Sanje

Raziskovanje skrivnosti, ki jih nosijo naši nočni svetovi

Neja Kralj
15. 9. 2024, 17.35
Deli članek:

Pomeni podob, ki se nam pojavljajo v sanjah, so že iz davnine velikanska uganka, ki si jo želijo rešiti mnogi sanjalci. Sanje so bile vedno predmet fascinacije in raziskovanja.

AdobeStock
Še tako dobre razlage nam prav nič ne pomagajo, če si ne zapomnimo, kaj smo sanjali.

V številnih kulturah so sanje veljale za most med svetom živih in svetom duhov, prav tako pa so bile orodje za napovedovanje prihodnosti ali pridobivanje modrosti. Danes raziskujemo sanje predvsem z željo po razumevanju njihovega pomena in vpliva na naše življenje. Zaradi radovednosti, kaj nam prinašajo sporočila iz sanj, obstaja temu primerno velikansko število sanjskih knjig z razlagami simbolov. Te knjige pogosto vsebujejo sezname simbolov in njihovih pomenov, ki naj bi nam pomagali razvozlati sanjske vizije. Vendar pa razlaga sanj ni vedno enostavna in univerzalna. Pomembno je, da upoštevamo osebne izkušnje, čustva in kontekst, v katerem se sanje pojavljajo.

V zadnjih letih pa so največji hit med raziskovalci sanj lucidne oziroma zavestne sanje. Lucidne sanje so sanje, v katerih se zavedamo, da sanjamo, in pogosto imamo možnost, da aktivno vplivamo na potek sanj. Ta pojav omogoča raziskovanje lastne podzavesti in testiranje meja našega uma. V obeh primerih – najsi gre za razlago sanjskih simbolov ali ozaveščanje skozi lucidne sanje – pa obstajajo pravila in tehnike, ki nam lahko pomagajo pri razumevanju in samospoznavanju.

POMNJENJE

Za razlago pojavov iz sanj je seveda pogoj, da si točno zapomnimo, kaj se nam je sanjalo. Pomembno je, da se tistega dne, ko si sanje želite zapomniti, psihično dobro počutite. Priporočljivo je, da pred spanjem ne osredotočate trdovratno na cilj zapomnitve sanj, temveč pustite duhu, da se na nočno »snemanje« mirno pripravi. Verjemite, da se bodo sanje same zapisale popolnoma naravno, če boste svojemu umu dali dovolj prostora in sprostitve.

Prvi korak pri zapomnjenju sanj je motivacija. Vedno imejte ob zglavju majhen blok in pisalo. Preden zaspite, zapišite datum in na kratko opišite najpomembnejše dogodke tistega dne – kaj ste počeli, kako ste bili razpoloženi, katera čustva so bila najmočnejša in podobno. Pišite na kratko, v telegrafskem slogu. Dovolj je, da za vsak dan zapišete tri do štiri vrstice, kar vam bo pomagalo ohraniti sveže spomine na dan in olajšalo kasnejše beleženje sanj.

Preden zaspite, si mirno nekajkrat ponovite sporočilo: »Sanje si bom zapomnil(a).« To preprosto dejanje lahko pripomore k večji pripravljenosti vašega uma za zapomnitev sanj. Takoj ko se zbudite, si še v postelji zabeležite vse, kar vam pade na um kot nadaljevanje tistega, kar je nejasno preplavljalo vašo dušo v zadnjih minutah. Naučite se odpirati svojo dušo na tak način, s pogledom nazaj v preteklost, kar vam bo pomagalo pri ohranjanju sanj v spominu. Zapišite si prav vse, česar se spomnite: delček sanj, bežen občutek ali preprosto to, da se ničesar ne spomnite in da ste razočarani. Pomembno je, da ne obupate, če si ne morete zapomniti vsega. Vsak zapis lahko ponudi dragocen vpogled v vaše sanjske vzorce. Če boste vsako jutro zabeležili vse, česar se spomnite z vaše »tančice sanj«, se bodo možgani navadili na beleženje oziroma pomnjenje tistih elementov, ki običajno izpuhtijo iz spomina kot jutranja megla. Sčasoma boste opazili, da si lahko zapomnite vedno več podrobnosti sanj. Ker se praviloma zbujamo tik za tem, ko smo sanjali, boste kmalu presenečeno spoznali, koliko elementov si lahko zapomnite. Naj vas ne vznemirja, če si sanj ne morete zapomniti vsak dan. Če si zapomnite ene ali dvoje sanj tedensko, imate na voljo dovolj materiala za ugotavljanje njihovega pomena in raziskovanje njihovega vpliva na vaše življenje.

PREVERJANJE

Pri lucidnih sanjah pa gre za to, da sami pri sebi ugotovite, ali sanjate, in na dogajanje zavestno vplivate. Za dosego lucidnih sanj obstaja več tehnik, o katerih potekajo celo seminarji, vendar se mnogim ljudem lucidne sanje zgodijo povsem spontano. V takih primerih je zlata vredno, če znamo preveriti, ali v tistem trenutku resnično sanjamo. Strnili smo nekaj najpreprostejših napotkov za testiranje tega stanja.

Poglejte v roke. Dvignite jih predse in jih pozorno opazujte. Ali so videti normalno? Koliko prstov imate? So normalne oblike? Če so videti nenavadno in če jih ni na vsaki roki pet, sanjate. Poskusite se z jezikom dotakniti svojega komolca – v resničnem življenju to ni mogoče, v sanjah si komolec obliznete z lahkoto. Ta preizkus vam lahko pomaga ugotoviti, ali ste trenutno v sanjskem svetu.
Preberite nekaj besedila. Ko končate, se za trenutek obrnite proč, nato pa besedilo še enkrat preberite. Se je med tem kaj spremenilo? Če se je – seveda sanjate. V sanjskem svetu se besedila pogosto spreminjajo, kar je dober pokazatelj, da ste v lucidnih sanjah.

In še zadnje navodilo: z eno roko si zatisnite nos, z drugo prekrijte usta in poskusite vdihniti. Če vam uspe vdihniti, potem ste v sanjah. V resničnem svetu je to fizično nemogoče, vendar v sanjah te meje ne veljajo.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste