitvah ali izdelkih. Iščite predvsem tržne niše, ki bi jih lahko prav vi zapolnili, ter bodite pozorni na tiste dejavnosti, kjer ni prav veliko ponudnikov. Razmišljajte izven področja vašega študija, saj boste tako imeli veliko več možnosti, kaj vse bi lahko počeli. Pri tem pomislite predvsem na tiste stvari, ki so vas veselile kot otroka in ob katerih še danes čutite navdušenje. Razmislite o tem, da bi se morda lahko priučili še česa novega na področju, ki vas zanima kot hobi, a še nikoli niste razmišljali, da bi vaš hobi postal prava služba. Ljudje, ki svoj posel opravljajo s strastjo, so namreč veliko bolj uspešni kot pa tisti, ki počnejo nekaj, kar jih pravzaprav ne zanima najbolj.

Ko ste ugotovili, s čim bi se radi ukvarjali, je čas, da oprete svoje podjetje oz. s. p. Danes lahko vse opravite kar na internetu na vstopni točki. Svetujemo vam, da se pred tem na Zavodu za zaposlovanje pozanimate, ali vam pripada subvencija in kakšen je postopek, da jo pridobite. Aktualne podatke o tem najdete na strani www.ess.gov.si.

Delo v tujini
Če jih doma nikakor ne dobite, si lahko delovne izkušnje pridobite tudi z opravljanjem različnih del v tujini. Preden se odpravite v izbrano državo, upoštevajte njen ekonomski standard in povprečno višino plač, da si boste lahko že vnaprej okvirno začrtali predvidene stroške, kot so nastanitev, prehrana in ostalo. Priporočljivo je, da se že pred odhodom prijavite in dogovorite za delo. Zaposlitvene oglase lahko poiščete na številnih spletnih straneh.

Sezonska dela
Še ena izmed možnosti so sezonska dela tako doma kot tudi v tujini. Sem spadajo različna dela v gostinstvu in v turizmu, obiranje sadja in različna organizacijska dela. Več informacij o različnih vrstah sezonskega, še posebej poletnega dela najdete na spletni strani. Čeprav gre zgolj za sezonska dela, se vam vsekakor splača, da se izkažete; če boste pridno delali, vas bo delodajalec zagotovo opazil in vam morebiti ponudil tudi delo izven sezone. Če drugega ne, pa si boste s takšnim delom razširili socialno mrežo, kar je pri iskanju zaposlitve vedno dobrodošlo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste