One/oni

Izjemno vzdušje na prvem polfinalu

Stop
14. 5. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusi so na prvem polfinalu pripravili pravo veselico, Quartissimo pa so si s pomočjo policije ogledali Moskvo.

Rusi so na prvem polfinalnem večeru pripravili izjemno vzdušje.

 

Olimpijsko dvorano so zelo dobro napolnili, kar v prejšnjih letih ni bila navada in je dvorana na polfinalnem večeru zevala žalostno prazna, organizatorji pa so jih znali tudi animirati, tako da so s predskupino ustvarili primerno atmosfero. Občinstvo je navdušeno pozdravljalo vse nastopajoče in jih nagrajevalo z aplavzi. Dobili smo vtis, da so si Rusi ustvarili pravo ljudsko veselico in da so evrovizijski festival 2009 resnično vzeli za svojega. Že sinoči so veselo mahali z ruskimi zastavicami ter skupaj s svojimi umetniki, ki so nastopili v glasbeni točki po koncu glasovanja, prepevali najbolj znane ruske pesmi, kot so Kalinka, Katjuša in Oči čornje. Pritegnili smo jim tudi tujci. Prvi polfinale je dobra napoved za izjemno vzdušje na finalni prireditvi, ko bo tekmovala tudi njihova pesem.

 

V tekmovanju samem se je sreča nasmehnila Švedom, Armencem, Turkom, Izraelcem, Islandcem, Romunom, Fincem, Portugalcem, Maltežanom in predstavnikom Bosne in Hercegovine. Ti so slavili do zgodnjih jutranjih ur. Nenazadnje se je tiskovna konferenca desetih uvrščenih finalistov začela šele ob drugi uri zjutraj po moskovskem času. Veliko razočaranje pa je vladalo zlasti v taborih Belorusije in Makedonije, ki sta si obetali nastop v finalu.

 

Torek je bil tudi zadnji nekoliko bolj sproščen dan za naše predstavnike. Izkoristili so ga za avtobusni ogled mesta. Ker je Moskva znana po svojih velikih prometnih zastojih, so organizatorji poleg avtobusa vsaki delegaciji dodelili tudi policijski avtomobil, ki avtobusu pomaga skozi neverjetno gost promet v ruski prestolnici. Tako so ogled opravili v dveh urah, navaden državljan pa bi za enako pot potreboval vsaj še enkrat toliko.