Mojstra tantre

Na svetovni duhovni festival povabljena tudi Slovenca Anna in Aristid

Sonči Nered Čebašek
19. 6. 2023, 12.17
Posodobljeno: 19. 6. 2023, 12.43
Deli članek:

Na največji svetovni spiritualni festival Everness, ki se bo od srede pa do konca tedna odvijal v Budimpešti, sta povabljena tudi Slovenca: Aristid Havliček in Anna Paynich.

oa
Anna Paynich in Arsitid Havliček.

Anna in Aristid bosta vodila tantrične delavnice z vajami v praksi in v parih ter predavala o temeljih tantre … In pravita, da sta počaščena, ker bosta lahko v polni moči združila šivo in šakti oziroma moško in žensko energijo ter tako svetu prispevala svoje znanje in svetlobo.
Tik pred odhodom smo Anni na hitro zastavili nekaj vprašanj, da nam malce bolj predstavi tantro in seveda njiju.

Kaj je tantra – koliko je veda stara, od kod izvira, kako se širi po svetu?
Tradicionalna tantra prihaja iz Indije, stara je več kot tisoč let. V Indiji obstaja tako imenovana klasična tantra in jo najdemo v svetih knjigah, ki se imenujejo Agame in Nigame. Po svetu se širi tako imenovana neotantra, pri kateri je poudarek na seksualni energiji in seksualnih odnosih med partnerji.
Pri klasični tantri je stvar drugačna. O odnosih med partnerji se učijo učenci, ki so dolga leta delali najprej na sebi. Torej šele ko pri tem delu dozorijo, jih učitelj začne učiti vamatantro, kjer je poudarek na medsebojnih odnosih.

S čim tantra človeka obdari?
Znanje tantre uči človeka živeti nevezanosti na običajno življenje, uči ga neodvisnosti od običajnega življenja, poudarja sprejemanje življenja in pravo uživanje v njem.
Učenje tantre torej zajema njene skrivnosti v vsakodnevnem življenju, kako jo uporabiti v odnosih, kako izboljšati intimno življenje na višjih nivojih. Učimo pa tudi, kako tantrično energijo usmeriti v posel in uspeti v poslovnem svetu.
Tantra ne zahteva odpovedovanja, ampak uči, kako na pravi način živeti normalno življenje, bit uspešen zasebno in poslovno.

Nekaj besed o vaju z Aristidom …
Aristid, njegovo tantrično ime je Durgadas, se je spoznal s tantro leta 1975, ko je srečal svojega učitelja, ki mu je bilo ime France. Ta stari učitelj ga je učil tantričnih osnov dela na sebi do leta 1987, ko je nadaljeval z vamatantro pri učiteljici Bodhi Avinasha in učitelju Sunyati Saraswatiju. Bodhi je prišla v Ljubljano in začela s tantričnimi delavnicami. Polona Sepe in Aristid Havliček sta edina organizirala delavnice v Sloveniji po patentu Bodhi Avinasha. Ko sta se Polona in Aristid razšla kot partnerja, je Aristid začel učiti tantro v Budimpešti in tam učil pet let. Veliko časa je preživel v Indiji, kjer se je seznanil s klasično tantro. Tantro je učil tudi v Mehiki in Peruju, na Hrvaškem, v Srbiji.
Sama pa sem terapevtka s tantričnim imenom Kamala Devi, Lady of lotus, učenka Polone Sepe, Anande tantric school in dveh gurujev v Indiji. Vodim tantra seanse za pare in učim v mednarodni šoli tantre. Tantrične vaje prakticiram vsak dan, saj imam opravljeno že tretjo stopnjo in iniciirana sem v 3. kobro od Aristida, ki ima edini v Evropi pooblastila za ta obred.

Kako sta se z Aristidom spoznala, kako sodelujeta?
Najino spoznanje je epsko – povezal naju je skupni prijatelj Alex, češ da imava skladne energije (bravo, Alex!). Sodelujeva zadnjega pol leta v najini skupni, dvojezični mednarodni šoli tantetike, kjer imava učence z vsega sveta, v zadnjem času pa sva se tudi na polno pripravljala na tradicionalni budimpeški letni duhovni festival Everness, kamor povabijo znane duhovne predavatelje z vsega sveta.

Je lokacija na Madžarskem naključna ali …?
Ne, ni naključij: Madžari so dosti bolj odprti za tantro kot Slovenci, poleg tega je Budimpešta seksualni center Evrope, seksualna čakra Evrope torej.

Misel za konec?

Dragi kralji, orgazem ni samo izliv, je veliko več od te miselnosti.

Drage kraljice, ni partner ta, ki vas bo popeljal do višav, ampak so starodavne skrivnosti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov