Svetilnik

Žgoče sonce kožo stara, zgodnje pomlajuje

Lara Jelen
14. 6. 2017, 08.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Shutterstock
Zaščitite se pred nevarnimi sončnimi žarki.

Sonce je lahko naš najhujši sovražnik ali pa najboljši prijatelj – ali bo eno ali drugo, je odvisno predvsem od nas. Če bomo v njegovi družbi zjutraj in pozno popoldne, nas bo prijetno božalo, nam pogrelo srce, nas polepšalo in nam pomagalo do boljšega zdravja. Če se mu bomo nastavljali v najbolj nespametnih urah dneva ... no, takrat pa se bo zgodilo prav nasprotno. Predstavljamo (ne)zaželene znake sonca na koži in nasvete, kako ravnati.

Preveč vztrajno skrivanje pred soncem lahko povzroči pomanjkanje vitamina D, zaradi česar postanejo kosti bolj krhke, rak bolj verjeten, mi pa bolj podvrženi vnetjem. Sonce je torej za nas nepogrešljivo in nadvse koristno, kadar smo mu izpostavljeni ob pravem času. Tudi za lepoto. Raziskave kažejo, da lahko zadostne količine vitamina D v telesu zmanjšajo mozoljavost, povečajo elastičnost kože ter spodbudijo proizvodez kože. Vitamin D prav tako povezujejo z glajenjem gub in svetlitvijo temnih lis. Jutranje (do devete ure zjutraj) in poznopopoldansko sonce (po 17. uri) je torej lahko še kako koristno, ne samo za zdravje, ampak tudi za lepoto. Takrat uporaba krem in pršil za zaščito pred soncem (vsaj pri nas) še ni tako nujno potrebna, saj sonce v tem času navadno ni tako močno. Mnogo zaščitnih sredstev pred soncem namreč oteži tvorjenje vitamina D v telesu, a so kljub temu nujno potrebna v najbolj vročem delu dneva oziroma vsaj med deveto uro zjutraj in peto uro popoldne. V tem času lahko sonce na koži povzroči marsikaj nezaželenega. Kako ukrepati v naslednjih primerih?

Pordela koža pospeši staranje

Pustimo tokrat ob strani modrovanje, ali je zagorela koža lepa ali ne. Vsak ima svoje mnenje, je pa res, da prepričanja pomagajo ustvariti mediji in javnosti izpostavljene osebe. A ostanimo pri dejstvih: vsako obarvanje kože pomeni poškodbo. Tudi če vaša koža preskoči pordel ton in postane takoj zagorela, je to še vedno znamenje poškodovane kože, ki se posledično hitreje stara. To gotovo ni cilj, ki bi si ga želeli doseči. Ker pa nas lahko sonce opeče kljub trudu, da bi to preprečili, je dobro vedeti, kako ravnati, da si koža čim prej opomore in utrpi kar najmanj posledic. Odgovor so predvsem vlaga, da se koža ne izsuši pretirano, in antioksidanti, ki pomagajo pri hitrejšem celjenju. Vsak dan se mažite z naravnimi olji in vlažilnimi kremami ter uživajte veliko sadja, zelenjave in druge hrane, bogate z antioksidanti. Šentjanževo olje je lahko koristno za mazanje pri opeklinah, vendar ga nikakor ne smemo uporabljati, če bomo še naprej izpostavljeni soncu, saj je to olje fototoksično, kar pomeni, da poveča občutljivost kože za svetlobo.

Več v Zarji št.24, 13.6.2017

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste